Ο ηθοποιός και ποιητής Γεράσιμος Μιχελής έδωσε με γενναιότητα μια αθόρυβη μάχη με την υγεία του, αφήνοντας πίσω του μια βαθιά συγκίνηση και πνευματική παρακαταθήκη. Οι τελευταίες του αναρτήσεις και η παρουσία του ως ανθρώπου και καλλιτέχνη φωτίζουν τις πιο σκοτεινές στιγμές με αξιοπρέπεια και ελπίδα.
Ένας σιωπηλός αποχαιρετισμός με αξιοπρέπεια
Η απώλεια του Γεράσιμου Μιχελή προκάλεσε βαρύ πένθος στον καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο. Ο αγαπημένος ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή ύστερα από μια μακρά και αξιοπρεπή μάχη με σοβαρή ασθένεια, την οποία είχε επιλέξει να κρατήσει μακριά από τη δημοσιότητα.
Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, προκαλώντας σοκ και συγκίνηση. Παρά την εξάντληση που προκαλούσε η ασθένεια, ο ίδιος δεν σταμάτησε ποτέ να δίνει ελπίδα στους ανθρώπους γύρω του, μέσα από λέξεις και σκέψεις που φώτιζαν την ψυχή.
Ανάρτηση γεμάτη ευγνωμοσύνη και δύναμη ψυχής
Λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, ο Γεράσιμος Μιχελής μοιράστηκε μια συγκινητική ανάρτηση, γεμάτη στοχασμό και ελπίδα για το αύριο:
«Ο χρόνος αλλάζει σε λίγο. Το ίδιο εύχομαι και για μας! Πριν τον , πρόλαβα να του πω ένα γενναίο ευχαριστώ. Για τις αναπάντεχες δυσκολίες που μου δώρισε. Όλα φτάνουν στην υπέρβαση, ξεπερνιούνται, καταργούνται, σιωπούν! Όλα! Μου έμαθε πολλά. Και πόσα πολλά έχω ακόμη να μάθω με τον νέο που έρχεται όπου να ‘ναι. Ας είναι ευσπλαχνικός μαζί μας. Φιλάνθρωπος κι ειρηνικός. Με το καλό να μας έρθει!»
Στοχασμοί από καρδιάς λίγο πριν το τέλος
Σε μια ακόμη ανάρτησή του, ο ηθοποιός άφησε πίσω του λόγια που μαρτυρούν εσωτερική ειρήνη και πνευματικό βάθος:
«Χαιρέτησα πόρτες κλειστές, παράθυρα σφραγισμένα. Χαιρέτησα ένα περιστέρι που μόλις προσγειώθηκε να πιει νερό σε λακούβα στην άσφαλτο, ρηχή. Χαιρέτησα άνθη σιωπηλά, σιωπηλούς ανθρώπους. Χαιρέτησα δρόμους ήσυχους, νυσταγμένους. Γεννήθηκε κάποια στιγμή βαθιά μέσα μου, ο πόθος ν’ ακουστεί μια μουσική άξια των αγωνιών μας. Ένα αηδόνι άρχισε να τραγουδά, σκορπίζοντας γλυκύτητα. Σαν να ‘θελε να πει: Θα γυρίσουμε στην ομορφιά μια μέρα, μόνο μη χαθεί η ελπίδα. Υ.Γ. Δεν γιορτάζω σήμερα. Γιορτάζω κάθε μέρα τη ζωή που ζω!»
Μηνύματα ζωής μέσα από εικόνες πόνου
Ο Γεράσιμος Μιχελής είχε δημοσιεύσει και φωτογραφίες από το νοσοκομείο, χωρίς όμως να ζητά συμπόνοια ή οίκτο. Αντίθετα, μέσα από κάθε του λέξη και εικόνα ανέδιδε μια καθαρότητα και μια εσωτερική δύναμη, φωτίζοντας τις πιο δύσκολες στιγμές με αξιοπρέπεια.
Η ενορία τον αποχαιρετά με σεβασμό
Η ενορία Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, όπου ο ηθοποιός ήταν ενεργό και αγαπητό μέλος, ανακοίνωσε την απώλειά του με λόγια συγκινητικά:
🕊️Αναγγελία Εκδημίας
Με βαθιά θλίψη και με πίστη στη ζωοποιό Ανάσταση, η ενορία Αγίου Νικολάου Ραγκαβά ανακοινώνει την εκδημία του αγαπημένου μας αδελφού,
Γεράσιμου Μιχελή,
ηθοποιού, ποιητή και αφοσιωμένου μέλους της ενορίας μας.
