Δύο δολοφονικές επιθέσεις, με διαφορά πέντε ετών. Τέσσερις άνθρωποι νεκροί και ένας δολοφόνος να κυκλοφορεί ελεύθερος. Μια υπόθεση που δεν έκλεισε ποτέ και χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 20 χρόνια ώστε ο υπεύθυνος να οδηγηθεί στη φυλακή.
Κάπως έτσι θα μπορούσε να αποδοθεί, με λίγες λέξεις, η περίπτωση του Τζον Κούπερ. Του Ουαλού serial killer που βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ισόβια κάθειρξη και που πριν από λίγες ημέρες «είδε» την υπόθεσή του να περνά στην τηλεόραση με μία σχετική μίνι σειρά.
Ωστόσο, πίσω από την περίπτωσή του, υπάρχουν γεγονότα που συγκεντρώνουν όλες τις αλλαγές στην εγκληματολογική έρευνα τα τελευταία χρόνια.
Πώς άλλωστε θα έφτανε να γίνει σειρά η υπόθεσή του και να προβληθεί στην τηλεόραση.
Αυτό το τελευταίο, την τηλεόραση, κρατήστε το – καθώς αποτελεί θεμέλιο λίθο στη σύλληψή του και στην απόδοση των κατηγοριών.
Ουσιαστικά η τηλεόραση και μία εμφάνισή του εκεί πριν από 30 χρόνια, έδωσαν στις αρχές το κλειδί για να «ξεκλειδώσουν» την υπόθεση.
Τέσσερις δολοφονίες στο Pembrokeshire
Στο Scoveston Park, στην κομητεία Pembrokeshire στο ανατολικό άκρο της Ουαλίας, τον Δεκέμβριο του 1985 βρέθηκαν νεκροί ο Ρίτσαρντ και η Έλν Τόμας.
Τα δύο αδέρφια βρέθηκαν μετά από πυρκαγιά ωστόσο η ερευνά έδειξε πως είχαν δολοφονηθεί νωρίτερα και δεν πέθαναν από τη φωτιά στο σπίτι τους.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 1989 και πάλι στο Pembrokeshire βρέθηκαν τα άψυχα σώματα του Πίτερ και της Γκουέντα Ντίξον.
Είχαν πυροβοληθεί ενώ ήταν δεμένα τα χέρια τους πίσω από την πλάτη. Τα πτώματα τους βρέθηκαν σε περιοχή κοντά στο Little Have σε ένα μονοπάτι που το γνώριζαν καλά.
Αμέσως οι αστυνομικές αρχές που ανέλαβαν την έρευνα, συνάντησαν πολλά κοινά στοιχεία στις δύο υποθέσεις. Και οι τέσσερις δολοφονίες έγιναν σε μία ευρύτερη περιοχή που είχαν σημειωθεί όλο αυτό το διάστημα πολλές επιθέσεις με στόχο τη ληστεία.
Οι αρχές γνώρισαν πως βρίσκονταν μπροστά σε ένα σίριαλ κίλερ, ενώ δεν άργησαν να φτάσουν και στο πρόσωπο που θεωρούσαν πως κρύβεται πίσω από αυτές. Το όνομά του Τζον Κούπερ. «Γνωστός» τους από περιστατικά επιθέσεων και ληστειών.
Υπήρχε όμως ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν είχαν αρκετά στοιχεία ώστε να τον συλλάβουν. Μιλάμε άλλωστε για τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές του ’90 με τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους να είναι πολύ φτωχά σε σχέση με εκείνα που είχαν και έχουν οι συνάδελφοί τους χρόνια αργότερα.
Παρότι δεν κατάφεραν να συλλάβουν τον δολοφόνο, οι υποθέσεις δεν έκλεισαν. Δεν μπήκαν στο αρχείο αλλά παρέμειναν ως εκκρεμείς.
Είκοσι περίπου χρόνια αργότερα, ο βασικός ύποπτος, έχει και πάλι μπλεξίματα με τον νόμο.
Το 1998 συλλαμβάνεται κατηγορούμενος για διαρρήξεις και ένοπλη ληστεία στο βόρειο Pembrokeshire. Μέσα στην ίδια χρονιά θα καταδικαστεί σε 16 χρόνια για ένοπλη ληστεία και 30 διαρρήξεις.
Και πάλι όμως, οι τέσσερις δολοφονίες, του 1985 και του 1989 θεωρούνται ορφανές…
Άνοιξαν και πάλι οι υποθέσεις
Το 2006 θα συσταθεί μία ομάδα βετεράνων αξιωματικών ώστε να ανοίξει και πάλι τους φακέλους εκείνων των δολοφονιών. Από εκείνη τη στιγμή ο χρόνος του Κούπερ αρχίζει να μετρά αντίστροφα.
Οι αστυνομικοί αρχίζουν να μελετούν και πάλι τα ευρήματα των συναδέλφων τους σχεδόν δύο δεκαετίες πίσω.
