Η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, που εντοπίζεται όλο και πιο συχνά στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και σε περιοχές της Ασίας, μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, ωστόσο δείχνει λιγότερο θανατηφόρα, σύμφωνα με διακεκριμένο λοιμωξιολόγο.
Ο Πολ Ταμπάια του εθνικού πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, εκλεγμένος πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας για μολυσματικές ασθένειες (International Society of Infectious diseases), δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η εξάπλωση της μετάλλαξης D614G του SARS-CoV-2 σε ορισμένα μέρη του κόσμου συνέπεσε με μια μείωση στα ποσοστά θανάτων, κάτι το οποίο δείχνει ότι είναι λιγότερο θανατηφόρα.
«Μπορεί να είναι καλό να έχουμε έναν ιό που είναι περισσότερο μολυσματικός, αλλά λιγότερο θανατηφόρος» δήλωσε στο Reuters ο Ταμπάια.
Οι περισσότεροι ιοί τείνουν, όπως εξήγησε ο ειδικός, να γίνονται λιγότερο λοιμογόνοι όσο μεταλλάσσονται.
Ο ξενιστής
«Είναι προς το συμφέρον του ιού να προσβάλλει περισσότερους ανθρώπους αλλά να μην τους σκοτώνει, καθώς ο ιός εξαρτάται από τον ξενιστή για τροφή και στέγη» σημείωσε.
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τη μετάλλαξη αυτή ήδη από τον Φεβρουάριο, ενώ αυτή έχει κυκλοφορήσει στην Ευρώπη και την Αμερική, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Ο ΠΟΥ έχει επίσης ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετάλλαξη αυτή έχει οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια.