Γενοκτονία των Ποντίων: Εύζωνες ντύθηκαν με ποντιακές φορεσιές – Συγκλονιστικές στιγμές κατά την αλλαγή φρουράς

Γενοκτονία των Ποντίων

Ημέρα τιμής και μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων ήταν η 19η Μαΐου, με συγκλονιστικές στιγμές στο Σύνταγμα, όπου οι Εύζωνες τίμησαν την επέτειο με έναν ξεχωριστό τρόπο, φορώντας παραδοσιακές ποντιακές στολές.

Συγκίνηση στο Σύνταγμα με τους Εύζωνες

Το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου 2025, το Σύνταγμα πλημμύρισε από κόσμο που ήρθε για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας. Σε μια συμβολική και φορτισμένη συναισθηματικά τελετή, η Προεδρική Φρουρά πραγματοποίησε την αλλαγή φρουράς με τους Εύζωνες να φορούν παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου.

Η εικόνα των Ευζώνων με τις μαύρες ενδυμασίες, τις περικεφαλαίες και τα παραδοσιακά ζωνάρια, προκάλεσε δέος και συγκίνηση στο κοινό, καθώς το τελετουργικό εξελίχθηκε μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Η αλλαγή της φρουράς έγινε τρεις φορές μέσα στην ημέρα, αποτυπώνοντας το βάθος της ιστορικής τιμής.

Παρουσία ποντιακών συλλόγων και πορεία

Το «παρών» έδωσαν δεκάδες ποντιακά σωματεία και πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των θυμάτων της γενοκτονίας. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την τουρκική πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα για την αναγνώριση της γενοκτονίας και διατρανώνοντας την ανάγκη για δικαίωση.

Η ιστορική σημασία της 19ης Μαΐου

Η 19η Μαΐου δεν είναι μια απλή ημερομηνία. Έχει ανακηρυχθεί επίσημα ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για να θυμίζει τα θλιβερά γεγονότα του παρελθόντος. Σαν σήμερα το 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, σηματοδοτώντας την έναρξη του δεύτερου, πιο αιματηρού κύματος διώξεων εναντίον του ποντιακού ελληνισμού.

Το φονικό αυτό κύμα διήρκεσε μέχρι το 1923, και κατά τη διάρκειά του, σύμφωνα με ιστορικές εκτιμήσεις, εξοντώθηκαν περίπου 353.000 Πόντιοι – άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Η βία, οι εξορίες και οι μαζικές εκτελέσεις διαμόρφωσαν μια τραγική σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού.

Διαρκής αγώνας για αναγνώριση

Καθώς οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, τα ποντιακά σωματεία και οργανώσεις αναδεικνύουν τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και τονίζουν την ανάγκη για παγκόσμια αναγνώριση της γενοκτονίας.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου, τόνισε:
«Τιμούμε τους νεκρούς μας. Είμαι περήφανη για όσους μιλούν για λησμονημένες πατρίδες. Ζητάμε δικαίωση, όχι εκδίκηση».

Εικόνες που μιλούν από μόνες τους










Exit mobile version