Η επική πρωταπριλιάτικη φάρσα του BBC που ντρόπιασε τους Βρετανούς (Video)

Πρωταπριλιάτικη φάρσα, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως επική, αφήνει εποχή στην Αγγλία.

Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτική συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία!

Στο ρεπορτάζ του γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα δέντρα που παράγουν σπαγγέτι ενώ εξηγεί με ποιον τρόπο γίνεται η συγκομιδή.

Μάλιστα η εξιστόρηση ξεκινάει από την ανθοκομία των δέντρων, βλέπουμε δε πως ανθίζουν οι μακαρονιές, ενώ δίνεται έμφαση και στα άνθη αυτών των δέντρων!

Στο επόμενο πλάνο βλέπουμε τα μακαρόνια να κρέμονται πλέον από τα κλαδιά των δέντρων.

Ο γυναίκες του χωριού με τα πανέρια τους εμφανίζονται στο επόμενο πλάνο και αρχίζουν την αποκομιδή.

Με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα παίρνουν ένα – ένα τα μακαρόνια, τα στοιβάζουν σε δεσμίδες και τα τοποθετούν στα καλάθια.

Μόλις τελειώσει αυτή η ιεροτελεστία, αρχίζει το γλέντι. Στρώνεται το τραπέζι στο χωριό, απλώνεται το τραπεζομάντηλο, μπαίνουν στη θέση τους τα σερβίτσια και όλοι απολαμβάνουν μια λαχταριστή μακαρονάδα.

Το ρεπορτάζ μεταδίδεται στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του BBC2 της 1ης Απριλίου 1957. Το πιο παράξενο από όλα είναι ότι γίνεται πιστευτό!

Οι τηλεθεατές θεώρησαν απόλυτα φυσιολογικό ότι υπάρχει δέντρο …μακαρονιά!

Και την επόμενη ημέρα όταν ο ίδιος παρουσιαστής αποκάλυψε ότι επρόκειτο για πρωταπριλιάτικο ψέμα, οι περισσότεροι απαγοητεύτηκαν.

Κάποιοι, δε, διαμαρτυρήθηκαν γιατί θεώρησαν ότι ο παρουσιαστής τους έλεγε ψέματα την 2η Απριλίου !

Το έθιμο της Πρωταπριλιάς

Κάθε χρόνο την 1η Απριλίου αναβιώνει το έθιμο με τα αθώα ψέματα. Πρόκειται για μία παιγνιώδη συνήθεια των ανθρώπων, με παγκόσμια διάσταση. Το έθιμο έλκει την καταγωγή του από τη Δύση και οι ρίζες του ανιχνεύονται στους αρχαίους Κέλτες, οι οποίοι συνήθισαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα.

Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.

Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα.

Στον ελληνικό χώρο το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών.

Η συνήθεια να λένε ψέματα δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα. Μάλιστα, αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις.

Και το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.

Exit mobile version