Πλέον τα εγκληματολογικά εργαστήρια μπορούν να κάνουν αναλύσεις που να βοηθήσουν στις έρευνες και η τεχνολογία είναι σύμμαχος στα χέρια των ντεντέκτιβς.
Ο απόστρατος αξιωματικός Στιβ Γουίλκινς στέκεται σε μία πληροφορία που έχει και ψάχνει τρόπο ώστε να την εκμεταλλευτεί. Έχει ενημερωθεί πως ο Κούπερ είχε συμμετάσχει στο παρελθόν σε ένα τηλεπαιχνίδι.
Ζητά τη συνδρομή του δημοσιογράφου Τζόναθαν Χιλ, που εργαζόταν στο κανάλι που μετέδιδε το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι.
Εκείνος με τη σειρά του «βουτά» στο αρχείο του σταθμού, σαρώνοντας το υλικό από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Και τα καταφέρνει!
Τα… βελάκια που τον πρόδωσαν
Ανακαλύπτει πως ο Κούπερ είχε συμμετάσχει το παιχνίδι «Bullseye» τον Μάιο του 1989. Έναν μήνα ακριβώς πριν τη δολοφονία των Ντίξον.
Ο Γουίλκινς παρακολουθεί ξανά και ξανά το βίντεο, σίγουρος πως θα βρει κάτι που θα τον βοηθήσει στο να συντάξει το κατηγορητήριο.
Και βέβαια το βρήκε. Αρχικά σε μία συνομιλία του παρουσιαστή Τζιμ Μπόουεν με τον Κούπερ. Εκεί ο Κούπερ παραδέχεται πως γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή του Pembrokeshire. Έχει… χαρτογραφήσει την περιοχή όπου βρέθηκαν τα τέσσερα πτώματα.
Παράλληλα οι κινήσεις του και το βλέμμα του παραπέμπουν σε άνθρωπο διαταραγμένο. Ο τρόπος που μιλά στους συμπαίκτες του δεν είναι πολύ φυσιολογικός.
Όλα όμως έδεσαν από μία κίνησή του. Όταν ο Κούπερ σηκώθηκε και πήγε να ρίξει τα βελάκια -μέρους του παιχνιδιού- το καρέ που τους έδωσε είχε τις απαντήσεις. Πάγωσαν την εικόνα και την αντιπαρέβαλλαν με το σκίτσο που είχαν από εκείνα τα χρόνια.
Ο σκιτσογράφος είχε καταφέρει να μεταφέρει στο χαρτί τις μαρτυρίες που υπήρχαν με απόλυτη πιστότητα.
Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία που ακολουθεί ήταν σαν να τον είχε μπροστά του!
Τον Μάιο του 2011 καταδικάστηκε εκ νέου. Αυτή τη φορά όμως για τις ανθρωποκτονίες. Η ποινή του τα ισόβια!
Πριν από λίγα χρόνια άσκησε έφεση που όμως δεν έγινε δεκτή και συνεχίζει να παραμένει στη φυλακή.
Τα πάντα για το χρήμα
Όπως είχε αποκαλύψει ένα φίλος του, ο Κούπερ είχε κερδίσει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Τα λεφτά τελείωσαν γρήγορα με αλόγιστες σπατάλες και κάπου εκεί άρχισαν τα προβλήματα. Χρειαζόταν χρήματα και θα τα έπαιρνε και οποιονδήποτε τρόπο.
Ο γιος του είχε δηλώσει πως πολλά βράδια ο πατέρας του έβγαινε έχοντας κρυμμένο ένα όπλο στο παλτό του.
Παράλληλα έχουν ανοίξει κι άλλες παλιές υποθέσεις που συνέβησαν στο Pembrokeshire.
Όπως είπαν οι αξιωματικοί, ο Κούπερ δρούσε αποκλειστικά στη συγκεκριμένη περιοχή που την ήξερε καλά. Παρομοίασαν μάλιστα τον χώρο ως μία ρόδα ποδηλάτου. Στο κέντρο βρισκόταν το σπίτι του και περιφερειακά δρούσε.
Ήδη αυτή την περίοδο επανεξετάζεται η περίπτωση θανάτου μιας γειτόνισσάς του που αρχικά είχε θεωρηθεί πως πνίγηκε στο μπάνιο της.
Οι αρχές όμως έχουν ενδείξεις πως πρόκειται για ένα ακόμα θύμα του Τζον Κούπερ…
Η υπόθεσή του έχει εμπνεύσει και τηλεοπτικές παραγωγές. Η τελευταία, βγήκε στον αέρα πριν από λίγες ημέρες από το ITV.
Πρόκειται για τη μίνι σειρά «The Pembrokeshire Murders» και έχει να κάνει με την έρευνα που έγινε από το 2006 και έπειτα.
Πηγές: reader.gr, bbc, mirror, independent, wikipedia, imdb