Τι κι αν δεν υπήρξε ομολογία; Ο ένοχος βρέθηκε και καταδικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
Μια ύποπτη εξαφάνιση. Μια έρευνα που οδήγησε στο συμπέρασμα πως σίγουρα πρόκειται για δολοφονία. Και ένα πτώμα που δεν βρέθηκε ποτέ.
Όλα αυτά πιθανότατα θα οδηγούσαν σε μία ακόμα «ανοιχτή υπόθεση» στα συρτάρια της Αστυνομίας, με το θύμα να μην έχει δικαιωθεί.
Τα πράγματα, όμως, πήραν άλλη τροπή…
Ήταν τα ξημερώματα της 3ης Μαΐου του 2014, ημέρα Σάββατο, όταν ο 24χρονος αρχηγός της ερασιτεχνικής τότε ομάδας μπέιζμπολ του ΠΑΟ με καταγωγή από τον Άγιο Δομήνικο, Ρανσέλ Κρουζ, αποχώρησε από το σπίτι του στο Παγκράτι με το μικρού κυβισμού αυτόματο μηχανάκι του.
Όπως προέκυψε από την άρση του απορρήτου του κινητού του τηλεφώνου, προορισμός του ήταν το Μοναστηράκι, όπου είχε ραντεβού με έναν υποτιθέμενο -όπως αποδείχτηκε- δικηγόρο, ο οποίος του είχε υποσχεθεί πως θα του εξασφάλιζε τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να αποκτήσει μόνιμη άδεια παραμονής στην Ελλάδα.
Φυσικά, ο άνθρωπος αυτός ουδέποτε προσπάθησε να βοηθήσει τον 24χρονο -ο οποίος βρισκόταν δύο χρόνια στην Ελλάδα-, καθώς στόχος του ήταν να του αποσπά σεβαστά χρηματικά ποσά με… ευφάνταστους τρόπους.
Ήταν ο ίδιος άνθρωπος που τον προέτρεψε να παντρευτεί με «λευκό» γάμο μια 47χρονη Ελληνίδα, με την οποία το θύμα έφερε σε επαφή η σύζυγος του «δικηγόρου».
Στόχος του ζευγαριού -τι άλλο;- το χρήμα.
Η επιθυμία για χρήμα, ωστόσο, οδήγησε στο έγκλημα. Χωρίς ποτέ να γίνουν γνωστά τα ακριβή κίνητρα και οι λεπτομέρειες της δολοφονίας του νεαρού και φιλόδοξου αθλητή, έρευνα της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Κρουζ δεν ζούσε.
«Σίγουρα κάποιος ξέρει»
Ο φίλος και συμπαίκτης του θύματος, Άνγκελο Βαγιέχο, ο οποίος είχε τα κλειδιά του σπιτιού του επί τους οδού Φιλολάου 112 στο Παγκράτι, άνοιξε στην Αστυνομία η οποία μαζί με τον εισαγγελέα ερεύνησαν τον χώρο.
Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή υποστήριζε πως κάτι κακό έχει συμβεί στον 24χρονο, καθώς εκείνος δεν έκλεινε ποτέ το κινητό του τηλέφωνο.
«Σίγουρα κάποιος ξέρει», δήλωσε στην κάμερα του «Τούνελ».
Τόσο ο ίδιος όσο και η σύντροφος του Κρουζ αλλά και η μητέρα του τον έψαχναν εναγωνίως στο τηλέφωνο αλλά όσες φορές κι αν πήραν, εκείνο ήταν κλειστό.
Την επομένη της συνάντησης του θύματος με τον δολοφόνο του, η σύντροφος του Κρουζ επικοινώνησε με τη μητέρα του, Νίντια, λέγοντας της πως το παιδί της είναι εξαφανισμένο και δεν μπορεί να τον βρει πουθενά.
Τότε, η μητέρα του πήγε στις επίσημες Αρχές στον Άγιο Δομήνικο για να κάνει επίσημη δήλωση εξαφάνισης η οποία και προωθήθηκε στο Προξενείο της Ελλάδας. Ήταν η πρώτη φορά μητέρα και γιος δεν είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο για μια ολόκληρη μέρα…
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, την υπόθεση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών. Ο Άρειος Πάγος δεν έμεινε αμέτοχος.
Και παρά τα όσα ήλπιζαν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του 24χρονου, το γεγονός πως δεν βρέθηκε πτώμα δεν τους χάρισε την ελευθερία τους.
Ο δράστης της ανθρωποκτονίας είχε εντοπισθεί από την Αγγελική Νικολούλη και ως πιθανός εμπλεκόμενος στην εξαφάνιση του Κρουζ είχε μιλήσει μαζί της υποστηρίζοντας πως δεν γνώριζε το παραμικρό και ρίχνοντας ευθύνες στον στενό φιλικό κύκλο του άτυχου νέου. Κάτι που δεν έπεισε τη δαιμόνια ρεπόρτερ…
Ο ίδιος όταν αντιλήφθηκε πως η δημοσιογράφος τον υποψιάζεται, απείλησε πως αν εκείνη και η ομάδα της δεν τον «αφήσουν στην ησυχία του», θα αναλάβουν οι δικηγόροι του.
Η έρευνα της Νικολούλη αλλά και αυτή της αστυνομίας, έδειχνε εκείνον ως ένοχο.
Σπείρα πίσω από το έγκλημα
Φυσικά, δεν επρόκειτο για έναν εμπλεκόμενο μα για σπείρα ολόκληρη. Η εκπομπή «Φως στο τούνελ» εντόπισε τις διευθύνσεις των μελών της σπείρας που εξαπατούσε τα θύματά της. Διέμεναν στον Βύρωνα.
Όπως αποκάλυψαν οι γείτονες, ο άνθρωπος – κλειδί που αναζητούσε η Αστυνομία ως πιθανό δράστη δεν βρισκόταν στο εξωτερικό, όπως πίστευαν οι Αρχές, αλλά στην περιοχή τους.
Αμέσως διατάχθηκε έρευνα στο σπίτι του παρουσία Εισαγγελέα με την Αστυνομία να πιάνει «λαβράκι». Στον προσωπικό του χώρο βρέθηκαν πολλά κινητά τηλέφωνα, ταξιδιωτικά έγγραφα άλλων προσώπων, πλαστές σφραγίδες με εντυπώματα και πολλά άλλα στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψή του.
Οι καταδίκες και η σορός που δεν βρέθηκε ποτέ
Αν και ομολογία δεν υπήρξε ποτέ, ούτε η σορός του Ρανσέλ Κρουζ βρέθηκε -και δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα!- ο υποτιθέμενος δικηγόρος του θύματος καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2018 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, σε ισόβια κάθειρξη ως ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, καθώς βάσει των στοιχείων ήταν εκείνος που σκότωσε και στη συνέχεια εξαφάνισε το πτώμα του μπεϊζμπολίστα πιθανόν με τη βοήθεια δεύτερου ατόμου.
Μαζί με εκείνον, καταδικάστηκαν ακόμα τρία άτομα: H Περουβιανή σύντροφος και μητέρα των παιδιών του, η οποία κρίθηκε ένοχη για οπλοκατοχή (ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή), η γυναίκα με την οποία ο Κρουζ είχε συνάψει εικονικό γάμο, η οποία καταδικάστηκε για ψευδορκία (ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή) και ένας Δομινικανός φίλος του δράστη που δεν συνελήφθη ποτέ, με τις Αρχές να υποψιάζονται πως διέφυγε στο εξωτερικό.
Η δικαίωση ήρθε για τον Ρανσέλ Κρουζ, το γεγονός ωστόσο πως μέχρι σήμερα η σορός του παραμένει άφαντη, αποτελεί τεράστιο «αγκάθι» για τους οικείους του…
Πηγές: από την Κέλλυ Θάνου στο menshouse.gr. Με πληροφορίες από «Φως στο Τούνελ»