Κικίλιας: Στα πόσα κρούσματα γίνεται άρση lockdown

Δεν φεύγει το lockdown εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα δεν έχουν κατέβει κάτω από τα 500 την ημέρα.

Ο Βασίλης Κικίλιας έβαλε το όριο των 500 κρουσμάτων την ημέρα για να αρθεί το lockdown στην Ελλάδα για τον κορονοϊό.

«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασία» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας: «Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».

Ο υπουργός επισήμανε ότι «πάντα όλα τίθενται στη διάθεση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων – Επιδημιολόγων.

Αυτοί έχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Τους δίνουμε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ό,τι στοιχεία χρειάζονται καθημερινά, προκειμένου να κάνουν τις επιστημονικές εισηγήσεις στην Κυβέρνηση. Αυτό γίνεται από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, πριν καν έρθει ο ιός στην Ελλάδα, και έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους». Αναφέρθηκε επίσης στο κλείσιμο των σχολείων, που ανακοινώθηκε από την υπουργό Παιδείας και τόνισε: «Είναι θέμα κινητικότητας των γονιών, των παππούδων, των γιαγιάδων, των δασκάλων. Όσο μειώνουμε την κινητικότητα μειώνουμε τον κίνδυνο. Είναι το τελευταίο μέτρο που θέλαμε να πάρουμε. Αλλά είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση που αναγκάστηκε η επιτροπή να επιβάλει αυτό το μέτρο».

1.162 ΜΕΘ για κορονοϊό στην Ελλάδα

«Έχουμε φτάσει σήμερα τα 1.162 κρεβάτια ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Από αυτά, τα 609 είναι ΜΕΘ για non Covid περιστατικά και 553 για COVID περιστατικά. Το Υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ αντέδρασαν γρήγορα, εφάρμοσαν το σχεδιασμό τους, δημιούργησαν παραπάνω κλίνες ΜΕΘ.

Προφανώς θα υπάρχουν και μετακινήσεις και έχουν ξεκινήσει να γίνονται. Το εξήγησα σήμερα που επισκέφθηκα τη Χαλκίδα. Η καινούργια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Χαλκίδας που έχει 6 κλίνες ΜΕΘ – COVID, νοσηλεύει 2 ασθενείς από την Καρδίτσα. Μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες κάνουν αεροδιακομιδές από τη μια χώρα στην άλλη για να υποστηρίξουν τα συστήματά τους», ανέφερε.

«Η διασπορά του ιού βρίσκεται στην κοινότητα, άρα πρόκειται για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας. Αν υποθέσουμε ότι μπορούσαμε να δημιουργήσουμε και 15.000 ΜΕΘ, αν συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός με γεωμετρική άνοδο στην κοινότητα, δηλαδή στους πολίτες, στην κοινωνία, δεν θα ήταν αρκετές. Γι’ αυτό πήραμε αυτά τα μέτρα. Όσο πιο καλά, σωστά, γρήγορα εφαρμόσουμε τα μέτρα, τόσο μειώνεται η χρονική διάρκεια των περιορισμών. Όσο δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα -και κάποιοι δυστυχώς το κάνουν εις βάρος κάποιων άλλων- προφανώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν μαζεύονται στη μονάδα του χρόνου και άρα είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

ethnos.gr

Exit mobile version