Ένα 15χρονο αγόρι κρίθηκε ένοχο για φόνο αφού μαχαίρωσε θανάσιμα ένα 14χρονο αγόρι με ένα οδοντωτό κουζινομάχαιρο κατά τη διάρκεια καυγά σε ένα πάρκο.
«Έβρεξα το αγόρι σου» – με την έννοια ότι τον έκανε να ματώσει. Έκοψε επίσης το παλτό ενός άλλου νεαρού μετά την επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος από ομάδα νεαρών.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Έιμις αρνήθηκε τον φόνο, ισχυριζόμενος ότι δεν γνώριζε ότι είχε μαχαίρωσε τον 14χρονο Τόμας Όλεζακ, αλλά το δικαστήριο τον καταδίκασε τόσο για τον φόνο όσο και για απόπειρα πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης.
Ο δικαστής ήρε την απαγόρευση αναφοράς των στοιχειων του νεαρού δολοφόνου λόγω ηλικίας για την υπόθεση, δηλώνοντας ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον και θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τους νεαρούς που κουβαλούσαν μαχαίρια.
Ο κατηγορούμενος είχε παραδεχτεί προηγουμένως ότι κουβαλούσε μια λεπίδα και κατά τη διάρκεια της δίκης, οι ένορκοι άκουσαν ότι είχε πάρει το μαχαίρι από το σπίτι για «προστασία». Ο Mark McKone KC, που ασκεί δίωξη, είπε στο δικαστήριο ότι η Έιμις ήθελε η συμμορία να μάθει ότι είχε μαχαιρώσει έναν από την ομάδα τους και το περιέγραψε ως καύχημα.
Ο Peter Makepeace KC, υπερασπιζόμενος, είχε ζητήσει από τους ενόρκους, να μπει στη θέση του Έιμις, περιγράφοντάς τον ως έναν 14χρονο που δεχόταν ομαδική επίθεση και έπρεπε να πάρει τρομερές αποφάσεις σε μια στιγμή άμυνας.
Ο δικαστής επαίνεσε τους ενόρκους για την αφοσίωσή τους κατά τη διάρκεια της δίκης και αναγνώρισε τη δύσκολη συναισθηματική εμπειρία που είχαν περάσει, προσφέροντάς τους να τους απαλλάξει από την υπηρεσία των ενόρκων για πέντε χρόνια.
Ο Έιμις πρόκειται να καταδικαστεί στις 15 Ιουνίου και ο δικαστής είπε ότι η ποινή του θα τον οδηγήσει πέρα από τα 18α γενέθλιά του, όταν και θα εξαντληθεί η εντολή ανωνυμίας. Γι’αυτό και αποφάσισε να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του από τώρα.
Ο 15χρονος δολοφόνος
Ο ανώτερος ανακριτικός αστυνομικός επιθεωρητής ντετέκτιβ Chris Deavin της αστυνομίας της Northumbria περιέγραψε την υπόθεση ως «πραγματικά τραγική» και εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους αγαπημένους του Τόμας.
Το 14χρονο θύμα
Προέτρεψε όποιον επιλέγει να φέρει όπλο ή πιστεύει ότι η βία είναι αποδεκτή να αναλογιστεί τον πόνο που έχει προκαλέσει αυτή η τραγωδία και τις καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσαν να προκύψουν.
Νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) τον Φεβρουάριο αποκάλυψαν το μέγεθος της επιδημίας μαχαιρώματος στη Βρετανία.
Η έκθεση ανέφερε ότι περίπου τέσσερις στους δέκα φόνους στην Αγγλία και την Ουαλία διαπράχθηκαν με μαχαίρια πέρυσι, ενώ ο αριθμός των θανατηφόρων μαχαιρωμάτων αυξήθηκε κατά 19 τοις εκατό στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν τα αρχεία το 1946. Το ONS διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα Οι δολοφονίες εφήβων έγιναν με μαχαίρια ή αιχμηρά όργανα, σε σύγκριση με το 40 τοις εκατό στον ευρύτερο πληθυσμό.
Αυτή η υπόθεση χρησιμεύει ως απογοητευτική υπενθύμιση των κινδύνων από τη μεταφορά ενός μαχαιριού και των καταστροφικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει μια παρορμητική πράξη σε τόσες πολλές ζωές.
Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να ευαισθητοποιούμε για τους κινδύνους του εγκλήματος με μαχαίρι και να συνεργαζόμαστε για να αποτρέψουμε περαιτέρω παράλογες απώλειες ζωών.