Λίγους μήνες μετά το κρούσμα αντιγραφής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, στο οποίο εμπλέκονταν μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αποκαλύπτεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας μια πολύ σοβαρότερη υπόθεση μαζικής αντιγραφής σε εξετάσεις προπτυχιακών μαθημάτων, που φέρεται να οργανώθηκε από μέλη που πρόσκεινται και πάλι στη ΔΑΠ.
Η καταγγελία, την οποία αναδεικνύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», έχει ήδη φτάσει εδώ και δύο μήνες στα χέρια του πρύτανη της πρώην ΑΣΟΕΕ, στον κοσμήτορα της σχολής, στον πρόεδρο του αρμόδιου τμήματος, ενώ κοινοποιήθηκε και στο υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία βασίζεται σε έγγραφα και φωτογραφίες, κατά την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου 2018 ορισμένα μέλη της φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανέπτυξαν δίκτυο διασύνδεσης φοιτητών μέσω του οποίου διοχέτευαν θέματα της εξεταστικής και απαντήσεις επί των θεμάτων αυτών.
Λυσάρι…
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που εστάλη στο υπουργείο Παιδείας: «χρησιμοποιώντας το μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook messenger διάφορα μέλη τής ως άνω παράταξης δημιουργούσαν ομαδικές συνομιλίες (γκρουπ) στις οποίες εισήγαν προφίλ ορισμένων συμφοιτητών τους (είτε με τη θέληση αυτών είτε χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν) και κατά την εξέταση ορισμένων μαθημάτων άφηναν να διαρρεύσουν τα θέματα των γραπτών εξετάσεων που λάμβαναν χώρα την ίδια στιγμή!
Ακολούθως, αναπτυσσόταν διάλογος όπου ορισμένοι συμμετέχοντες και μέλη τής ως άνω παράταξης έδιναν τις απαντήσεις επί των ως άνω θεμάτων, τις οποίες διάβαζαν και αντέγραφαν μερικοί ή όλοι από τους συμμετέχοντες στην ομαδική συνομιλία».
Η ιστορία διέρρευσε καθώς κάποιος από τους παραλήπτες λύσεων στα θέματα αποθήκευσε στο κινητό του τις συνομιλίες, κράτησε αντίγραφο των εικόνων και των ατόμων που δημιούργησαν το facebook group και αυτών που έδιναν τις απαντήσεις.
Στη συνέχεια ο/η φοιτητής/τρια παρέδωσε τα στοιχεία σε συμφοιτητές του, μέλη της ΠΑΣΠ.
Οι τελευταίοι, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει και άλλες παρόμοιες καταγγελίες τα τελευταία χρόνια, προχώρησαν σε έγγραφη καταγγελία στον πρύτανη.
Από τις φωτογραφίες προκύπτει πως στις 30 Ιανουαρίου 2018 ο φοιτητής Π.Π. (στέλεχος της ΔΑΠ) δημιούργησε ένα διαδικτυακό γκρουπ με το όνομα «Ψυχολογία», που ήταν το εξεταζόμενο μάθημα εκείνης της μέρας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ.
Έπειτα από λίγη ώρα κάποιος «ανεβάζει» τα θέματα του υπό εξέταση μαθήματος και στη συνέχεια η χρήστρια Κ. αρχίζει να δίνει τις απαντήσεις σε κάθε ερώτημα.
Μετά το τέλος της εξέτασης, οι φοιτητές αποχωρούν ένας ένας από το διαδικτυακό γκρουπ, το οποίο κάποια στιγμή ο διαχειριστής του καταργεί.
Ομως τα ίχνη είχαν παραμείνει καθώς κάποιοι έβγαλαν φωτογραφίες την οθόνη του κινητού τους και κράτησαν τα αποδεικτικά.
Η παράταξη της ΠΑΣΠ για προφανείς λόγους επιλέγει να διατηρήσει την ανωνυμία του προσώπου που αποκάλυψε την υπόθεση και επισημαίνει στον πρύτανη πως «πληροφορηθήκαμε και για συγκεκριμένο φροντιστήριο το οποίο συμβάλλει στην επίλυση των θεμάτων που αναρτώνται στις συγκεκριμένες ομαδικές συνομιλίες», ενώ υπογραμμίζει πως ανάλογες καταγγελίες δέχτηκε και σε προηγούμενες εξεταστικές περιόδους.
