Άμεση «αλλαγή πλεύσης» από κυβέρνηση και ειδικούς, στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, εισηγείται για μία ακόμη φορά ο καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης.
Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του ΚΡΗΤΗ TV, με προσκεκλημένους επιστήμονες διαφόρων πεδίων σχετιζόμενων με τη δημόσια Υγεία καθώς και μελών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ο κ. Ιωαννίδης διατύπωσε εκ νέου τη θέση ότι τα «τυφλά» lockdown και οι απαγορεύσεις δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που στοχεύουν να επιλύσουν, χαρακτηρίζοντας πλήρως αποτυχημένο τον δεύτερο καθολικό αποκλεισμό στη χώρα μας που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου και συνεχίζεται έως σήμερα.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι επείγει «στροφή» σε στοχευμένα μέτρα, «οχύρωση» των ευπαθών ομάδων και δομών όπως γηροκομεία, καταυλισμοί προσφύγων, Ρομά και αστέγων, άμεση ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Υγείας και σταθερή επιδημιολογική επιτήρηση, με μεγάλο αριθμό και μεθοδολογικώς σωστά διεξαγόμενα τεστ.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην αντιμετώπιση της πανδημίας με περιοριστικά μέτρα και καταστολή, καθώς και την πρόσφατη ενίσχυση της αστυνομίας με προσωπικό και εξοπλισμό σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο αναλογικά προς τον τομέα της δημόσιας Υγείας, σχολίασε:
«Τα περιπολικά και τα απαγορευτικά μου θυμίζουν μία προϊστορική κοινωνία.
Στις πανδημίες πεθαίνανε τρεις στη φυλή, ο φύλαρχος καλούσε τον μάγο της φυλής, ο μάγος της φυλής έλεγε ότι ο θεός Μολώχ και η θεά Μαλά έχουν δυσαρεστηθεί, πρέπει να σκοτώσεις 20 νέους.
Ο φύλαρχος σκότωνε 20 νέους, πέθαιναν άλλοι δύο (από την πανδημία) και μετά ο μάγος της φυλής έλεγε “σας έσωσα” και ο φύλαρχος έβαζε άλλο ένα φτερό στο καπέλο του.»
«Λυπάμαι πάρα πολύ», πρόσθεσε ο καθηγητής.
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο απροχώρητο, η επιστήμη έχει παραμεληθεί πλήρως, δεν καταλαβαίνουμε τι κάνουμε, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν, συγκεκριμένα πράγματα που ξέραμε από πριν την πανδημία, επιπλέον άλλα τα οποία μάθαμε την τελευταία χρονιά.
Η συνέχιση των τυφλών δρακόντειων lockdown είναι ένα τραγικό λάθος, για την Ελλάδα ακόμα τραγικότερο».