Αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ή rapid test 48 ωρών θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους οι ανεμβολίαστοι που επιθυμούν να επισκεφθούν μια επιχείρηση εστίασης μεικτού εσωτερικού χώρου.
Έτσι, ένας καφές θα τους κοστίζει στην πραγματικότητα 24 ευρώ. 20 το rapid τεστ και 4 ο καφές.
Σε μοριακό ή rapid test (κατά τις τελευταίες 48 ώρες) θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι ανεμβολίαστοι που θέλουν να επισκεφθούν από τις 15 Ιουλίου και μετά έναν μεικτό εσωτερικό σε επιχείρηση εστίασης, όπως για παράδειγμα οι καφετέριες.
Έτσι, στην πραγματικότητα ένας καφές δεν θα τους κοστίζει στην τσέπη 4 ευρώ, όσο δηλαδή είναι η τιμή καταλόγου, αλλά… 24, αφού 20 ευρώ κοστίζει το rapid test στο οποίο πρέπει να έχουν υποβληθεί προηγουμένως.
Υπενθυμίζεται πως η διενέργεια rapid test μπορεί να γίνεται από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς με βάση την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε χθες (29/6) κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ειδικότερα με βάση το άρθρο 5 στην τροπολογία του νομοσχεδίου με τίτλο «Κύρωση της από 24.3.2021 τροποποίησης […] ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις» προβλέπεται ότι μέχρι τις 31/12/21 στους φορείς διενέργειας rapid test κορονοϊού προστίθενται οι ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων, οι νοσηλευτές, οι επισκέπτες υγείας, οι ΟΤΑ α βαθμού δια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που διαθέτουν ή δύνανται να προσλαμβάνουν και οι ιδιώτες φαρμακοποιοί με την προϋπόθεση ότι γνωρίζουν να χρησιμοποιούν το ιατροτεχνολογικό προϊόν και ότι ενημερώνουν τα φυσικά πρόσωπα για το τελικό αποτέλεσμα.
Ας σημειωθεί ότι οι φορείς διενέργειας των τεστ κορονοϊού υποχρεούνται να καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν και τα αποτελέσματα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).
Πώς θα μπαίνουν σε εστιατόρια και μπαρ οι εμβολιασμένοι κι οι ανεμβολίαστοι
Μετά και την ανακοίνωση των χθεσινών μέτρων και τον διαχωρισμό των χώρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης σε αμιγείς και σε μεικτούς χώρους, μία ήταν η ερώτηση που βγήκε από τα χείλη όλων. Πώς θα μπαίνουν στα μαγαζιά οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι;
Την απάντηση έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.
«Ο καταστηματάρχης δε θα βλέπει τίποτα, δεν θα βλέπει τα στοιχεία των πολιτών, απλώς θα σκανάρει το QR που φέρουν τα πιστοποιητικά. Θα πηγαίνει ο εμβολιασμένος πελάτης με το πιστοποιητικό στο κινητό του, θα το σκανάρει στην εφαρμογή του καταστήματος και εφόσον ανάβει πράσινη ένδειξη, θα μπορεί να περάσει», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Οι επαγγελματίες που θα έχουν χώρους μεικτούς θα μπαίνουν αυτοί που έχουν αρνητικό rapid τεστ. Το rapid τεστ γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο και καταχωρείται επίσημα από αυτό. Όπως και το μοριακό. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε εκδίδεται και το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει QR κωδικό απλά ισχύει για συγκεκριμένες μέρες. Απλώς ο ανεμβολίαστος θα πρέπει να υφίσταται την ταλαιπωρία, όταν θέλει να ξαναβγεί, θα πρέπει να ξανακάνει τεστ μετά από λίγες μέρες», δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς.