Το ακρωνύμιο ΑΑΠ ενδέχεται να αποτελέσει ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες για χιλιάδες ή ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες από το 2017 και μετά.
Το σύστημα της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών (ΑΑΠ) το οποίο ενεργοποιείται σταδιακά τη διετία 2017-208 ρίχνει τα σύνορα του τραπεζικού απορρήτου σε εκατό χώρες, οι οποίες έχουν υπογράψει τη συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, καταρρίπτοντας ακόμα και το άβατο των ελβετικών τραπεζών.
Ο κατάλογος των συνεργάσιμων χωρών, σύμφωνα με Τα Νέα, διαρκώς διευρύνεται και η Ελλάδα είναι ήδη μέσα.
To παγκόσμιο «μάτι» του υπουργείου Οικονομικών
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αποκτά ένα παγκόσμιο «μάτι» σε καταθέσεις, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, μερίσματα, τόκους, ασφαλιστήρια συμβόλαια και ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν στον λογαριασμό Ελλήνων, από τα νησιά Φερόες έως την Ανγκουίλα και από τη Σιγκαπούρη έως την Ελβετία.
Όχι απλώς κωδικούς λογαριασμών, όπως στις διάφορες λίστες μέχρι τώρα, αλλά λογαριασμό με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, μέχρι και ημερομηνία γέννησης.
Ο κλοιός σφίγγει και όσοι νομίζουν ότι μέχρι το 2017 υπάρχει περιθώριο χρόνου για μετακίνηση κεφαλαίων μάλλον θα διαψευστούν.
Η «ζημιά» μπορεί να έχει ήδη γίνει. Η πρώτη αποστολή στοιχείων θα αφορά περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς θεματοφυλακής (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία) σε εξήντα χώρες του κόσμου. Συλλέγονται ήδη.
Τα στοιχεία θα φθάσουν στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ έως τον Σεπτέμβριο του 2017.
Εξαιρείται η Αυστρία
Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Αυστρίας η οποία θα ενταχθεί από το 2018.
Στη δεύτερη ομάδα μπαίνουν στο παιχνίδι της Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών μεταξύ άλλων οι Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ανδόρα, Χονγκ Κονγκ, Ρωσία και Σιγκαπούρη.
Μπαχρέιν, Νήσοι Κουκ, Ναούρου, Παναμάς και Βανουάτου βρίσκονται σε συζητήσεις για ένταξη στο σύστημα Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών.
Τεράστιος όγκος πληροφοριών
Ο όγκος των πληροφοριών που θα έρχεται από το επόμενο έτος στις ελληνικές Αρχές αναμένεται να είναι τεράστιος. Τα στοιχεία όμως δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι ο φορολογούμενος του οποίου η περιουσιακή κατάσταση στο εξωτερικό αποκαλύπτεται είναι φοροφυγάς. Οι διασταυρώσεις στοιχείων οι οποίες θα ακολουθήσουν θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το ξεσκαρτάρισμα της ήρας από το στάρι.
Σήμερα το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου διαθέτει 126 ελεγκτές οι οποίοι έχουν ανοικτές 1.269 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Αν το υπουργείο Οικονομικών θέλει πραγματικά να μειώσει τη φοροδιαφυγή, ο ελεγκτικός μηχανισμός πρέπει να ενισχυθεί. Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος ένας απίστευτος όγκος πληροφοριών που αξίζουν χρυσάφι να μείνει σε κάποιο ράφι…
Πηγή: enikonomia.gr