ΙΣΑ: Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για τη διαχείριση κρουσμάτων σε ξενοδοχεία και καταλύματα

Ένα ασφαλές και αξιόπιστο τουριστικό προϊόν φιλοδοξεί να προσφέρει φέτος η Ελλάδα στους επισκέπτες της από το εξωτερικό, με τη στενή συνεργασία της ιατρικής κοινότητας και των εμπλεκομένων στο χώρο του τουρισμού, παρά τις ειδικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετείχαν στην διαδικτυακή Ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με θέμα “Υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας των τουριστών και των εργαζομένων”.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν και ανέλυσαν την εφαρμογή των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων, ενώ παράλληλα παρουσίασαν προτάσεις για την υγειονομική προστασία όσων εμπλέκονται είτε στην παροχή, είτε στην αποδοχή του τουριστικού προϊόντος.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, η αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού είναι θέμα ύψιστης σημασίας, καθώς θα συμβάλλει τόσο στην ασφάλεια των τουριστών όσο και στη θωράκιση της χώρας μας απέναντι στην επιδημία.

Ασφαλής διαχείριση κρουσμάτων στα τουριστικά καταλύματα

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα κριτήρια που χαρακτηρίζουν τα ύποπτα και θετικά κρούσματα, αλλά στους τρόπους καταγραφής και διαχείρισης των κρουσμάτων στα τουριστικά καταλύματα.

Η παρουσίαση των κριτηρίων έγινε από την Ειδική Ιατρό Εργασίας Δημόσιας Υγείας και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, Ευγενία Πανταζή ΜD, Msc, η οποία αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στην εκπαίδευση των εργαζομένων στα τουριστικά καταλύματα.

Σύμφωνα με την κα. Πανταζή κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων σε τουρίστες παίζει η έγκαιρη μεταφορά σε νοσοκομείο, όσων ασθενών έχουν ανάγκη νοσηλείας γιατί παρουσιάζουν σοβαρή κλινική εικόνα. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να διακομίζεται στην πλησιέστερη μονάδα υγείας όπου μπορεί να διαχειριστεί το περιστατικό. Προείνει, επίσης, να υπάρχει πρόβλεψη για μεταφορά του ασθενή όποτε κριθεί αναγκαίο από το ΕΚΑΒ, με πλωτό ασθενοφόρο, ή μέσω αεροδιακομιδής.

Αν το ύποπτο περιστατικό, επιβεβαιωθεί ως κρούσμα COVID-19 και παρουσιάζει ήπια κλινική εικόνα, θα πρέπει να μεταφέρεται σε ξενοδοχείο που έχει οριστεί ως χώρος καραντίνας, και να αντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 εκτός νοσοκομείου.

Σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να μεταφέρεται σε υγειονομική μονάδα, η οποία θα φιλοξενεί τους ασθενείς με COVID-19, αν κριθεί βάση της κλινικής του εικόνας ότι χρήζει νοσηλείας.

Μέτρα προστασίας εντός των ξενοδοχειακών μονάδων

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος, τα ξενοδοχεία καλούνται να αντεπεξέλθουν στις διαδικασίες για την ανίχνευση επαφών, καθώς και στις διαδικασίες για τον καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων που πιθανών μολύνθηκαν από ύποπτα περιστατικά.

Στα καθήκοντά τους περιλαμβάνεται:

Επίσης:

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι σ’ αυτό το κρίσιμο στάδιο, η χώρα “καλείται να διασώσει την επιτυχία που προσδίδει στην Ελλάδα κύρος, ως τουριστικό προορισμό, και να εγκαταστήσουμε στα πλεονεκτήματα της χώρα μας την σφραγίδα ασφάλειας της ταξιδιωτικής υγείας. Στόχος που απαιτεί την συμμόρφωση του κοινωνικού συνόλου, των εμπλεκόμενων στο κλάδο του τουρισμού αλλά και του ιατρικού κόσμου και ειδικά των γιατρών της Αττικής, που είναι ο μεγαλύτερος ταξιδιωτικός κόμβος της επικράτειας”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγές: iatropedia.gr

Exit mobile version