Το θέμα του θανάτου και τι στο καλό γίνεται αφού «σβήσουν» τα φώτα απασχολεί εδώ και αιώνες, τόσο τους επιστήμονες, όσο και τους ερευνητές της μεταφυσικής.
Και μπορεί το ενδεχόμενο να παραμείνει για πάντα μυστήριο να φαντάζει ως το πιο πιθανό, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να χυθεί έστω και λίγο φως σε κάποιες από τις σκοτεινές πτυχές του θανάτου.
Τι συμβαίνει λοιπόν σε κάποιον όταν πεθαίνει; «Βλέπει» δυνατά φώτα, όπως έχουν εκμυστηρευτεί ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι είχαν μια μεταθανάτια εμπειρία; Πάνε κάπου… συγκεκριμένα; Μας βλέπουν από εκεί ψηλά;
Ερωτήματα που προς το παρόν δεν έχουν κάποια απάντηση να τα συνοδεύει. Αυτό ωστόσο που έχει αποδειχθεί και επιβεβαιώθηκε από τελευταίες έρευνες είναι πως ο εγκέφαλος του νεκρού συνεχίζει να λειτουργεί για λίγο και μετά το θάνατο.
Ως εκ τούτου, όχι μόνο φέρεται να καταλαβαίνει πως άφησε το μάταιο τούτο κόσμο, αλλά έχει ακόμα συναίσθηση του τι συμβαίνει γύρω του!
Σύμφωνα λοιπόν με τη βρετανική Mirror, η οποία επικαλείται μια νέα μελέτη, η συνείδηση του ατόμου συνεχίζει να υπάρχει, παρά το γεγονός ότι η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά και το σώμα δεν αντιδρά.
Όσοι πεθαίνουν δηλαδή βρίσκονται για λίγο «παγιδευμένοι» μέσα στο νεκρό σώμα τους.
Διάφορα στοιχεία υποδηλώνουν εξάλλου πως όσοι επανήλθαν μετά από καρδιακή ανακοπή, είχαν επίγνωση του τι συνέβαινε γύρω τους, ενώ στην ουσία ήταν νεκροί…
Ακόμα πιο ανατριχιστικές βέβαια είναι οι μαρτυρίες που ο υποψήφιος νεκρός έχει ακούσει από τους γιατρούς να λένε ότι… πέθανε!
Ο Dr Sam Parnia είναι ένας από τους ερευνητές της μετά θάνατον συνείδησης, εξετάζοντας διάφορα περιστατικά καρδιακής ανακοπής σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Υποστηρίζει ότι ανεπίσημα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι, στην πρώτη φάση του θανάτου, μπορούν να έχουν κάποιας μορφής συνείδηση.
Μιλώντας μάλιστα στο LiveScience, ισχυρίστηκε ότι πολλοί άνθρωποι που επέζησαν μετά από μια καρδιακή ανακοπή, περιέγραψαν αργότερα με ακρίβεια τι συνέβαινε γύρω τους, ενώ η καρδιά τους είχε «προδώσει», ευτυχώς προσωρινά.
«Περιγράφουν πώς έβλεπαν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές γύρω τους, έχοντας πλήρη επίγνωση όλων των συνομιλιών, αλλά και των γεγονότων, ενώ ήταν νεκροί. Πράγματα που δεν θα μπορούσαν να ξέρουν», τονίζει ο Parnia, προσθέτοντας: «Όλα βασίζονται στη στιγμή που σταματά να χτυπά η καρδιά. Έτσι προσδιορίζεται εξάλλου και ο ακριβής χρόνος θανάτου».
Η μελέτη του ωστόσο εξετάζει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός ατόμου που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή, αν η συνείδηση εξακολουθεί να υφίσταται μετά το θάνατο, αλλά και για πόση ώρα, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται, να βελτιωθεί η διαδικασία της ανάνηψης και να αποτραπούν πιθανοί τραυματισμοί στον εγκέφαλο, ενώ η καρδιά επανέρχεται…
Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος… πήγε κ΄ ήρθε δεν επιστρέφει με κάποια «μαγική δύναμη»!