Γιατί οι κατσαρίδες μπαίνουν στα αφτιά των ανθρώπων[video]

Ακολουθεί μια είδηση ακατάλληλη για λιπόψυχους. Γιατροί στην Ινδία αφαίρεσαν μια ολοζώντανη κατσαρίδα που ζούσε στη μύτη μιας γυναίκας για κάποιο -απροσδιόριστο- χρονικό διάστημα.

Η 42χρονη γυναίκα ξύπνησε κάποια στιγμή στη μέση της νύχτας και είχε μια ακαθόριστη αίσθηση ότι κάτι περπατούσε μέσα στο κεφάλι της. Όπως αποδείχθηκε εν καιρώ, επρόκειτο για μια κατσαρίδα που είχε τρυπώσει βαθιά στη μύτη της.

«Δεν μπορούσα να εξηγήσω αυτό που ένιωθα, αλλά ήμουν σίγουρη ότι ήταν κάποιο έντομο», δήλωσε στην ινδική «New Indian Express» η γυναίκα, η οποία επίσης είχε πονοκεφάλους και δύσπνοια, σύμφωνα με το CNN.

Αφού επισκέφθηκε αρκετές κλινικές, τελικά ένας γιατρός, ο ωτορινολαρυγγολόγος δρ Μ.Ν.Σανκάρ του Ιατρικού Κολλεγίου Στάνλεϊ της πόλης Τσενάι, ανακάλυψε ότι μια κατσαρίδα είχε εισχωρήσει μέσω της μύτης σχεδόν έως τη βάση του κρανίου, στο διαχωριστικό σημείο ανάμεσα στον εγκέφαλο και στη μύτη.

Αρχικά οι γιατροί εισήγαγαν ένα ενδοσκόπιο στη μύτη και είδαν την κατσαρίδα, την οποία στη συνέχεια αφαίρεσαν με μικρές λαβίδες και ένα μηχάνημα αναρρόφησης. Αν δεν είχαν κάνει την επέμβαση και η κατσαρίδα συνέχισε να ζει στο κεφάλι, κάποια στιγμή θα πέθαινε εκεί μέσα και πιθανώς θα προκαλούσε μόλυνση στη γυναίκα.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι είναι πολύ ασυνήθιστα τέτοια περιστατικά κατσαρίδων που χώνονται σε ανθρώπινες μύτες (ευτυχώς…). Πιο συχνές όμως είναι οι περιπτώσεις κατσαρίδων που τρυπώνουν σε αυτιά.

Οι επιστήμονες αγνοούν γιατί τα…συμπαθητικά έντομα έχουν αυτή την προτίμηση. Μια πιθανή απλή εξήγηση είναι ότι ένας άνθρωπος ξυπνάει πιο εύκολα αν νιώσει κάτι μέσα στη μύτη του παρά στο αυτί του, οπότε με ένα φτάρνισμα ή φύσημα της μύτης μπορεί να το βγάλει, ενώ στο αυτί αυτό δεν είναι δυνατό.

Στο ερώτημα αν μια κατσαρίδα μπορεί να τρυπώσει στον ίδιο τον εγκέφαλο, η επιστημονική εκτίμηση είναι πως αυτό είναι άκρως απίθανο, επειδή ένα οστό τον διαχωρίζει από τη μύτη. Πάλι καλά…

iefimerida.gr

Exit mobile version