Μπορεί για ένα χρέος προς το ΙΚΑ ύψους 5.300 ευρώ, αυτό να σου πάρει από τους τραπεζικούς σου λογαριασμούς 23.000 ευρώ; Μπορεί.
Και μάλιστα με κατάσχεση ποσών ακόμη και από λογαριασμούς στους οποίους είσαι συνδικαιούχος. Αν αυτό ακούγεται εκ πρώτης παράλογο, άρα … ελληνικό, φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει για έναν επαγγελματία ο οποίος σε αυτή την εποχή της κρίσης, βρίσκεται ξαφνικά με όλους τους λογαριασμούς του κενούς, αδυνατώντας να πληρώσει προσωπικό και υποχρεώσεις.
Και από την άλλη, σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για τους κατόχους λογαριασμών που τυχαίνει να τον έχουν συνδικαιούχο.
Η περιπέτεια ενός γνωστού Πατρινού επιχειρηματία ο οποίος δραστηριοποιείται στην Πάτρα για πάνω από 30 χρόνια, έχοντας τα διαπιστευτήρια της φερεγγυότητας και της επαγγελματικής επιτυχίας, είναι ενδεικτική του αλαλούμ που επικρατεί στο ελληνικό δημόσιο και του μπελά που μπορεί να σε βρει από τη μια στιγμή στην άλλη.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Όλα ξεκίνησαν όταν από αβλεψία και από λάθος του λογιστή, παραλείφθηκαν οι πληρωμές προς το ΙΚΑ για δύο μήνες σε διάστημα πολλών ενδιάμεσων μηνών που πληρώνονταν κανονικά. Μάλιστα αυτοί οι μήνες δεν παραλείφθηκαν μαζί, αλλά σε διάστημα επίσης πολλών μηνών ο ένας από τον άλλον.
«Αυτό συνέβη χωρίς να το καταλάβω, χωρίς καν να το έχω δει» λέει στον «Κόσμο» ο επιχειρηματίας.
«Βέβαια αυτό δεν με απαλλάσσει από τις δικές μου ευθύνες, εξυπακούεται ότι τις αναλαμβάνω. Αλλά δεν είναι αυτή η ουσία. Ξαφνικά λοιπόν πριν από 15 ημέρες πήγα να πληρώσω κάτι και βλέπω μέσα στο λογαριασμό μου μηδέν.
Ψάχνω να δω τι έχει γίνει γιατί ανησύχησα και βλέπω ότι έχουν τραβήξει όσα χρήματα ήταν μέσα και παράλληλα είχαν δώσει εντολή δέσμευσης με αποτέλεσμα να δεσμεύεται και όποιο ποσό έμπαινε μέσα. Μαζεύτηκε ένα ποσό της τάξης των 2.700 ευρώ και κάποια ώρα εξαφανίστηκαν και αυτά γιατί τα πήρε το ΙΚΑ».
Δεν σταμάτησε όμως εδώ η περιπέτεια.
ΕΙΧΑΝ «ΤΡΑΒΗΞΕΙ» ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ
Ο επιχειρηματίας στη συνέχεια ψάχνοντας να δει τι γίνεται ανακάλυψε ότι όπου είχε λογαριασμό, ακόμη και σε αυτούς που ήταν συνδικαιούχος, όπως σε λογαριασμούς όπου πρώτη δικαιούχος ήταν η μητέρα του ή η σύζυγός του, είχαν «τραβήξει» ατόφιο το ποσό που χρωστούσε στο ΙΚΑ.
Πέρα δηλαδή από τα χρήματα που είχαν πάρει από τον πρώτο λογαριασμό είχαν πάρει και από τους υπόλοιπους τρεις, το ίδιο ποσό του χρέους προς το ΙΚΑ το οποίο ανερχόταν σε 5.300 ευρώ.
Κοινώς, αντί για τα 5.300 που χρωστούσε, είχαν «τραβήξει» από όλους τους λογαριασμούς όπου υπήρχε το όνομά του σύνολο 23.000 ευρώ που βρήκαν μέσα. Από κάθε λογαριασμό που τον είχε συνδικαιούχο πήραν ατόφια τα 5.300 ευρώ που ήταν η οφειλή, συν τα δικά του χρήματα που είχαν δεσμεύσει από το λογαριασμό του.
