Να υιοθετεί το δημοσίευμα της FAZ το οποίο φέρει την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι “το Grexit είναι μια πιθανότητα” παρά το γεγονός ότι διαψεύστηκε από το ΔΝΤ, εμφανίζεται η Γερμανική κυβέρνηση.
Η επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης και της Καγκελαρίου παραμένει αυτή που ήταν, η Ελλάδα να μείνει μέρος της Ευρωζώνης, τόνισε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε εικασίες.
Σε ό,τι αφορά δε την δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ ότι “οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να δώσουν στην Ελλάδα λίγο αέρα για να αναπνεύσει”, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι από την πλευρά των Θεσμών – και με αυτόν τον τρόπο και των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας – έχει πάντα επιδειχθεί ευελιξία και έχουν ληφθεί μέτρα για να βοηθηθεί η Ελλάδα.
“Τώρα θα πρέπει να αφήσουμε τους Θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση να κάνουν τις επόμενες ημέρες τη δουλειά τους και ελπίζουμε όλοι να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα”, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Αργά το βράδυ, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, διέψευσε τα όσα αποδόθηκαν στην επικεφαλής του ΔΝΤ.
“Οι δηλώσεις που η Frankfurter Allgemeine Zeitung απέδωσε στην κυρία Λαγκάρντ δεν είναι ακριβείς, υπάρχουν λανθασμένες αναφορές”, είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και πρόσθεσε πως “υπήρξαν προβλήματα με την μετάφραση της εν λόγω συνέντευξης”.
Αντιδρά και η Κομισιόν
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζονται και οι τρεις θεσμοί είναι ένα, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.
Ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής παρέπεμψε σε πρόσφατη συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία επισημαίνει ότι και οι τρεις θεσμοί που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα εργάζονται προς την επίτευξη συμφωνίας. Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε, επίσης, σημειώσει ότι παρά το γεγονός ότι οι τρεις θεσμοί έχουν ενίοτε διαφορετικές οπτικές, ο στόχος τους είναι ενιαίος.
Αφήστε την Ελλάδα να κάνει δημοψήφισμα
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Αμβούργου (HWWI) Τόμας Στράουμπχααρ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ώστε να μπορέσει η χώρα να βγει από το αδιέξοδο της κρίσης.
«Η μοναδική ηθικά σωστή λύση είναι, κατά την άποψή μου, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα», δήλωσε ο Στράουμπχααρ στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung.
Με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε, θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση την πολιτική της στην κρίση του ελληνικού λαού και θα παρουσιάσει και τις συνέπειές της, «κυρίως την έξοδο από το ευρώ και την υιοθέτηση άλλου νομίσματος».
«Η ΕΕ θα πρέπει να συνδέσει ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, για το οποίο μιλάμε εδώ και καιρό, ή μια επιμήκυνση της αποπληρωμής των χρεών (της Ελλάδας) από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού», εκτίμησε ο οικονομολόγος.
Παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί νέα βοήθεια στην Ελλάδα, διότι με αυτό τον τρόπο θα περιοριστούν οι επιπτώσεις για τους πιστωτές. «Ποια είναι η εναλλακτική; Ας υποθέσουμε ότι εγκαταλείπουμε την Ελλάδα. Τότε όλες οι απαιτήσεις των πιστωτών θα πρέπει πρακτικά να διαγραφούν εντελώς», σχολίασε ο Στράουμπχααρ.
Όταν ρωτήθηκε τι θα σημαίνει ένα Grexit, ο οικονομολόγος απάντησε ότι για την Ελλάδα θα ήταν «απόλυτη καταστροφή. Για τους Ευρωπαίους πιστωτές θα ήταν ένα φρικτό τέλος. Και αυτό τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα είναι καλύτερο από μια φρίκη δίχως τέλος».
newsit.gr