Ιστορική ομιλία του Αμερικανού Προέδρου για τη Δημοκρατία από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Ο Μπάρακ Ομπάμα ευχαρίστησε στην αρχή της ομιλίας του την Ελλάδα που γέννησε τη Δημοκρατία και το κράτος, λέγοντας ότι «πιστεύω στην ισότητα όλων ενώπιον του νόμου, όχι μόνο για τους λίγους αλλά για τους πολλούς».
Σημείωσε χαρακτηριστικά, «γεια σας, καλησπέρα. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας.Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους».
«Τέτοιες έννοιες όμως το κράτος και η δημοκρατία είναι έννοιες που γεννήθηκαν σε αυτή τη γη. Φυσικά οι πρώιμες μορφές δημοκρατίας που αναπτύχθηκαν εδώ δεν ήταν τέλειες. Τα δικαιώματα του πολίτη δεν ευνοούσαν τις γυναίκες, οι ευγενείς ιδέες δεν επαρκούσαν, καθώς έπρεπε αυτό να προστατεύεται από συγκεκριμένους θεσμούς, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να συμμετέχουν στη δημοκρατία», ανέφερε.
«Η φλόγα άναψε για πρώτη φορά εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε. Οι προπάτορες του αμερικανικού έθνους έλαβαν υπόψη τη δημοκρατία στην Ελλάδα.
Η ιστορία των τελευταίων δύο αιώνων αποδεικνύει ότι η μία δημοκρατία δεν θα πολεμήσει μία άλλη, για αυτό οι καλύτεροί μας φίλοι είναι δημοκρατικά καθεστώτα όπως εσείς. Τα προηγούμενα χρόνια κάναμε επιχειρήσεις με το ΝΑΤΟ, το οποίο σήμερα είναι πιο σταθερό από ποτέ.
Η δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες που δεν μπορούν αν αντέξουν τη διαφορετικότητα, εκείνους που προσπάθησαν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μέσω της βίας. Εκείνους που ήθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις αξίες μας».
Ακόμα, αναφέρθηκε στη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό, πλέκοντας το εγκώμιο στη χώρα μας. «Οι δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες και ποτέ αλλού στον κόσμο δεν έχω διαπιστώσει μεγαλύτερη συμπόνοια απ’ ό,τι εδώ στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία σας βέβαια δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα αφεθείτε μόνοι σας, αφού μόνο μία συνολική απάντηση από την Ε.Ε. και τον κόσμο μπορεί να κάνει κάτι», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε.
Στη συνέχεια τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ήρθα στην Ελλάδα για να καταδείξω τα σημαντικά επιτεύγματα που έχουν γίνει στη χώρα. Συγχαίρω τον Τσίπρα για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις, οι άνθρωποι πρέπει να δουν ελπίδα και φως, η Ελλάδα θα δει καλύτερες ημέρες».
Επανέλαβε ότι τα επίπεδα του ελληνικού χρέους έγιναν μη βιώσιμα και για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική πρέπει να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις. «Θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν τα μέτρα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να έχει μία βιώσιμη οικονομία», ανέφερε.
Ο Μπάρακ Ομπάμα ευχαρίστησε στην αρχή της ομιλίας του την Ελλάδα που γέννησε τη Δημοκρατία και το κράτος, λέγοντας ότι «πιστεύω στην ισότητα όλων ενώπιον του νόμου, όχι μόνο για τους λίγους αλλά για τους πολλούς».
«Η δημοκρατία είναι η καλύτερη και εργαστήκαμε να διευρύνουμε τα δικαιώματα όλων. Μπορεί να είναι αργή αγχωτική ωστόσο μας επιτρέπει να δουλέψουμε ειρηνικά και μας δίνει τη δυνατότητα να διορθώνουμε τα λάθη μας ενώ όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο αμερικανός Πρόεδρος προχωρώντας σε μία ιστορική ανάλυση της Δημοκρατίας.
Καλωσορίζουμε ανθρώπους από όλες τις θρησκείες, καλωσορίζουμε την ελευθεροτυπία και όλοι είναι ίσοι ενώπιον Θεού είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι απαιτούνται συμβιβασμοί στην πολιτική.
Δεσμεύτηκε για ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ έστω και εάν το αποτέλεσμα δεν είναι επιθυμητό και υπάρχουν πολλές διαφορές.
«Η κυβέρνησή μου, σημείωσε θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση», είπε.
Όπως τόνισε ο Μπάρακ Ομπάμα, η πρόοδος ακολουθεί ένα μονοπάτι κρατούμε την πίστη μας προς τη δημοκρατία και τον λαό και δεν παρεκκλίνουμε από τις κεντρικές ιδέες που διασφαλίζουν έναν ισχυρό διάλογο.
Η ανισότητα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες σημερινές προκλήσεις και η καλύτερη ελπίδα για πρόοδο ξεκινά από τις ανοιχτές αγορές. Τα πλεονεκτήματα μίας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας πρέπει να φτάσουν στους ανθρώπους, σημείωσε.
Χρειαζόμαστε οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς και νέους και γενναίους πολιτικούς. Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στις δεξιότητες των νέων ανθρώπων να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα να δυναμώσουμε ένα κοινωνικό πακέτο, ένα δίχτυ προστασίας όλων των πολιτών.
Θα πρέπει να κινηθούμε προς την έρευνα και την ανάπτυξη.
Όταν οι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον τότε δε θα στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου, επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Πηγές: altsantiri.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