Και όλα αυτά ενώ ο επιχειρηματίας όταν κατάλαβε τι συνέβη πήγε στο ΙΚΑ, έκανε ρύθμιση και πλήρωσε την πρώτη δόση!
Διερευνώντας στη συνέχεια την υπόθεση ο γνωστός Πατρινός επιχειρηματίας ενημερώθηκε ότι η διαδικασία προβλέπει πως σε διάστημα 8 ημερών κατά μέσο όρο από τη δέσμευση, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να στείλει τα ποσά στο δημόσιο φορέα που έκανε τη δέσμευση.
Όταν ο επιχειρηματίας κατάλαβε τι συμβαίνει, τα ποσά είχαν ήδη δεσμευτεί. Απευθύνθηκε λοιπόν στο ΙΚΑ.
«ΠΕΡΑΣΤΕ ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ»
Η απάντηση από τη διευθύντρια ήταν ότι από το ίδρυμα γίνεται αίτημα κατάσχεσης των λογαριασμών χωρίς να γνωρίζουν τι υπάρχει μέσα, αλλά η πληροφορία που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τα ποσά που παρανόμως έχει εισπράξει το ΙΚΑ θα επιστραφούν σε δύο μήνες!
Κοινώς δεσμεύτηκαν τα ποσά των λογαριασμών ενός επιχειρηματία σε 8 μέρες για να του τα επιστρέψουν σε δύο μήνες.
Μια στοιχειώδης γνώση του ελληνικού δημοσίου μας προϊδεάζει για τη συνέχεια, καθώς οι δύο μήνες γίνονται τέσσερις χαλαρά. Κάποιοι μάλιστα πρότειναν στον επιχειρηματία να μην πληρώνει τους επόμενους μήνες το ΙΚΑ για να συμψηφιστούν!
«ΕΓΩ ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΤΟ ΙΚΑ»
Τα συμπεράσματα που ανακύπτουν από όλο αυτό είναι πολλά και ενδιαφέροντα.
«Εκ πρώτης, άμα ήθελα να “μπήξω” το IKA δεν θα άφηνα έναν μήνα και θα πλήρωνα τους επόμενους και ξαφνικά σε διάστημα 7 μηνών θα μου διέφευγε πάλι ένας μήνας και θα πλήρωνα συνέχεια τους επόμενους» λέει στον «Κόσμο» ο επιχειρηματίας.
«Και βεβαίως αν το είχα κάνει αυτό σκόπιμα δεν θα έβρισκαν μέσα στους λογαριασμούς μου ούτε ένα ευρώ. Από την άλλη οι άνθρωποι που είναι πρώτοι δικαιούχοι στους λογαριασμούς το φταίνε να παίρνουν τα λεφτά τους για δύο μήνες και αν;
Το πιο σημαντικό όμως είναι άλλο. Αν το ποσό που χρώσταγα ήταν δέκα χιλιάδες και είχα δέκα λογαριασμούς κάθε ένας από τους οποίους είχε πενήντα χιλιάδες, έτσι επειδή ήμουν πλούσιος, τι θα έκαναν;
Θα έπαιρναν όλα αυτά τα χρήματα και θα τα δέσμευαν για δύο τουλάχιστον μήνες; Είναι αυτό λογικό;
Ή είναι λογικό το άλλο που άκουσα να αφήνω απλήρωτο το ΙΚΑ για να συμψηφίσω;
Αν ήταν το ποσό 100. 000 ευρώ θα πλήρωνα όσο ζω το ΙΚΑ; Εγώ αναγνωρίζω το λάθος το δικό μου, το αποδέχομαι και το πληρώνω. Το λάθος που έκανε το δημόσιο το αναγνωρίζει; Και το πληρώνει;».
Ιδού το ερωτηματικό.
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Το θέμα του επιχειρηματία της ιστορίας μας πάει στη Βουλή με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει αφορμή να το ξανασκεφτούν αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, καθώς δεν αφορά έναν αλλά εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες ανά τη χώρα. Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί μια λογική λύση.
Γ. Κοντογεωργοπούλου, «Κόσμος»
Πηγές: dete.gr