Κ. Αρβανίτης: “Καλέσαμε τον Υπ. Εξ. για ενημέρωση και αρνήθηκε! Τα ελληνοτουρκικά δεν είναι μόνο η Υφαλοκρηπίδα, αλλά και η Κατοχή της Κύπρου”

Η τουρκική προκλητικότητα και οι κυβερνητικές κινήσεις στα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης και της πολιτικής αντιπαράθεσης που είχε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL Κώστας Αρβανίτης με την ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Συμμετέχοντας στο πολιτικό πάνελ της εκπομπής «MEGA Σαββατοκύριακο», ο Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος είναι μεταξύ άλλων μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας στο Ευρωκοινοβούλιο και παρακολουθεί στενά τα ελληνοτουρκικά θέματα, επισήμανε ότι το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία είναι μια μεγάλη μάχη που θα δώσουν στην επερχόμενη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου όλοι οι ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Τόξου, κάτι όμως που απαιτεί και ενιαία εθνική γραμμή.

«Είναι μία μάχη, ακόμη μία μάχη που θα δώσουμε, και πρέπει να καθορίσουμε την εθνική γραμμή.

Φυσικά θα τοποθετηθούμε στην ολομέλεια, φυσικά θα δώσουμε όλοι οι ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Τόξου τη μάχη που οφείλουμε», σημείωσε.

Εντοπίζοντας, μάλιστα, τις έντονες αντιθέσεις εντός της Ένωσης, διερωτήθηκε εάν «Είναι τελικά ευρωπαϊκά τα σύνορα ή μόνο ελληνικά;

Η ΕΕ οφείλει να μας πει. Διότι αν είναι ευρωπαϊκά τα σύνορα βλέπουμε αντιθέσεις και αντιφάσεις πάρα πολύ σοβαρές που έγκεινται στους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς εντός ΕΕ (Γερμανίας, Γαλλίας και «δορυφόρων»)».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κυρίαρχο εθνικό ζήτημα είναι το ελληνοτουρκικό, ενώ υπενθύμισε πως αυτό δεν άφορά μόνο στην υφαλοκρηπίδα, αλλά και στα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο:

«Θέλω να σημειώσω κάτι πολύ σημαντικό.

Το βασικό εθνικό μας θέμα είναι η υφαλοκρηπίδα. Και άλλο ένα, ότι έχουμε στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο.

Με συγχωρείτε όμως. Δεν μπορεί όταν κάποιοι έβγαζαν πατριωτικές κορώνες με το Μακεδονικό, εδώ που είναι το βασικό, εθνικό, κυρίαρχο ζήτημα με στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο να σιωπούν.

Η Τουρκία ασκεί επεκτατική πολιτική και θέλει να παίξει κυρίαρχο ρόλο στο ισλαμικό τόξο γυρίζοντας την πλάτη στην Ευρώπη – ο Ερντογάν, για την ακρίβεια, όχι ο τουρκικός λαός».

Έκανε, ακόμη, λόγο για επικίνδυνο διεθνές παζάρι που απαιτεί εθνική συνεννόηση και ξεκάθαρο αφήγημα:

«Η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων συγκρούσεων και συμφερόντων που ξεκινούν από τη Μόσχα και φτάνουν ως την Αμερική του Τραμπ. Υπάρχουν και εσωτερικές, ευρωπαϊκές αντιθέσεις.

Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, σύγκληση των πολιτικών αρχηγών και το αφήγημα τί ακριβώς ζητά η χώρα από αυτό το διεθνές παζάρι που είναι πολύ επικίνδυνο και για την ειρήνη και για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Το σικέ παιχνίδι του Έβρου

Μάλιστα, διαφώνησε κάθετα με την άποψη της Ελίζας Βόζεμπεργκ ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο και στηρίζει την Ελλάδα:

«Δεν υπήρχε πιο σικέ παιχνίδι από αυτό του Έβρου.

Η σικέ αυτή ιστορία αφορούσε στις δηλώσεις φον ντερ Λάιεν, Σχοινά και λοιπών παραγόντων, που από τη μία δηλώνουν ότι τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά, από την άλλη αρνούνται να καταδικάσουν την απαράδεκτη πολιτική της Τουρκίας που χρησιμοποιούσε πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης προς την ΕΕ για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντά της.

Επιμένω ότι το προσφυγικό εργαλειοποιείται απόλυτα από την Τουρκία με τις πλάτες της ΕΕ και πρόκειται για ένα παιχνίδι όπου η ελληνική διπλωματία οφείλει να είναι έξυπνη, διαλλακτική και με συμμαχίες».

Ερωτηθείς τί πρέπει να κάνει η Ελλάδα αν η Τουρκία γίνει ακόμη πιο επιθετική:

«Πιο επιθετική από την ήδη επιθετική;

Πάντως το να κάνουμε θόρυβο για να φεύγουν τα ερευνητικά ή να δηλώνουμε ότι ο άνεμος πήρε το καράβι και το έφερε στα χωρικά ύδατα ή τη σημαία την πήρε ο αέρας, νομίζω πως είναι στα όρια του παραλόγου.

Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, δεύτερον, χρειάζεται καθορισμός εθνικής γραμμής με σαφήνεια στον λαό και στα κόμματα για να πάμε σε μία πραγματική, ουσιαστική μάχη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Τα δικά μας, όχι των εργολαβικών συμφερόντων χωρών και εταιριών της ΕΕ.

Γιατί θεωρούσαμε από την αρχή ότι η κρίση του προσφυγικού ήταν προγραμματισμένη για να μας σύρουν στο τραπέζι του διαλόγου για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».

Κλείνοντας, σημείωσε ότι επιμένει στο ζήτημα της εθνικής γραμμής διότι «στις αιτήσεις μας και τις εκκλήσεις μας στην μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία δεν είχαμε ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό Εξωτερικών, λάβαμε αρνητική απάντηση, και ο κύριος Δένδιας ενημέρωσε μόνο τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας» στο οποίο η κ. Βόζεμπεργκ απάντησε ότι ο υπουργός τους ενημέρωσε επειδή κλήθηκε» για να επαναλάβει ο κ. Αρβανίτης ότι «Μα και από εμάς κλήθηκε και υπήρξε άρνηση, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά και είναι θλιβερό».

Exit mobile version