Φρίκη – Μνημόσυνο στη Ναυπακτία έγινε κηδεία με 17 νεκρούς. Τα κόλλυβα είχαν παραθείο αντί για ζάχαρη

Μνημόσυνο στη Ναυπακτία

Θρήνος στη Ναυπακτία: Μνημόσυνο μετατράπηκε σε τραγωδία με 17 νεκρούς

Μια ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε στη Ναυπακτία, όταν ένα μνημόσυνο στο χωριό Στύλια εξελίχθηκε σε φρικτή κηδεία. Δεκαεπτά άτομα πέθαναν από δηλητηρίαση καθώς τα κόλλυβα περιείχαν παραθείο αντί για ζάχαρη.

Μνημόσυνο που μετατράπηκε σε εφιάλτη

Σύμφωνα με αναφορές, η τραγωδία εκτυλίχθηκε στις 10 το πρωί στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, όπου συγγενείς και φίλοι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Νικόλαου Αποστολόπουλου. Μετά την τελετή, προσφέρθηκαν τα κόλλυβα, όπως συνηθίζεται.

Μία ώρα αργότερα, πολλοί άρχισαν να καταρρέουν, έχοντας καταναλώσει τα μολυσμένα κόλλυβα. Περισσότεροι από 90 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν από τους 150 παρευρισκόμενους, με 17 να πεθαίνουν από πνευμονικό οίδημα.

«Όλο το χωριό ήταν εκεί. Μοιράστηκαν από δίσκο τα κόλλυβα και όταν σχόλασε η εκκλησία άλλοι πήγαν στα σπίτια τους και άλλοι στο καφενείο… Σ’ ένα καφενείο πήγα κι εγώ μαζί με άλλους χωριανούς. Ξαφνικά ένιωσα τη γλώσσα μου να μπερδεύεται, μου ήρθε σκοτοδίνη, άρχισα να νιώθω πόνους που μεγάλωναν διαρκώς, κρατήθηκα να μην πέσω… Είχα φάγει από τους πρώτους κόλλυβα, ένιωσα πρώτος το δηλητήριο! Με έσωσε ο εμετός που έκαμα…», ανέφερε ένας από τους «τυχερούς» επιζήσαντες, ο Κωνσταντίνος Κουκούτσης, και πρόσθεσε: «Στα καφενεία άλλοι που επίσης είχαν φάει κόλλυβα, έπεφταν σαν ζαλισμένα κοτόπουλα, ενώ από τα σπίτια του χωριού ακούγονταν ξεφωνητά και επικλήσεις για βοήθεια. Ποιος να την προσφέρει;».

Έλλειψη ιατρικής βοήθειας στην περιοχή

Η απουσία γιατρού στην περιοχή επιδείνωσε την κατάσταση, αναγκάζοντας τους κατοίκους να ζητήσουν βοήθεια από τα γειτονικά χωριά. Ωστόσο, η απομακρυσμένη τοποθεσία της Στύλιας και η έλλειψη οδικού δικτύου δυσχέραναν την άμεση μεταφορά ιατρών.

Αρκετοί κάτοικοι ξεκίνησαν για τη Σύμη σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καλέσουν τον κοινοτικό γιατρό της περιοχής. Κανένας όμως, δεν κατάφερε να φτάσει. Μόλις έκαναν τα πρώτα τους βήματα, σωριάζονταν από τους φρικτούς πόνους στην κοιλιά. Ο Τύπος της εποχής περιέγραψε την προσπάθεια των κατοίκων ως «σπαρακτική λιτανεία».

Επιχείρηση διάσωσης με ελικόπτερα – «Οι κάτοικοι του χωριού μας πεθαίνουν. Βοήθεια!»

Το επείγον τηλεφώνημα προς το Υπουργείο Πρόνοιας ανέφερε: «Οι κάτοικοι του χωριού μας πεθαίνουν. Βοήθεια!». Δύο ελικόπτερα απογειώθηκαν από την Ελευσίνα για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας. Παρά τους ισχυρούς ανέμους που καθυστέρησαν την επιχείρηση, 39 άτομα μεταφέρθηκαν εγκαίρως.

Ο γιατρός Αν. Σιδέρης περιέγραψε την κατάσταση που αντίκρισε: «Ήταν τρομερό. Όταν έφτασα, το χωριό ήταν γεμάτο θρήνο. Πενήντα άτομα ήταν σε κωματώδη κατάσταση. Ενέσεις, άνθρακας, τεχνητές αναπνοές, πλύσεις στομάχων, όλα χρησιμοποιήθηκαν. Κάναμε πάνω από 700 ενέσεις».

Τραγικές σκηνές στο νοσοκομείο

Οι σκηνές στο νοσοκομείο ήταν σπαρακτικές. Η Χρυσούλα Αποστολοπούλου έχασε δύο παιδιά της και αφηγήθηκε: «Η Ελευθερία και ο Αριστείδης μου παραπονέθηκαν για πόνους στην κοιλιά. Πέθαναν στην αγκαλιά μου». Ο Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος θρηνούσε για την απώλεια των τριών παιδιών του και της συζύγου του.

«Όταν τελείωσε το μνημόσυνο, ο νεωκόρος μας μοίρασε τα κόλλυβα. Όλοι πήραμε. Μετά από λίγο, το κοριτσάκι μου, η Ελευθερία, μου είπε: ”Μητέρα με πονάει η κοιλιά μου!”. Δεν έδωσα σημασία στα λόγια της. Σχεδόν ταυτόχρονα, τα ίδια λόγια μου είπε και ο Αριστείδης μου. Φύγαμε αμέσως και πήγαμε στο σπίτι, όπου τους έβρασα ρίγανη. Μα σε λίγο, πρώτος το Αριστείδης και μετά η Ελευθερία μου ξεψύχησαν στην αγκαλιά μου», αφηγήθηκε η Χρυσούλα Αποστολοπούλου, η οποία έχασε δύο παιδιά.

Ο 38χρονος Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος χτυπούσε το κεφάλι του στο σίδερο του κρεβατιού, φωνάζοντας: «Θέλω τα παιδάκια μου και τη γυναικούλα μου». Ο άμοιρος πατέρας έχασε τα τρία παιδιά του, την 9χρονη Αρετή, τον 6χρονο Θανάση, την 5χρονη Αγγελική και την αγαπημένη του σύζυγο Βασιλική.

Το μοιραίο λάθος

Ο εισαγγελέας Μεσολογγίου διέταξε τη σύλληψη της Γιαννούλας Αποστολοπούλου και των παιδιών της, Γρηγόρη και Κατερίνας, ως υπεύθυνους για την τραγωδία. Όλα οφείλονταν σε ένα μοιραίο λάθος: ο Γρηγόρης αγόρασε παραθείο για τα κτήματά του και το μπέρδεψε με τη ζάχαρη.

Το Τριμελές Εφετείο της Πάτρας καταδίκασε τον Γρηγόρη σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Μετά την τραγωδία, απαγορεύτηκε η χρήση και το εμπόριο του παραθείου στην Ευρώπη.

Exit mobile version