Με το «αίνιγμα» πώς η Ελλάδα έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τη χρεοκοπία, δεδομένων των προβλημάτων ρευστότητας ασχολούνται με νέο δημοσίευμα τους οι Financial Times.
Όπως τονίζεται, μπορεί τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας να εξαντλούνται με ταχύτατους ρυθμούς, μέρα με τη μέρα, η κυβέρνηση κατάφερε στις 6 Μαΐου να αποπληρώσει τη δόση των 200 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ μερικά 24ωρα πριν η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να καταβάλλει κανονικά μισθούς και συντάξεις.
Μείωση δαπανών-Καλύτερη συλλογή φόρων
Και σύμφωνα τους FT, αυτό επετεύχθη από τον συνδυασμό δύο παραγόντων: η κυβέρνηση ξοδεύει λιγότερο και έχει καλύτερα αποτελέσματα στην είσπραξη φόρων.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από μια εβδομάδα και γενικά πέρασαν στα ψηλά λόγω των εξελίξεων Eurogroup της Λετονίας, φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση καταγράφει καλύτερες επιδόσεις – σε σχέση με έναν χρόνο πριν – σε ότι αφορά στη συλλογή φόρων, τις περικοπές δαπανών, αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή στροφή στις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα, σχολιάζουν οι FT και παραθέτουν σχετικό πίνακα για την πορεία των μεγεθών, κατά τον μήνα Ιανουάριο (μήνας εκλογών), όπου η κατάσταση δεν ήταν καλή.
Τα στοιχεία ωστόσο του Μαρτίου, τα οποία αναλύει το Bruegel – και παρουσιάζουν οι FT – επιβεβαιώνουν μια θετική αντιστροφή του κλίματος.
Δεν είναι μόνο η αύξηση των εσόδων, αλλά και οι περικοπές δαπανών, που δίνουν σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα ως εκ τούτου παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 1,6 δισ. ευρώ έναντι των μέσων εκτιμήσεων. Και αυτά είναι όλα τα χρήματα που έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της, όσο γίνονται οι προσπάθειες για να καταλήξουν σε συμφωνία με τους δανειστές και να λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ της δόσης που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.
Σίγουρα η κατάσταση δεν είναι ρόδινη, σχολιάζουν οι FT, και αυτό γιατί η μείωση των δαπανών έχει γίνει και σε τομείς που δεν έπρεπε, όπως στην Υγεία.
Όπως τονίζουν οι FT, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας εξαντλούνται με ταχύτατους ρυθμούς, μέρα με τη μέρα, μέσα σε κλίμα νευρικότητας οι επενδυτές παρακολουθούν κάθε νέα αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της Αθήνας προς τους δανειστές της.
www.huffingtonpost.gr