Το ηφαίστειο στο Ρεϊκιάνες στην Ισλανδία εξερράγη για τρίτη φορά από τον Δεκέμβριο, εκτοξεύοντας σιντριβάνια λάβας και δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα. Το ποτάμι λάβας ρέει τώρα σε απόσταση μόλις περίπου 1 χιλιομέτρου από το γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χερσονήσου Σβαρτσένγκι.
Το ηφαίστειο στη βορειοδυτική Ισλανδία «ξύπνησε» για τρίτη φορά από τον Δεκέμβριο, εκτοξεύοντας λάβα στον αέρα σε ύψος 80 μέτρων, στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες.
Σιντριβάνια πορτοκαλί μάγματος υψώθηκαν από τις ρωγμές στο έδαφος και το ποτάμι λάβας διέσχισε έναν δρόμο κοντά στο Blue Lagoon – ένα πολυτελές γεωθερμικό σπα, το οποίο έκλεισε σήμερα εξαιτίας της έκρηξης.
Ο όγκος της λάβας προκάλεσε επίσης ζημιές σε σωλήνες υδροδότησης στην περιοχή νότια της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η προμήθεια ζεστού νερού σε περισσότερους από 20.000 κατοίκους και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να σπεύσει να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Επιπλέον, η υπηρεσία ζήτησε από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Η αποκατάσταση του ζεστού νερού μέσω ενός έκτακτου αγωγού, που βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, θα μπορούσε να διαρκέσει ημέρες, επισημαίνεται.
Δείτε LIVE τη δραστηριότητα του ηφαιστείου:
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες είναι γραμμικές εκρήξεις, που δεν έχουν συνήθως πολύ μεγάλο μέγεθος και δεν προκαλούν σημαντική διασπορά τέφρας στη στρατόσφαιρα.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες φοβούνται πως θα συνεχιστούν για χρόνια και οι αρχές της Ισλανδίας άρχισαν να υψώνουν αναχώματα για να εκτρέψουν τα ποτάμια λάβας μακριά από τις κατοικίες και τις κρίσιμες υποδομές.
Στήλη καπνού υψώθηκε σε ύψος 3 χιλιομέτρων
Το ποτάμι λάβας ρέει τώρα σε απόσταση μόλις περίπου 1 χιλιομέτρου από το γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χερσονήσου Σβαρτσένγκι, δήλωσε η Ρίκε Πέντερσεν, που είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Σκανδιναβικού Ηφαιστειολογικού Ινστιτούτου με έδρα το Ρέικιαβικ.
Προστατευτικά αναχώματα κατασκευάστηκαν στην περιοχή και οι εργάτες επιχειρούσαν να γεμίσουν μικρά κενά κατά μήκος του δρόμου, καθώς ρέει η λάβα.
«Επομένως, κάνουν πραγματικά ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τη λάβα να φθάσει στο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας», επισήμανε.
WATCH: Incredible footage of Iceland volcano eruption
— Insider Paper (@TheInsiderPaper) February 8, 2024
Η τελευταία ρωγμή από την έκρηξη, η έκτη κατά σειρά από το 2021, έχει μήκος περίπου 3 χιλιομέτρων, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 05.30 το πρωί και η έκρηξη σημειώθηκε τριάντα λεπτά αργότερα.
Μια στήλη καπνού υψώθηκε σε ύψος 3 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Met Office. Εντούτοις, το διεθνές αεροδρόμιο του Ρέικιαβικ, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τη ρωγμή, λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου Isavia.
Η προηγούμενη έκρηξη του ηφαιστείου άρχισε στις 14 Ιανουαρίου και διήρκεσε περίπου δύο μέρες, με ποτάμια λάβας να φτάνουν στα περίχωρα της πόλης Γκρίνταβικ, της οποίας οι σχεδόν 4.000 κάτοικοι είχαν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, τυλίγοντας στις φλόγες ορισμένα σπίτια.
Η έκρηξη της 8ης Φεβρουαρίου σημειώθηκε πιο μακριά από το Γκρίνταβικ και θεωρείται απίθανο να απειλήσει άμεσα την πόλη, δήλωσε στο Reuters ο Ισλανδός γεωφυσικός Άρι Τράουστι Γκουντμούντσον.
Ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκούντνι Γιοχάνεσον ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία όπου απεικονίζονται φλόγες και καπνός σε απόσταση, σημειώνοντας πως αυτή ήταν η θέα από την κατοικία του.
«Όπως πριν, οι σκέψεις μας είναι μαζί με τους πολίτες του Γκρίνταβικ, οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν στην όμορφη πόλη τους. Και αυτό… θα περάσει», έγραψε ο Γιοχάνεσον.
Αν και υποβαθμίζουν το επίπεδο απειλής του ηφαιστειακού συστήματος, οι αρχές έχουν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο νέων εκρήξεων, καθώς το έδαφος συνεχίζει να υψώνεται στην περιοχή λόγω της συσσώρευσης μάγματος κάτω από τη γη.
Η χερσόνησος Ρεϊκιάνες μετρά έξι ενεργά ηφαιστειακά συστήματα και θα μπορούσε να δει εκρήξεις για δεκαετίες ή ενδεχομένως για αιώνες, είπε ο Γκουντμούντσον.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