Ιδιοκτήτες στον κόσμο τους: Η εξωπραγματική τιμή ενός δυαριού 80 τ.μ. σε 7 περιοχές της Αθήνας

Κι όμως, δεν έχει γίνει κάποιο λάθος στα νούμερα…

Το επιτάσσει η στοιχειώδης λογική. Δεν χρειάζεται κανείς να έχει αποφοιτήσει με άριστα από το London School of Economics προκειμένου να το δει. Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, τα πράγματα να είναι πολύ διαφορετικά.

Αμ δε: η αποτρόπαια «επέλαση» του κορωνοϊού ανά την υφήλιο σχεδόν διέλυσε στα εξ ων συνετέθησαν ολόκληρες χώρες, βάζοντάς τες σε καραντίνα (σχεδόν 4.000.000.000 κόσμου πέρασε σε καθεστώς lockdown παγκοσμίως).

Το αποτέλεσμα- πέραν του προφανούς φόβου για την ζωή μας- της πανδημίας ήταν, φυσικά, καταστροφικό κι αυτό είναι κάτι που αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται αντιληπτό τώρα που μία-μία οι χώρες αφήνουν πίσω τους την καραντίνα.

Ο τομέας που «ισοπεδώθηκε» περισσότερο, μετά από αυτόν της υγείας, είναι η οικονομία, που δέχτηκε ένα ηχηρότατο χαστούκι. Οι αρχικοί φόβοι που εκφράστηκαν για απώλειες που θα συγκρίνονταν με την Μεγάλη Ύφεση του 1929 μπορεί να μετριάστηκαν κάπως, όμως η κατάσταση δεν απέχει και πάρα πολύ από αυτό το εφιαλτικό σενάριο.

Η κατακρήμνιση της οικονομίας, ωστόσο, φαίνεται πως δεν απασχολεί ιδιαιτέρως τους ιδιοκτήτες των σπιτιών στην Ελλάδα, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν, απ’ ό,τι φαίνεται, στο δικό τους αγγελικά πλασμένο κόσμο.

Στη χειμαζόμενη Ελλάδα του 2020- που, για να μην ξεχνιόμαστε, έχει διανύσει μια απόσταση 10+ ετών σε βαθιά οικονομική κρίση- που ο κορωνοϊός πληγώνει κι άλλο το οικονομικό της κορμί, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών δίνουν την αίσθηση πως… δεν έχουν αίσθηση του τι γίνεται γύρω τους.

Με μια γρήγορη περιήγηση στις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικίασης στη χώρα μας, επιλέξαμε 7 διαφορετικές περιοχές της Αθήνας για να δούμε το πού κυμαίνονται τα ενοίκια στην Ελλάδα την εποχή της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα ήταν πιο τρομακτικά κι από την είδηση που θέλει το εμβόλιο για τον Covid-19 να καθυστερεί για 3 ή και 4 χρόνια. Βάζοντας στην αναζήτηση ένα «μέσο» διαμέρισμα για ενοικίαση (της τάξης των 70-80 τμ) χωρίς, να τονιστεί, να είναι επιπλωμένο, είδαμε- κατά προσέγγιση- τα παρακάτω:

Με την ανεργία να φλερτάρει με… τριψήφιο νούμερο και με τη «μόδα» των airbnb να φτάνει βίαια στο πρόωρο τέλος της, θα περίμενε κανείς η κατάσταση στα ενοίκια να είναι πολύ διαφορετική και οι ιδιοκτήτες να ρίξουν τις απαιτήσεις τους.

Θα περίμενε, όμως. ΘΑ. Γιατί για ακόμα μία φορά η παράλογη πραγματικότητα απέχει πόρρω από τη «λελογισμένη» θεωρία..

Πηγές: menshouse.gr

Exit mobile version