Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» φέτος τον Οκτώβριο με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Ήπατος, παρουσιάζει το πρώτο ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης κινδύνου για τον καρκίνο του ήπατος στη χώρα μας.
H ηλεκτρονική πλατφόρμα Liver Cancer Risk Assessment, έχει τη μορφή πολύ σύντομου και απλού ερωτηματολογίου, ενώ υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης και στα Αγγλικά.
Στόχο του συναποτελεί η ευαισθητοποίηση και προτροπή του γενικού πληθυσμού αλλά και των ανθρώπων που ζουν με χρόνια ηπατική νόσο για τακτική παρακολούθηση για πρώιμη διάγνωση τυχόν ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος.
Σε λιγότερο χρόνο από πέντε λεπτά, οι ενδιαφερόμενοι που συμπληρώνουν το ανώνυμο ερωτηματολόγιο λαμβάνουν εξατομικευμένα συμπεράσματα αναφορικά με το αν υπάρχει χαμηλός, ενδιάμεσος ή υψηλός κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στο ήπαρ.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προσφέρονται συμβουλές για την θωράκιση της υγείας μας.
Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση αυτή είναι αυστηρά προσωπική, ανώνυμη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει στην ταυτοποίηση του ατόμου.
Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση του οργανισμού American Cancer Society, πάνω από 800.000 άτομα διαγιγνώσκονται με ηπατοκυτταρικό καρκίνο κάθε χρόνο παγκοσμίως, ενώ οι διαγνώσεις νέων καρκίνων του ήπατος αυξάνονται ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο τύπου καρκίνου, ως αποτέλεσμα των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των ιογενών ηπατιτίδων.
Οι βασικότεροι παράγοντες ανάπτυξης ηπαττοκυταρικού καρκινώματος είναι οι χρόνιες νόσοι του ήπατος (π.χ. ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα), η κίρρωση ήπατος, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και το κάπνισμα.
Δεδομένου ότι η έγκαιρη διάγνωση προσφέρει καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία και ότι υπάρχουν τρόποι μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του ήπατος, ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» μέσω της πρωτοβουλίας Liver Cancer Risk Assessment ευελπιστεί να συνεισφέρει στην ανάδειξη της αξίας της πρόληψης η οποία σώζει ζωές και εξαρτάται από εμάς τους ίδιους.
Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε πληροφορία λαμβάνεται από την αξιολόγηση κινδύνου Liver Cancer Risk Assessment, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή και ούτε θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως τέτοια.
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι καμία πληροφορία δεν αποθηκεύεται στην ηλεκτρονική φόρμα, οι απαντήσεις είναι ανώνυμες, εμπιστευτικές και θα χρησιμοποιηθούν μόνο από τον χρήστη προκειμένου να τον προτρέψουν να συζητήσει με τον γιατρό του.
H επιστημονική επιμέλεια του ερωτηματολογίου έγινε από τον Καθηγητή Παθολογίας – Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη.