Κακοκαιρία στην Ελλάδα – Οι φονικές καταστροφές που «βούλιαξαν» τη χώρα από το 1895 έως και σήμερα

καταστροφές

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» που έδειξε τα δόντια της σε όλη τη χώρα, φέρνει στο νου όλες εκείνες τις καιρικές καταστροφές που «σάρωσαν» την Ελλάδα και είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες ανθρώπινες ζωές αλλά και τεράστιες υλικές ζημιές.

Αναμενόμενη συνέπεια της κλιματικής αλλαγής με την οποία έρχεται αντιμέτωπη ο πλανήτης, η οποία οφείλεται στην αλόγιστη αξιοποίηση των φυσικών οικοσυστημάτων.

Οι φονικότερες καταιγίδες που έπληξαν την Αττική

14η Νοεμβρίου 1895, 61 θύματα

Η ισχυρή καταιγίδα που διήρκησε κατά τόπους έως και 24 ώρες σε Αθήνα και Πειραιά στοίχισε τη ζωή σε 21 και 40 ανθρώπους αντίστοιχα. 

6 Νοεμβρίου 1961, 40 νεκροί 

Έχει χαρακτηριστεί ως «η κορωνίδα» των καταιγίδων, με το χαλάζι να πέφτει ασταμάτητα για δέκα ολόκληρες ώρες. Χιλιάδες οικογένειες έμειναν άστεγες και πτώματα παρασύρθηκαν στη θάλασσα, όπως μας πληροφορεί το απόκομμα της εφημερίδας «Τα Νέα». 

2 Νοεμβρίου 1977, 37 νεκροί 

Οι καταστροφές ήταν βιβλικές, καθώς η σφοδρή βροχόπτωση ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση ως τα μεσάνυχτα., με αποτέλεσμα η Αθήνα και ο Πειραιάς να χτυπηθούν ανελέητα.

Τουλάχιστον 37 άτομα έχασαν τη ζωή τους, κεραυνοί κατέστρεψαν τα κέντρα επικοινωνίας της αμέσου δράσεως στον Λυκαβηττό, 927 υπόγεια πλημμύρισαν, 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ το ύψος του νερού σε πολλές περιοχές ξεπέρασε τα δύο μέτρα. 

Στο έλεος της καταιγίδας βρέθηκαν κυρίως το Περιστέρι, οι Τζιτζιφιές, ο Ταύρος και το Μοσχάτο.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

21-22 Οκτωβρίου 1994, 17 νεκροί

Πριν από είκοσι χρόνια, στις 21 Οκτωβρίου 1994, ο ποταμός Ποδονίφτης ξεχειλίζει και στο πέρασμα του στέλνει στον θάνατο 17 ανθρώπους, ενώ καταστρέφει περιουσίες. Επιπλέον, τα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό υφίστανται σοβαρές ζημίες.

Η διάρκεια αυτή της πρωτοφανούς καταιγίδας ήταν περίπου 9 ώρες, αρχής γενομένης από το απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου 1994, με πέρας της τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Οκτωβρίου.

Οι αιτίες της τραγωδίας ήταν οι πλημμύρες τόσο του ρέματος Ποδονίφτη (με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια και Περισσός), αλλά και του Κηφισού ποταμού, χαμηλά, στο ύψος του Ρέντη.

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Οι φονικές καιρικές καταστροφές που έπληξαν την υπόλοιπη Ελλάδα

5 Ιουλίου 1907, Τρίκαλα

Η έντονη καταιγίδα φέρνει μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της Ελλάδας. Στην πόλη των Τρικάλων οι νεκροί ξεπερνούν τους 100, ενώ από το ορμητικό κύμα που προκλήθηκε στον ποταμό Ληθαίο, καταστρέφονται περισσότερα από 1200 σπίτια, με τον απολογισμό να κάνει λόγο για 6.000 άστεγους.

Επιπλέον, στα Τρίκαλα καταστράφηκαν όλες οι γέφυρες (πλην της κεντρικής), η συντριπτική πλειοψηφία των παλαιών πλίνθινων σπιτιών κατέρρευσε και οι κάτοικοι κατέφυγαν είτε στα υψώματα του Βαρουσίου, είτε σε μεγάλα πέτρινα σπίτια ευκατάστατων συμπολιτών –η κατάρρευση ορισμένων και από αυτά πρόσθεσε δεκάδες θύματα στον κατάλογο).

Τις επόμενες ημέρες επικρατούσε μια απερίγραπτα εφιαλτική κατάσταση: δυσοσμία από το πλήθος των πτωμάτων (ανθρώπων και ζώων) που βρίσκονταν είτε θαμμένα στη λάσπη και στα ερείπια είτε διάσπαρτα.., επιδημίες, έλλειψη διατροφής, πόσιμου νερού, κουνούπια, κλπ.

Η ολιγωρία της κρατικής μηχανής ήταν χαρακτηριστική: προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με επιτροπές εράνων, ενώ οι πλούσιοι της πόλης φρόντισαν να καταφύγουν στην γειτονική Καρδίτσα προκειμένου να αποφύγουν την συνδρομή (ο έρανος απέδωσε 5.000 δραχμές, ενώ 30.000 δραχμές έστειλε το κράτος).

Η Ελλάδα πλήττεται σφοδρά

Στις 19 Νοεμβρίου 1979 γενικευμένη κακοκαιρία σε ολόκληρη την Ελλάδα αφήνει πίσω της 5 νεκρούς, πλήττοντας κυρίως την Μακεδονία. 4.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, και πολλά σπίτια κατέρρευσαν.

Στις 23 Μαρτίου 1987 ισχυρότατη καταιγίδα διάρκειας πολλών ωρών χτυπάει Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Βόρεια Ελλάδα. Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα, Λαμία, Θεσσαλονίκη, Έδεσσα και Φλώρινα μετρούν βαθιές πληγές και 10 νεκρούς.

Πλημμύρισαν συνολικά 80.000 στρέμματα με καλλιέργειες σιταριού, τεύτλων, καθώς και πολλά σπίτια και καταστήματα κυρίως στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη.

Καταστροφές σε όλη την Ελλάδα

Στις 24 Αυγούστου 1990 ισχυρές καταιγίδες πλήττουν Φθιώτιδα, Αχαΐα, Θεσσαλία και Εύβοια. Απολογισμός: πέντε νεκροί και εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια καθώς και σημαντικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο.

Στις 19 Νοεμβρίου 1992, στην Καβάλα ισχυρή καταιγίδα που κράτησε πολλές ώρες οδηγεί στο θάνατο 4 ανθρώπους και καταστρέφει το 70% του οδικού δικτύου της περιοχής.

Στις 20 Οκτωβρίου 1994 στόχος της θεομηνίας είναι τα Δωδεκάνησα. Η Ρόδος πνίγεται από τα νερά της βροχής και 4 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. 

Νεκροί στην Εύβοια – 9 Αυγούστου του 2020

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πλημμύρες έπειτα από ισχυρότατη νεροποντή στην Εύβοια. Μεταξύ των θυμάτων και ένα 8 μηνών βρέφος και δύο ηλικιωμένοι από τα Πολιτικά, ενώ άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διαφύγουν.

Φερτά υλικά βγήκαν στη θάλασσα και ο Νότιος Ευβοϊκός επί εβδομάδες ξέβραζε νεκρά ζώα και συντρίμμια στις ακτές της Αττικής. 

Δείτε το παρακάτω βίντεο:

in.gr

Exit mobile version