Ξυπνούσε κάθε πρωί χαράματα για να βρει ξαπλώστρα στην πισίνα, αλλά και οι 400 ήταν ήδη «καπαρωμένες» με πετσέτες. Τελικά ο Γερμανός τουρίστας πήγε το θέμα στα δικαστήρια και δικαιώθηκε.
Ένας Γερμανός πατέρας αποφάσισε να κινηθεί νομικά μετά τις διακοπές του στην Κω, όταν – όπως υποστηρίζει – η οικογένειά του δεν μπορούσε να βρει ούτε μία διαθέσιμη ξαπλώστρα στο πολυτελές ξενοδοχείο όπου διέμεναν.
Ο 48χρονος Ντέιβιντ Έγκερτ κατήγγειλε ότι τα παιδιά του αναγκάζονταν να κάθονται στο τσιμέντο δίπλα στην πισίνα, καθώς όλες οι ξαπλώστρες είχαν «κρατηθεί» από άλλους τουρίστες με πετσέτες από τα ξημερώματα.
Ο ίδιος, πιλότος από το Ντίσελντορφ, είχε πληρώσει περισσότερες από 6.200 λίρες – περίπου 7.200 ευρώ – για δεκαήμερες οικογενειακές διακοπές στην Κω το 2024. Τελικά, μετά τη δικαστική του προσφυγή, κέρδισε αποζημίωση περίπου 900 ευρώ από την ταξιδιωτική εταιρεία.
«Και οι 400 ξαπλώστρες είχαν πετσέτες πάνω τους»
Μιλώντας στην Daily Mail, ο Ντέιβιντ Έγκερτ περιέγραψε το σκηνικό που επικρατούσε καθημερινά στο ξενοδοχείο.
Όπως ανέφερε, οι επισκέπτες κατέβαιναν νωρίς το πρωί, άφηναν μια πετσέτα στις ξαπλώστρες για να τις «κλείσουν» και στη συνέχεια είτε επέστρεφαν στα δωμάτιά τους για ύπνο είτε έφευγαν για βόλτα στην πόλη.
«Ήταν ένα μεγάλο ξενοδοχείο, πολύ πολυτελές, με περίπου 400 ξαπλώστρες. Και οι 400 ξαπλώστρες είχαν πετσέτες πάνω τους. Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούσαν στην πραγματικότητα τις ξαπλώστρες. Οι επισκέπτες πήγαιναν στην πόλη ή επέστρεφαν στο κρεβάτι για να κοιμηθούν. Κάποιοι έλειπαν μέχρι το μεσημέρι», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε μάλιστα πως υπήρχαν παντού πινακίδες – τόσο στα γερμανικά όσο και στα αγγλικά – που απαγόρευαν ρητά την κράτηση ξαπλώστρας με πετσέτα, χωρίς όμως να εφαρμόζονται στην πράξη.
Η υπόθεση που έφτασε μέχρι τα δικαστήρια
Η υπόθεση έφερε ξανά στο προσκήνιο το γνωστό «κίνημα της πετσέτας», τη συνήθεια δηλαδή πολλών τουριστών να δεσμεύουν τις καλύτερες θέσεις στην πισίνα από πολύ νωρίς το πρωί.
Ο Ντέιβιντ Έγκερτ εξήγησε ότι αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη επειδή ούτε το ξενοδοχείο ούτε ο ταξιδιωτικός πράκτορας πήραν μέτρα για να σταματήσουν αυτή την κατάσταση, παρά τα παράπονά του.
Το δικαστήριο στο Ανόβερο της Γερμανίας τον δικαίωσε και υποχρέωσε την ταξιδιωτική εταιρεία να του επιστρέψει μέρος των χρημάτων που είχε δώσει για τις διακοπές.
«Ή κρατάς ξαπλώστρα ή μένεις χωρίς»
Ο Γερμανός τουρίστας παραδέχθηκε πάντως ότι και ο ίδιος είχε στο παρελθόν χρησιμοποιήσει την ίδια πρακτική, καθώς – όπως είπε – πολλές οικογένειες αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή.
«Με δύο παιδιά, έχεις πραγματικά μόνο δύο επιλογές: είτε κρατάς την ξαπλώστρα σου με μια πετσέτα είτε δεν έχεις καθόλου ξαπλώστρα. Όταν όμως έχεις παιδιά και πρέπει να τα προσέχεις ενώ κολυμπούν, χρειάζεται να είσαι κοντά στην πισίνα», ανέφερε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο Γερμανούς ή Βρετανούς τουρίστες, αλλά αποτελεί πλέον συνηθισμένο φαινόμενο σε τουριστικά θέρετρα σε όλη την Ευρώπη.
Η απόφαση που μπορεί να αλλάξει τα ξενοδοχεία
Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι από τις πρώτες φορές που η γνωστή «μάχη της ξαπλώστρας» οδηγείται επίσημα στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Οι δικαστές έκριναν ότι δεν είναι ευθύνη των παραθεριστών να λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα αφαιρώντας πετσέτες άλλων επισκεπτών, αλλά ότι ο ταξιδιωτικός πράκτορας και το ξενοδοχείο όφειλαν να εφαρμόσουν δίκαιο σύστημα χρήσης των ξαπλωστρών.
Ο Ντέιβιντ Έγκερτ προειδοποίησε μάλιστα ότι η υπόθεσή του ίσως ανοίξει τον δρόμο για μαζικές αγωγές κατά ταξιδιωτικών εταιρειών σε όλη την Ευρώπη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Οι 770 λίρες που πήρα δεν αλλάζουν τη ζωή μου. Αν όμως χιλιάδες τουρίστες αρχίσουν να κάνουν το ίδιο, τότε το κόστος για τις εταιρείες θα φτάσει τα εκατομμύρια».
