Κακοκαιρία «Ελπίδα»-«Θα μείνει στην ιστορία»: Έρχεται στην Αττική-Πού θα το στρώσει 100%

κακοκαιρία

Όλα τα νεότερα για την κακοκαιρία «Ελπίδα» που ετοιμάζεται να… σαρώσει την Αττική

Πυκνές χιονοπτώσεις και κρύο αναμένεται να φέρει τις επόμενες μέρες η κακοκαιρία «Ελπίδα» που ήδη σαρώνει τη χώρα, ενώ ειδικά τη Δευτέρα τα φαινόμενα θα ενταθούν με το χιόνι να φθάνει στο κέντρο της Αθήνας και μέχρι τη θάλασσα.

Όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι μάλιστα, η επέλαση της «Ελπίδας» θα ξεκινήσει νωρίτερα από το αναμενόμενος, με την επιδείνωση του καιρού να αναμένεται ήδη από τις βραδινές ώρες της Κυριακής και από τα βόρεια-βορειοανατολικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα προβλήματα είναι ουκ ολίγα και αναμένεται τις επόμενες να γίνουν εντονότερα από την Δευτέρα, 24.01.2022 εξ ου και η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Αττική για τουλάχιστον δύο μέρες, καθώς η Αττική αναμένεται να πληγεί βίαια από την κακοκαιρία, με το 112 να έχει ήδη προειδοποιήσει.

Επιπρόσθετα, μια σειρά από περιοχές σε όλη την Ελλάδα αποφάσισαν… να μην χτυπήσει το κουδούνι.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

«Θα μείνει στην ιστορία η αυριανή κακοκαιρία»

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος κάνει λόγο για κακοκαιρία που «θα μείνει στην ιστορία».

Σύμφωνα με τον ίδιο θα χιονίσει αύριο σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αττικής και ίσως όπως είπε «η αυριανή μέρα θα μείνει στην ιστορία».

Αύριο, Δευτέρα, θα υπάρξει νέα υποτροπή του καιρού και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Αυτό που θα είναι εντυπωσιακό είναι οι τοπικές χιονοπτώσεις στα Δυτικά και τα Βόρεια που θα είναι ισχυρές σε πολλές περιπτώσεις. Χιονοκαταιγίδες θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο.

Στην Αττική ο χιονιάς θα ξεκινήσει από τις πρωινές ώρες και χιονοπτώσεις θα δουν οι κάτοικοι ακόμα και των νοτίων προαστίων. Ο μεγαλύτερος όγκος χιονιού θα πέσει έως την Τρίτη το μεσημέρι.

Πιθανότητα για χιονόστρωση

Ειδικά για την Εύβοια, ο μετεωρολόγος μίλησε με δραματικούς τόνους, λέγοντας πως «θα χτυπηθεί αλύπητα από τον χιονιά» και κάνοντας λόγο ακόμα και για μισό μέτρο χιόνι.

Αιτία για αυτή την επιδείνωση του καιρού είναι:

Η ψυχρή λίμνη στην μέση τροπόσφαιρα (περίπου 5000 μέτρα απο την επιφάνεια της γης) και η εκτιμώμενη θέση του βαρομετρικού χαμηλού τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 24/01 – Πηγή: meteo.gr

Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών θα επηρεάσουν:

Στο γράφημα (Γράφημα 2) παρουσιάζεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός 3ώρου σε μορφή χιονιού με μωβ αποχρώσεις και σε μορφή βροχής με πράσινες και μπλε αποχρώσεις μεταξύ 11:00-14:00 της Δευτέρας 24/01 – Πηγή: meteo.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, μιας και θα μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Tο εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής από το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr για το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας 24/01 και Τετάρτης 26/01 – Πηγή: meteo.gr

«Έρχονται χιονολαίλαπες και χιονοκαταιγίδες»

Μάλιστα, ο μετεωρολόγος, Δημήτρης Ζιακόπουλος, στις τελευταίες του εκτιμήσεις έκανε λόγο για «χιονολαίλαπες» και «χιονοκαταιγίδες» που αναμένεται να «χτυπήσουν» την Ελλάδα.

«Το χιόνι είναι όμορφο και λατρεύεται από πολλούς ανθρώπους, αλλά είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο, όταν η χιονόπτωση είναι έντονη και συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους» αναφέρει σε ανάρτηση στο προσωπικό του blog.

Αναφορικά με την επικινδυνότητα του επικείμενου χιονιά, κρατάμε:

Πηγή εικόνας: ziakopoulos.blogspot.com

«Οι χιονοκαταιγίδες, που ορισμένοι αποκαλούν χειμωνιάτικες καταιγίδες, είναι ασυνήθιστο είδος καταιγίδας (συμβαίνει μόνο λίγους μήνες του χρόνου) που αντί της βροχής συνοδεύεται από χιόνι» συμπληρώνει και εξηγεί πως:

«Η ένταση της χιονόπτωσης από έναν (χιονο)σωρειτομελανία είναι μεγαλύτερη από την ένταση της χιονόπτωσης που παράγεται από τα μελανοστρώματα ή τα παχιά υψιστρώματα. Έχει παρατηρηθεί χιονόστρωση ακόμα και ύψους 15 εκατοστών στη διάρκεια της ζωής μιας χιονοκαταιγίδας. Πάντως, θερμοδυναμικά, η χιονοκαταιγίδα δεν διαφέρει από τις άλλες καταιγίδες, εκτός από το γεγονός ότι οι κορυφές των σωρειτομελανιών δεν φθάνουν σε μεγάλο ύψος. Κατά τα άλλα, η βροντή μιας χιονοκαταιγίδας δεν ακούγεται από απόσταση μεγαλύτερη των 2 ή 3 χιλιομέτρων επειδή το χιόνι απορροφά τον ήχο της και τη νύχτα ο κεραυνός εμφανίζεται πιο φωτεινός λόγω της αντανάκλασης του φωτός από τις νιφάδες».

Exit mobile version