Υστερα από εντολή του πρύτανη, για το θέμα έχει ξεκινήσει έρευνα από τον πρόεδρο του αρμόδιου τμήματος.
Ωστόσο οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν πως η έρευνα έχει καθυστερήσει υπερβολικά, αφού η καταγγελία έγινε στις 23 Φεβρουαρίου και πλησιάζει η επόμενη εξεταστική περίοδος με ορατό τον κίνδυνο να επαναληφθούν ανάλογα περιστατικά.
«Πρόκειται για πολύ σοβαρή καταγγελία και οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διερεύνησή της. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση στην έρευνα. Είμαι σε επαφή με τη νομική υπηρεσία του Πανεπιστημίου και προσεχώς θα οριστεί βάσει της κείμενης νομοθεσίας συγκεκριμένο μέλος ΔΕΠ που θα αναλάβει την έρευνα», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του τμήματος, Βλάσης Σταθακόπουλος.
Ο ίδιος προσθέτει πως «τέτοια περιστατικά πλήττουν το κύρος οποιασδήποτε σχολής στη χώρα και πως υπάρχει πολύ αυστηρός κανονισμός, που ορίζει ότι τα κινητά τηλέφωνα πρέπει να βρίσκονται στην τσάντα του φοιτητή, αλλιώς ο φοιτητής μηδενίζεται, αποβάλλεται και παραπέμπεται».
Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΠ από την πλευρά τους υπενθυμίζουν πως στην πρόσφατη εξεταστική περίοδο σε άλλη περίπτωση αντιγραφής (χωρίς κινητό) η Κοσμητεία συνεδρίασε άμεσα και επέβαλε ποινές σε τρεις φοιτητές (τους απαγορεύτηκε να δώσουν μάθημα την επόμενη εξεταστική περίοδο).
Σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων φοιτητών στην «Εφ.Συν.», το φαινόμενο των μαζικών αντιγραφών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο δείχνει να έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Πιο παλιά οι παρατάξεις (κυρίως η ΔΑΠ) προσέγγιζαν υποψήφιους ψηφοφόρους με τη λογική της παροχής σημειώσεων.
Έλα στην… παράταξη
Αφού παρατηρήθηκε το φαινόμενο ορισμένοι φοιτητές να προσκομίζουν κέρδος πουλώντας τις σημειώσεις τους σε κοντινά καταστήματα με φωτοτυπικά, κάποιες παρατάξεις ξεκίνησαν να παρέχουν αυτές τις σημειώσεις στους φοιτητές.
Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η λογική «έλα σε μας και εμείς θα σε βάλουμε σε διαδικτυακό γκρουπ για να περάσεις μάθημα», η οποία αντικατέστησε τις «γνωστές λίστες φοιτητών» που έφταναν σε συγκεκριμένους καθηγητές.
Όπως καταγγέλλεται από τα μέλη της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ (που έχει ανεξαρτητοποιηθεί στην ΑΣΟΕΕ από το ΠΑΣΟΚ από την εποχή του νόμου Διαμαντοπούλου), το γραφείο της ΔΑΠ σε προηγούμενες εξεταστικές αποτέλεσε τον κόμβο στον οποίο έφταναν τα θέματα των μαθημάτων και από εκεί στέλνονταν οι απαντήσεις.
Ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες πολλών φοιτητών και έπειτα από σύσταση του προϊσταμένου της γραμματείας του Πανεπιστημίου η δραστηριότητα φαίνεται ότι σταμάτησε να πραγματοποιείται σε αυτόν τον χώρο.
Ωστόσο συνεχίστηκε εκτός του Πανεπιστημίου, σε κοντινή καφετέρια, όπου στήθηκε άτυπο «κέντρο μετάδοσης απαντήσεων».
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του περασμένου ακαδημαϊκού εξαμήνου αναβλήθηκε πρόοδος στο μάθημα Οικονομικό Δίκαιο στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών καθώς την ημέρα της εξέτασης ο καθηγητής αντιλήφθηκε εγκαίρως τη δημιουργία διαδικτυακού γκρουπ που θα έδινε τις απαντήσεις και ακύρωσε την εξέταση.
Πηγές: topontiki.gr