Γλυκερία: Έντονες αντιδράσεις για τη συμμετοχή της σε φεστιβάλ στο Ισραήλ – Αποκλείστηκε από την επετειακή συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη

Γλυκερία

Η απόφαση της Γλυκερίας να μην ακυρώσει τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ Meridiano στο Ισραήλ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που άλλοι καλλιτέχνες αποσύρονται λόγω των εξελίξεων στη Γάζα.

Αντιδράσεις για τη στάση της Γλυκερίας

Την ώρα που αρκετοί Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Στέλιος Διονυσίου και η Ελεάννα Παπαϊωάννου, έχουν ακυρώσει τις εμφανίσεις τους στο Ισραήλ, διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων, η Γλυκερία παραμένει πιστή στο πρόγραμμά της. Λίγο νωρίτερα, και η Κατερίνα Τσιρίδου είχε επίσης αποφασίσει να μη συμμετάσχει σε προγραμματισμένη συναυλία εκεί.

Αντίθετα, η καταξιωμένη τραγουδίστρια διατηρεί τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ Meridiano στο Ισραήλ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 17 Ιουνίου.

Η αντίδραση του BDS Greece

Η Πρωτοβουλία BDS Greece, που στηρίζει το διεθνές κίνημα για μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων και κυρώσεις κατά του Ισραήλ, υποδέχθηκε με ικανοποίηση την απόφαση αποκλεισμού της Γλυκερίας από τη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη στο Καλλιμάρμαρο.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου, η πρωτοβουλία σημειώνει πως «εξακολουθεί να ζητά την αποχώρησή της από τη συναυλία στο Ισραήλ» και απευθύνει έκκληση προς καλλιτέχνες, διοργανωτές και κοινό να πάρουν σαφή θέση:

«Το αίτημα για δικαιοσύνη απαιτεί να επισημαίνουμε και να απορρίπτουμε πράξεις κι επιλογές που το αμφισβητούν έμπρακτα. Αρνούμαστε οι καλλιτέχνες που εμφανίζονται στο Ισραήλ, να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα».

Έκκληση για καθολικό μποϊκοτάζ

Η ανακοίνωση της BDS Greece δεν περιορίζεται μόνο στην περίπτωση της Γλυκερίας, αλλά θέτει ένα ευρύτερο πλαίσιο στάσης απέναντι στη συνεργασία με το Ισραήλ, τονίζοντας:

«Μέχρι να αποχωρήσει όμως, καλούμε τους καλλιτέχνες και διοργανωτές όλων των συναυλιών όπου συμμετέχει η Γλυκερία, καθώς και το κοινό, να πάρουν θέση. Το αίτημα για δικαιοσύνη απαιτεί να επισημαίνουμε και να απορρίπτουμε πράξεις κι επιλογές που το αμφισβητούν έμπρακτα. Αρνούμαστε οι καλλιτέχνες που εμφανίζονται στο Ισραήλ, να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα».

Και καταλήγει με μια ξεκάθαρη δήλωση:

«Η ώρα του μποϊκοτάζ του Ισραήλ και της επιβολής κυρώσεων άργησε πολύ αλλά είναι εδώ. Όπως και στην περίπτωση του πολιτιστικού μποϊκοτάζ του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, λέμε ΟΧΙ στο ξέπλυμα των εγκλημάτων μέσω της τέχνης, για να πούμε ΝΑΙ στη δικαιοσύνη».

Exit mobile version