Ηλεκτρικές κουβέρτες: Ποιoι δεν πρέπει να τις χρησιμοποιούν

Ηλεκτρικές κουβέρτες

Μπορεί ο χειμώνας να μην έχει φτάσει στην Ελλάδα, αλλά η καταπολέμηση του κρύου είναι κάτι που απασχολεί τους Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα νοικοκυριά έχουν αγοράσει ηλεκτρική κουβέρτα.

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες, ένα συνηθισμένο οικιακό αντικείμενο, ιδίως κατά τις ψυχρότερες εποχές, έχουν υποστεί σημαντικές βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια. Οι σύγχρονες ηλεκτρικές κουβέρτες διαθέτουν πλέον βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως αυτόματη απενεργοποίηση, για τον μετριασμό των κινδύνων, αλλά είναι σημαντικό να τις χρησιμοποιείτε σωστά για να διασφαλίσετε την ασφάλεια.

Οι ηλεκτρικές κουβέρτες διατίθενται σε δύο βασικούς τύπους: μία που προσαρμόζεται απευθείας στο στρώμα και μία άλλη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακή κουβέρτα. Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια προειδοποιεί κατά της ταυτόχρονης χρήσης και των δύο τύπων, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Ενώ οι ηλεκτρικές κουβέρτες είναι γενικά ασφαλείς, υπάρχει ο κίνδυνος να ζεσταθούν υπερβολικά ή να προκαλέσουν εγκαύματα. Για να το αποφύγετε αυτό, καλό είναι να χρησιμοποιείτε την κουβέρτα για να ζεστάνετε το κρεβάτι πριν κοιμηθείτε και στη συνέχεια να την απενεργοποιείτε ή να την αφαιρείτε πριν κοιμηθείτε. Επιπλέον, οι ηλεκτρικές κουβέρτες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε υδροκρεβάτια, κουκέτες, μηχανικά κρεβάτια ή καναπέδες λόγω αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς.

Όσον αφορά τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, υπάρχουν δύο τύποι: τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία υψηλότερης συχνότητας, όπως οι ακτίνες Χ και οι ακτίνες γάμμα, και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής έως μέσης συχνότητας, τα οποία προέρχονται από τις ηλεκτρικές κουβέρτες και άλλες οικιακές συσκευές. Οι ηλεκτρικές κουβέρτες παράγουν ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία εξαιρετικά χαμηλής συχνότητας, αλλά, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, δεν έχουν συνδεθεί με καρκίνο.

Ωστόσο, συνιστάται προσοχή για ορισμένα άτομα. Τα άτομα με διαβήτη, ιδίως εκείνα με νευροπάθεια, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αισθανθούν με ακρίβεια τη θερμότητα από μια ηλεκτρική κουβέρτα, ενέχοντας κίνδυνο υπερθέρμανσης ή εγκαυμάτων του δέρματος.

Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με άνοια και τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον ή νόσο του Αλτσχάιμερ θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ή να αποφεύγουν εντελώς τις ηλεκτρικές κουβέρτες. Οι αλλοιωμένοι υποδοχείς θερμοκρασίας ή τα προβλήματα κινητικότητάς τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κακή χρήση ή ατυχήματα, όπως η κάμψη των εσωτερικών καλωδίων, προκαλώντας ενδεχομένως πυρκαγιά.

Για τις έγκυες γυναίκες, η ασφάλεια των ηλεκτρικών κουβερτών αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε μη ιονίζουσα ακτινοβολία από τις ηλεκτρικές κουβέρτες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι τα περιβαλλοντικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία αυξάνουν τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Συμπερασματικά, ενώ οι σύγχρονες ηλεκτρικές κουβέρτες είναι πολύ πιο ασφαλείς λόγω των βελτιωμένων χαρακτηριστικών τους, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, ιδίως από άτομα με παθήσεις υγείας που επηρεάζουν την ευαισθησία τους στη θερμότητα.

Exit mobile version