Δραματικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό, νοσηλεύονται στον ίδιο χώρο με αρνητικούς ασθενείς.
Το νοσοκομείο νοσηλεύει συνολικά 55 περιστατικά κορωνοϊού και σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ δεν διαθέτει ΜΕΘ, έτσι οι ασθενείς διασωληνόνται εκτός ΜΕΘ, έως ότου βρεθεί κλίνη σε άλλο νοσοκομείο.
Όπως καταγγέλλεται, τα ύποπτα κρούσματα βρίσκονται στον ίδιο χώρο, με κίνδυνο να κολλήσει ένας θετικός, τον άλλον αρνητικό ασθενή.
Μοριακός αναλυτής δεν υπάρχει, ενώ τα δείγματα για τεστ αποστέλλονται σε ιδιωτικό εργαστήριο ή στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση ως προς τα αποτελέσματα των τεστ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο δύο πνευμονολόγοι, κανένας λοιμωξιολόγος και κανένας νευρολόγος.
«Πως γίνεται εκτίμηση των ασθενών;», διερωτάται και επισημαίνει ότι από τους πέντε αναισθησιολόγους οι δύο νοσούν από κορωνοϊο.
«Οι διακομιδές ασθενών γίνονται με άλλες ειδικότητες. Νοσούν 60 τουλάχιστον συνάδελφοι.
Χωρίς επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας με αυτοθυσία προσπαθούν να σώσουν ζωές ασθενών με κορωνοϊό.
Η κεντρική παροχή οξυγόνου δεν επαρκεί. Με φορητές μπουκάλες παρέχουν οξυγόνο στους ασθενείς.
Πολλοί συνάδελφοι νόσησαν εξ αιτίας των απαράδεκτων συνθηκών», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
“Δεν έχουμε μετρά υγειονομικής προστασίας. Εγώ κόλλησα μέσα στο νοσοκομείο, την περασμένη Παρασκευή, όταν και πήγα να βοηθήσω τους συναδέλφους μου. Βρίσκομαι εδώ και μία εβδομάδα στο σπίτι μου, με φαρμακευτική αγωγή”, περιγράφει στο Thestival o νοσηλευτής και Γενικός Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κιλκίς, Αχιλλέας Καλεμκερίδης που νοσεί με κορωνοϊό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου Κιλκίς, ο κ. Καλεμκερίδης δεν έχει άδεια να εισέλθει στην κλινική covid καθώς υπηρετεί σε άλλη κλινική. Αν εισήλθε στην κλινική covid το έκανε παρατύπως, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Τι απαντά η διοίκηση του νοσοκομείου:
Η διοίκηση του νοσοκομείου χαρακτηρίζει ως “απολύτως αναληθή” όλα όσα καταγγέλλονται.
“Όσοι εργαζόμενοι νόσησαν, δεν νόσησαν ταυτόχρονα, ενώ στον τομέα της καθαριότητας υπήρξε αντικατάσταση των εργαζομένων”.
Επίσης τονίζεται ότι υπάρχει επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας “με ενέργειες του υπουργεία Υγείας και της 4ης ΥΠΕ.
Δεν νοείται να εισέλθει κανείς εντός του νοσοκομείου, με σακούλες στα πόδια του.
Είναι απολύτως αναληθές λοιπόν ότι οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν σακούλες σκουπιδιών αντί για ποδονάρια”.
Αναφορικά με την υπολειτουργία των οξυγόνων, η διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρει ότι:
” η αρμόδια τεχνική εταιρία και συντηρήτρια του δικτύου έκανε τον περιοδικό έλεγχο στις 14/11/20, πραγματοποίησε παρέμβαση στο δίκτυο, συνέστησε μία επιπλέον παρέμβαση για κάποιους θαλάμους και το νοσοκομείο ανταποκρίθηκε με αποκλειστικό γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών, πάντα υπό την καθοδήγηση των θεραπόντων ιατρών”.
Ο ίδιος περιγράφει ότι «δημιουργούνται αερολύματα από διασωληνωμένους ασθενείς και το προσωπικό τους φροντίζει χωρίς στολές και μάσκες υψηλής προστασίας.
Εχθές υπήρχαν δυο διασωληνωμένα περιστατικά στους θαλάμους που διακομίστηκαν Θεσσαλονίκη. Σήμερα υπάρχουν άλλοι δυο.
Ενδεικτικό της πίεσης από τις εισαγωγές ασθενών είναι ότι τα επιτοίχια ροόμετρα οξυγόνου στο νεοσυσταθέν τμήμα Covid-19 λόγω αυξημένης ζήτησης υπολειτουργούν και χρειάζεται να ενισχύονται από φορητές φιάλες οξυγόνου.
Υπάρχει μία καθαρίστρια την νύχτα σε όλο το Νοσοκομείο με τρεις κλινικές κορωνοϊού», καταλήγει το κ. Γιαννάκος.