Με ηλεκτρονικό βραχιολάκι από σήμερα στα Επείγοντα του Ευαγγελισμού – Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή ιχνηλάτησης των ασθενών

Το νοσοκομείο Ευαγγελισμός ξεκινά σήμερα μια νέα ψηφιακή εποχή στα επείγοντα, εφαρμόζοντας πιλοτικά ένα ηλεκτρονικό βραχιολάκι για την ιχνηλάτηση ασθενών. Το σύστημα αυτό αναμένεται σύντομα να επεκταθεί και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Πρεμιέρα για το βραχιολάκι στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Από την Πέμπτη 15 Μαΐου 2025, οι ασθενείς που καταφθάνουν στα επείγοντα του Ευαγγελισμού θα φορούν ένα ειδικό ηλεκτρονικό βραχιολάκι, το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση της πορείας τους μέσα στο νοσοκομείο. Η νέα τεχνολογία εφαρμόζεται αρχικά στον Ευαγγελισμό, αλλά σύντομα θα ακολουθήσουν ακόμη 11 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Το νέο αυτό μέτρο παρουσιάστηκε πρώτη φορά από τον ίδιο τον υπουργό σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και στόχο έχει να διευκολύνει την ιχνηλάτηση και τη διαχείριση της αναμονής στις εφημερίες.

Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για το νέο σύστημα

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε:

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας έθεσα ως έναν από τους βασικότερους μου στόχους την μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες και την μείωση της εν γενεί ταλαιπωρίας των ασθενών σε αυτές. Έχουμε ήδη εφαρμόσει μία σειρά μέτρων (πρόσληψη επιπλέον τραυματιοφορέων, εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, ιατρών ειδικά για τα ΤΕΠ, αλλαγή του τρόπου εφημεριών, τηλεδιάγνωσης των απεικονιστικών εξετάσεων κλπ), σήμερα ξεκινάμε πιλοτικά από τον Ευαγγελισμό, άμεσα σε άλλα 11 μεγάλα Νοσοκομεία και έως το τέλος του έτους παντού, το σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης των ασθενών στις εφημερίες. Με το σύστημα αυτό α) θα συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα για το τί συμβαίνει και θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε συνθήκες υπερβολικής καθυστέρησης β) θα γνωρίζει σε λίγο καιρό ο καθένας μας αναλόγως το νοσοκομείο που θα επιλέξουμε πόση θα είναι η αναμονή, γ) θα μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένες πολιτικές. Καλή μας επιτυχία! Το ΕΣΥ αλλάζει και γίνεται καλύτερο».

Η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφία που δείχνει το βραχιολάκι το οποίο θα φορούν οι ασθενείς κατά την άφιξή τους στα επείγοντα.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα σταδιακά

Το νέο σύστημα δεν περιορίζεται μόνο στον Ευαγγελισμό. Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις 31 Μαΐου θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα ιχνηλάτησης σε 12 νοσοκομεία, με στόχο να επεκταθεί παντού μέχρι το τέλος του 2025.

«Το παρουσιάσαμε στον πρωθυπουργό και έμεινε έκπληκτος. Μετά από δυο τρεις μήνες από την εφαρμογή του, το σύστημα εφημεριών θα είναι πλέον τελείως διαφορετικό στην Ελλάδα. Θα έχουμε 500 νέους τραυματιοφορείς και γιατρούς στα ΤΕΠ έως το τέλος του 2025, εξελιγμένα μηχανήματα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε περισσότερα ΤΕΠ ανά την Ελλάδα και ένα σύστημα ιχνηλάτησης εντυπωσιακό για όσους φτάνουν στην εφημερία. Σύντομα, στους επόμενους μήνες, εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο, θα σας ενημερώνει πόση είναι η αναμονή για να δείτε έναν γιατρό σε κάθε ένα από τα νοσοκομεία που εφημερεύει. Θα γνωρίζετε δηλαδή πριν ξεκινήσετε από το σπίτι σας την εκτιμώμενη αναμονή και θα επιλέγετε αναλόγως που θα πάτε. Θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε κάθε ασθενή, πόσο καθυστερεί στην εφημερία, πότε βγαίνουν οι εξετάσεις του, ακόμα και διάγνωση από μακριά θα μπορούμε να κάνουμε. Μιλάμε για επανάσταση».

Τι φέρνει στην πράξη το νέο βραχιολάκι

Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι αποτελεί μέρος ενός συστήματος που επιτρέπει την ψηφιακή παρακολούθηση της ροής των ασθενών στα επείγοντα. Με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό μπορούν να γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο πού βρίσκεται κάθε ασθενής, πόση ώρα περιμένει, ποια είναι η εξέλιξη της κατάστασής του και αν απαιτείται κάποια παρέμβαση.

Αυτό προσφέρει πολλαπλά οφέλη: βελτιώνεται η διαχείριση των εφημεριών, μειώνεται η αναμονή, ενώ το σύστημα παρέχει και πολύτιμα δεδομένα για την αξιολόγηση και τον σχεδιασμό των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ένα βήμα προς την ψηφιοποίηση του ΕΣΥ

Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική ψηφιοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που περιλαμβάνει την ενίσχυση των ΤΕΠ με νέο προσωπικό και εξοπλισμό, την εφαρμογή συστημάτων τηλεδιάγνωσης και την καλύτερη αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων.

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «ένα σύστημα υγείας πιο διαφανές, γρήγορο, αποτελεσματικό και πιο φιλικό για τους πολίτες».

Exit mobile version