Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία ανέρχεται στους 278, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, αποκαλυπτικά έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα η “L’ Espresso” για το χωριό Αματρίτσε, συγκλονίζουν!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιταλικού περιοδικού, στο σχέδιο που είχε εκπονήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αματρίτσε, προβλέπονταν η καταστροφή και οι κίνδυνοι για τους κατοίκους του, σε περίπτωση σεισμού.
“Είναι όλα γραμμένα στη σελίδα 18 του εγγράφου που κάθε δημοτική αρχή πρέπει να προετοιμαστεί. Ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι. Και, όπως είδαμε με τον σεισμό της 24ης Αυγούστου, δεν έγινε τίποτα για να αποφευχθούν”, αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.
[ad id=”215657″]
Και προσθέτει πως οι κίνδυνοι ήταν ορατοί “ειδικά σε μικρές πόλεις ακόμη και στην πρωτεύουσα, η οποία χαρακτηρίζεται από στενούς δρόμους χωρίς ανοιχτούς χώρους”.
Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της L’espresso, τονίζεται ακόμη πως τα περισσότερα κτίρια χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και όποιες παρεμβάσεις ανακαίνισης έγιναν, ήταν τον… προηγούμενο αιώνα.
“Οι παρεμβάσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα έγιναν μετά το 1960, ως εκ τούτου, ο σεισμικός κίνδυνος είναι υψηλός κάτι που μαρτυρούν και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με το σεισμό του 1979 και του 2009, στην Ακουίλα“.
Ο συντάκτης του ρεπορτάζ σημειώνει ακόμη ότι η τυπολογία κατασκευής των κτιρίων επηρεάζουν την ευπάθεια των κτισμάτων με “πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό”.
Παγίδες όμως είναι και οι δρόμοι: “Συχνά η πρόσβαση και η έξοδος γίνεται μόνο από έναν δρόμο. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να βελτιωθούν τα σχέδια οδικής ασφάλειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής“.
Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας προέβλεπε ακόμη και την ισοπέδωση του ξενοδοχείου Ρώμη το οποίο όντως καταστράφηκε καταπλακώνοντας τουλάχιστον 4 τουρίστες. Οπως αναφέρει η το ιταλικό περιοδικό ήταν από τα κτίρια που είχαν την υψηλότερη υδρογεωλογική αστάθεια.
“Τα προσχωσιγενή, αμμοπηλώδη εδάφη στα οποία έχουν τοποθετηθεί πιο συμπαγείς δομές, τα καθιστούν γενικά ασταθή. Ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη, από την πλευρά της δημοτικής υπηρεσίας, να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην έγκριση δημοσίων και ιδιωτικών σχεδίων, και να τα υποβάλλει σε γεωτεχνική και γεωλογική έκθεση που θα εγγυάται τη λειτουργικότητα στο σύνολο σχεδίου-εδαφών για τη διατήρηση της σταθερότητάς τους”, λέει το σχετικό έγγραφο.
Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες λιγοστεύουν
Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες λιγοστεύουν χωρίς ωστόσο αυτό να αποθαρρύνει τους χιλιάδες διασώστες που εξακολουθούν να ερευνούν στα ερείπια των χωριών που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό.
Όλη τη νύχτα η γη συνέχισε να δονείται και δεκάδες μετασεισμοί καταγράφηκαν, μεταξύ των οποίων μια δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών λίγο μετά τις 06:00 τοπική ώρα που έκοψε την οδό πρόσβασης στο Αματρίτσε.
Ο τρόμος έχει φωλιάσει στις καρδιές των κατοίκων που βλέπουν πως ο εφιάλτης δεν έχει τέλος…. Δεκάδες μετασεισμοί καταγράφηκαν, τόσο ισχυροί που πολλά κτίρια κατέρρευσαν.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε. Τα νοσοκομεία γέμισαν τραυματισμένους ανθρώπους και οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων λιγοστεύουν.
Η τραγωδία στην Ιταλία ανέδειξε συγκλονιστικές ιστορίες, ακλόνητους δεσμούς και ανυπέρβλητη δύναμη ψυχής. Όπως αυτής της μάνας που πάσχισε με γυμνά χέρια κάτω από τα συντρίμμια για να σώσει το μωρό της, την κόρη της …Και τα κατάφερε.
Κάτοικοι των κατεστραμμένων χωριών της κεντρικής Ιταλίας προσπάθησαν χωρίς εξοπλισμό να βγάζουν ζωντανό μέσα από μπετόν και σίδερα ένα σκύλο. Το αφεντικό του, ένας ηλικιωμένος άντρας σοβαρά τραυματισμένος, τον παίρνει αγκαλιά και κλαίει…
Ψάχνει να βρει κουράγιο ο πατέρας της γενναίας Τζούλια που έσβησε κάτω από τα συντρίμμια για να σώσει την 4χρονη αδελφή της ,σκεπάζοντας τη με το λεπτό κορμί της.
Πάνω από τα συντρίμμια του σχολείου στην Αματρίτσε κλαίει η επί πολλά χρόνια δασκάλα της περιοχής. Η σκέψη της είναι στους ανθρώπους που χάθηκαν, στους μαθητές της….
Η δημοσιογράφος της Λα Ρεπούμπλικα Μπενεντέτα Περίλι κάνει ένα οδοιπορικό στην γενέτειρα της, την Αματριτσε που έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα. Συναντά γνωστούς, συγγενείς και φίλους και προσπαθεί να μάθει τι απέγιναν.
Τις τελευταίες ώρες δεν έχει γίνει καμία ανάσυρση ζωντανού από τα ερείπια. Ειδικά σκυλιά έχουν επιστρατευτεί για να μυρίσουν ζωή κάτω από τα ερείπια… Εικόνες από διασώσεις των προηγούμενων ημερών βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η οικογένεια του Τζιακομο Ντελ Οτο ξεκληρίστηκε. Ο ίδιος, η γυναίκα, η 13χρονη κόρη και ο αδελφός του… είναι όλοι νεκροί.
Το ίδιο και το ζευγάρι Ντιεγκο και Σουκ. Τα άψυχα σώματα τριών μελών της οικογένειας Τσιτσιαρέλι βρέθηκαν κάτω από τα συντρίμμια στην Αματριτσε όπου περνούσαν τις διακοπές τους. Ο γιος της οικογένειας σώθηκε. Νεκρή και η οικογένεια Περικονε. Μητέρα, πατέρας και η 10χρονη κόρη. Το 8χρονο αγόρι τους τα κατάφερε.
Η αυριανή ημέρα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους καθώς θα γίνουν και οι κηδείες των περίπου πενήντα θυμάτων του Αρκουάτα ντελ Τρόντο παρουσία του προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Ματεο Ρέντσι.
star.gr