Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επανέλαβε την αντίθεσή του στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, καθώς και στις αντίστοιχες συντάξεις. Τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα επιβάρυνε την οικονομία και θα μείωνε τα κεφάλαια για κοινωνική πολιτική και επενδύσεις.
Οικονομική επιβάρυνση και κίνδυνοι
«Αν προσθέσεις τους έξτρα μισθούς και τις συντάξεις, θα στερήσεις λεφτά από τους φτωχούς, σε μια στιγμή που πρέπει να εστιάσουμε στην κοινωνική μας πολιτική, και θα στερήσεις χρήματα από αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές», δήλωσε ο Στουρνάρας.
Όπως εξήγησε, η επιστροφή των 13ου και 14ου μισθών, μαζί με τα δώρα στις συντάξεις, θα προκαλούσε ετήσια επιβάρυνση περίπου 8 δισ. ευρώ, δηλαδή γύρω στο 3,5-4% του ΑΕΠ. «Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος», πρόσθεσε.
Ανησυχίες για επαναφορά παλαιών λαθών
Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι, ενώ μια κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί τον δημοσιονομικό της χώρο, τα ποσά που συζητούνται είναι υπερβολικά. «Αν προσθέσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, αυτό σημαίνει χονδρικά αύξηση του μισθού κατά περίπου 17%! Δικαιολογείται κάτι τέτοιο από αύξηση παραγωγικότητας; Όχι. Το μόνο που θα κάνει είναι να στείλει την οικονομία στα βράχια».
Υπενθύμισε, επίσης, ότι η ελληνική οικονομία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα το 2008-2009 λόγω μισθολογικών αυξήσεων που ξεπέρασαν την παραγωγικότητα. «Μου λένε μερικές φορές: “Είστε πολύ σκληρός”. Όχι. Όλη η κρίση πέρασε από την πλάτη μου, έχω μάθει πια και μιλάω ανοιχτά. Αν γίνει ειδικά αυτό, θα είναι η πιο αυτοκτονική κίνηση», τόνισε.
Στήριξη στους ευάλωτους, όχι οριζόντια μέτρα
Στο τέλος, ο Στουρνάρας διευκρίνισε ότι υποστηρίζει την επιλεκτική στήριξη, όχι όμως γενικευμένες αυξήσεις. «Στους φτωχούς ναι. Στους ευάλωτους ναι. Είμαι υπέρ του να δοθεί όχι ένας αλλά και δύο παραπάνω μισθοί στους φτωχούς. Όχι όμως οριζοντίως».