Η πιθανή ημερομηνία της πρώτης «εξόδου» από την καραντίνα

Χαμόγελα στο Μαξίμου για την εικόνα του Πάσχα – Η task force που ετοιμάζει το «σχέδιο εξόδου»

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την εικόνα…έρημων πόλεων το Πάσχα και τη συμμόρφωση των πολιτών, ενώ μια task force υπουργών, καθηγητών και γενικών γραμματέων δουλεύει το σχέδιο για την άρση των περιορισμών.

Η εικόνα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη χώρας συνολικά τόσο το βράδυ της Ανάστασης όσο και την Κυριακή του Πάσχα έφερε χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς, παρά τις καλές καιρικές συνθήκες, αλλά και τη δοκιμασία πολλών πιστών που δεν θα μπορούσαν να πάνε στις εκκλησίες, η γενική εικόνα ήταν εξαιρετική, με τους πολίτες να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της πολιτείας και να μένουν σπίτι. Κάπως έτσι, η «πιο κρίσιμη εβδομάδα», όπως είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του στις αρχές της εβδομάδας πέρασε με μια γενικά καλή εικόνα, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι, όσο περνά ο καιρός, η άσκηση γίνεται όλο και πιο σύνθετη.

Οι μέρες μεγαλώνουν, ο καιρός βελτιώνεται, οι πολίτες έχουν κουραστεί, ιδίως όσοι δεν μετακινούνται έστω για να πάνε στη δουλειά τους, και οι αντιστάσεις μειώνονται.

Είναι σαφές ότι η εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και του τριημέρου, μπορεί να είναι το «κλειδί» για να «ξεκλειδώσει» το σχέδιο εξόδου της κοινωνίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα αρθούν άμεσα.

Και μπορεί η 4η Μαϊου να ακούγεται ως μια πιθανή ημερομηνία που κάποιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, πάντως, εξηγούν στο Reader.gr ότι το συνολικό σχέδιο για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα δεν έχει κλειδώσει.

Ένας βασικός σκελετός υπάρχει και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σχέδιο θα εξελίσσεται σε φάσεις. Πόσο θα απέχει η κάθε φάση από την άλλη, ακόμα δεν είναι σαφές, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι τα τελευταία βήματα βρίσκονται περί τα μέσα/τέλη Ιουνίου.

Το «Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης», όπως τιτλοφορείται το σχέδιο, είναι σε επεξεργασία εδώ και μερικές μέρες από μια ευρεία ομάδα στελεχών, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου.

Στην ομάδα συμμετέχουν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Ηλίας Μόσιαλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς, οι υπουργοί Βασίλης Κικίλιας και Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, λοιμωξιολόγοι που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, αλλά και γενικοί γραμματείς.

Ενδεικτικά, στην κατάρτιση του σχεδίου εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γρηγόρης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος, η γενική γραμματέας Ανθρωπίνου Δυναμικού του Δημοσίου Τομέα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, αλλά και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θανάσης Πετραλιάς.

Κατά πληροφορίες του Reader.gr, μια πρώτη εισήγηση θα πρέπει να υπάρχει ίσως και στο τέλος της εβδομάδας, αλλά θεωρείται δύσκολο το συνολικό σχέδιο, με όλες τις λεπτομέρειες και τις εναλλακτικές, να είναι έτοιμο πριν το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαϊου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να λάβει καμία απόφαση, αν δεν πάρει το «πράσινο φως» από τους ειδικούς επιστήμονες. Βεβαίως, ορισμένα πρώτα βήματα θεωρούνται, από τις συζητήσεις που έχουν ήδη γίνει, πιο εύκολα.

Για παράδειγμα, το άνοιγμα των μικρών εμπορικών θεωρείται ως ένα από τα πρώτα βήματα, ίσως μαζί με τα κομμωτήρια, καθώς μπορεί να γίνει με απλούς περιορισμούς, ενώ για τα κάπως μεγαλύτερα καταστήματα λιανικής μπορεί να ισχύσει ο «μπούσουλας» των σούπερ μάρκετ.

Όπως διασαφηνίζουν, πάντως, κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και αν αρχίσει το προοδευτικό άνοιγμα ακόμα και από τις αρχές Μαϊου, δεν θα συνοδεύεται αναγκαστικά από άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις. Από τη στιγμή, δε, που δεν υπάρχει οριστικό σχέδιο, δεν υπάρχει και εντολή στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τροποποιήσεις στο sms.

Exit mobile version