«Καμπανάκι» για τον νέο ιò που εμφανίστηκε: Κρύβεται στα ρούχα και τα έπιπλα – Έχει «διάρκεια ζωής» έως κι 1 μήνα

«Καμπανάκι» για τον νέο ιό που απειλεί: Πώς ο νοροϊός παραμονεύει στα ρούχα και τα έπιπλα

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον νοροϊό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που μπορεί να επιβιώσει σε υφάσματα και αντικείμενα για έως και έναν μήνα. Τα δεδομένα δείχνουν αυξημένα κρούσματα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για την πίεση στο σύστημα υγείας.

Ο νοροϊός στα ρούχα και στα υφάσματα

Τα μικρόβια του νοροϊού μπορούν να παραμείνουν «σιωπηλά» στο ύφασμα των ρούχων και άλλων υφασμάτινων αντικειμένων, όπως καναπέδες, καρέκλες και κουρτίνες, για μεγάλες χρονικές περιόδους. Όσοι έρχονται σε επαφή με αυτά μπορεί να μολυνθούν, ενώ τα κρούσματα του ιού είναι αυξημένα κατά 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πώς μεταδίδεται

Ο ιός μεταδίδεται συνήθως μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα. Ακόμη και τροφή που έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένα χέρια μπορεί να γίνει μέσο μετάδοσης.

Μην βασίζεστε μόνο στα απολυμαντικά χεριών

Το αλκοόλ στα απολυμαντικά χεριών δεν καταστρέφει τον ιό, γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Το πλύσιμο βοηθά στη διάσπαση του προστατευτικού κελύφους του ιού, καθιστώντας τον αδρανή.

Προστασία στα ρούχα και τον χώρο

Για την εξάλειψη του νοροϊού από τα ρούχα, συνιστάται πλύσιμο και στέγνωμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν χρήση βιολογικών απορρυπαντικών με ένζυμα και τακτικό καθαρισμό του κάδου πλυντηρίου με ζεστό νερό και χλωρίνη.

Καθαρισμός επιφανειών

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Μινεσότα τονίζουν τη σημασία του καθαρισμού επιφανειών με αντιμικροβιακά προϊόντα. Αν γίνει εμετός σε χαλί ή έπιπλα, η περιοχή δεν πρέπει να σκουπιστεί αμέσως με ηλεκτρική σκούπα, καθώς αυτό διασπείρει τα παθογόνα. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα πριν τον καθαρισμό με ατμό.

Αύξηση κρουσμάτων και πίεση στα νοσοκομεία

Τα δεδομένα του NHS αποκαλύπτουν διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων φέτος, συγκριτικά με πριν πέντε χρόνια. Κάθε μέρα, εκατοντάδες κλίνες γεμίζουν με ασθενείς που εμφανίζουν διάρροια, εμετό ή άλλα συμπτώματα του ιού. Οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι ακόμα υψηλότεροι, καθώς βασίζονται μόνο σε αναφορές εργαστηρίων και νοσοκομείων.

Ανάκαμψη και φροντίδα

Οι περισσότεροι μολυσμένοι αναρρώνουν στο σπίτι, με ξεκούραση και κατανάλωση υγρών. Ωστόσο, οι μολύνσεις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα νοσοκομεία, όπου οι ασθενείς πρέπει να απομονώνονται για να περιοριστεί η εξάπλωση.

Ο νοροϊός απαιτεί επαγρύπνηση και σχολαστική τήρηση των μέτρων καθαριότητας, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης.

Exit mobile version