Ο Γεράσιμος Μιχελής γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε ως αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βεάκη (1990).
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωνητικής ενώ σπούδασε και στο Ωδείο του Πειραιά μονωδία και θεωρία.
Συμμετείχε επίσης, στο τριετές Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος του Λ. Βογιατζή (1989-1992).
Κατά τη δεκαετία του 1980 και 1990 συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο και με σημαντικές ιδιωτικές σκηνές (Θέατρο Αμόρε, Θέατρο Χορν), όπου ενσάρκωσε ρόλους σε έργα του Σαίξπηρ (Άμλετ, Μάκβεθ), του Τσέχωφ (Βυσσινόκηπος) και του Ίψεν (Έντα Γκάμπλερ). Οι ερμηνείες του χαρακτηρίστηκαν από βαθιά εσωτερικότητα, πνευματική ένταση και σπάνια αλήθεια.
Στην τηλεόραση, αγαπήθηκε από το ευρύ κοινό μέσα από δημοφιλείς σειρές.
Εξέδωσε ποιητικές συλλογές, οι οποίες αποτύπωσαν την πνευματική του αναζήτηση και τη βαθιά του σχέση με τον άνθρωπο και τον Θεό.
Την ασθένειά του την υπέμεινε με δοξολογία και ειρήνη ψυχής.
Τι είναι η νόσος ALS που αντιμετώπιζε ο ηθοποιός
Η ALS (Amyotrophic Lateral Sclerosis), γνωστή και ως νόσος του κινητικού νευρώνα, είναι μια σπάνια αλλά ιδιαίτερα σοβαρή νευρολογική διαταραχή. Προκαλεί σταδιακή εκφύλιση και καταστροφή των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, οδηγώντας σε απώλεια ελέγχου των μυών.
Αν και πρόκειται για μια σπάνια πάθηση, η ALS είναι η τρίτη πιο συχνή νευροεκφυλιστική νόσος μετά το Alzheimer και το Parkinson. Οι πρώτες ενδείξεις μπορεί να είναι ανεπαίσθητες: μυϊκές συσπάσεις, αδυναμία σε κάποιο άκρο, ή ήπια προβλήματα στην ομιλία. Η πρόοδος της νόσου όμως είναι σταθερή και μη αναστρέψιμη.
Πώς εξελίσσεται η νόσος
Η ALS επηρεάζει σταδιακά τη λειτουργία όλων των εκούσιων μυών του σώματος, από την κίνηση έως την αναπνοή. Ο ασθενής μπορεί να φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να περπατήσει, να μιλήσει ή να φάει, ενώ στο τελικό στάδιο απαιτείται υποστήριξη για την αναπνοή. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι το πνευματικό επίπεδο και η νοητική διαύγεια των ασθενών παραμένουν ανέπαφα, κάτι που καθιστά την ψυχολογική επιβάρυνση ακόμα μεγαλύτερη.
Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης;
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία που να αναστρέφει την εξέλιξη της ALS. Ωστόσο, η ιατρική κοινότητα διαθέτει φαρμακευτικά σχήματα και υποστηρικτικές παρεμβάσεις που επιβραδύνουν την επιδείνωση και βελτιώνουν την καθημερινότητα.
Η υποστήριξη της αναπνοής με μηχανικά μέσα, όπως ο μη επεμβατικός αερισμός με μάσκα, και σε προχωρημένα στάδια η τραχειοστομία, αποτελούν βασικά μέσα για τη διατήρηση της ζωής.
Η ολιστική προσέγγιση με συμμετοχή πολλών ειδικοτήτων, μαζί με την ψυχολογική στήριξη του ασθενούς και της οικογένειας, είναι κρίσιμη για την ποιότητα ζωής. Η ALS παραμένει μια ασθένεια με μεγάλο σωματικό και ψυχικό φορτίο, αλλά η έγκαιρη παρέμβαση και η σωστή φροντίδα μπορούν να κάνουν τη διαδρομή πιο υποφερτή.
Μια μνήμη φωτεινή και ζωντανή
Η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο Γεράσιμος Μιχελής δεν αφορά μόνο την τέχνη του, αλλά και τον τρόπο που έζησε και αποχώρησε. Η σκέψη του, οι λέξεις του, η στάση ζωής του αποτελούν πηγή έμπνευσης.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι η μνήμη του αιώνια και φωτεινή.