Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξέσπασε στη βορειοανατολική Αττική έφερε αντιμέτωπους τους κατοίκους και τις αρχές με μια από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις των τελευταίων ετών. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε πρόσφατη ενημέρωση, περιέγραψε το μέγεθος της πρόκλησης και τόνισε τη σημασία των συντονισμένων προσπαθειών που έγιναν για την αντιμετώπιση της καταστροφής.
Η μάχη με τη φωτιά
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, αν και δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα στη φωτιά της Αττικής, παραμένουν διάσπαρτες εστίες που συνεχίζουν να απαιτούν προσοχή και προσπάθεια για την πλήρη κατάσβεσή τους. Ο υπουργός σημείωσε ότι, παρά την ταχύτατη ανταπόκριση των αρχών – με την αεροπορική παρέμβαση να γίνεται μέσα σε 5 λεπτά και την εδαφική σε 7 λεπτά από την έναρξη της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα – οι ακραίες συνθήκες έκαναν την κατάσταση σχεδόν ανυπέρβλητη.
Συντονισμένη αντίδραση και διάσωση περιοχών
Ο κ. Κικίλιας εξήρε τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, των δασοκομάντος, αλλά και των εθελοντών, της αστυνομίας, του στρατού και των τοπικών αρχών, που κατάφεραν να εκκενώσουν και να διασώσουν συνολικά 45 περιοχές. Χάρη σε αυτές τις προσπάθειες, διασώθηκαν 48 περιοχές, αποτρέποντας την εξάπλωση της φωτιάς σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση.
Το νέο επιχειρησιακό δόγμα και οι προκλήσεις του
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του νέου επιχειρησιακού δόγματος, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση drones και την άμεση παρέμβαση. Αν και αυτή η στρατηγική απέδωσε σε άλλες περιπτώσεις, οι ακραίες συνθήκες που επικράτησαν στην Αττική – με κίνδυνο πυρκαγιάς στο επίπεδο 5, ξηρασία και δύσβατες περιοχές – κατέστησαν το έργο των πυροσβεστών εξαιρετικά δύσκολο. Το σκηνικό που διαμορφώθηκε ήταν το πιο επικίνδυνο τόσο για τους πυροσβέστες όσο και για τους κατοίκους της περιοχής.
Η ανθρώπινη διάσταση της καταστροφής
Τέλος, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της καταστροφής στους πολίτες που βίωσαν τις δραματικές ώρες της πυρκαγιάς. Οι κάτοικοι, μέσα από το φόβο, το θυμό και τη λύπη που ένιωσαν, αναγνώρισαν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών, του στρατού και των πυροσβεστών που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία για να αποτρέψουν τα χειρότερα.