Φόβοι για Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο: Γιατί πληθαίνουν τα καταστροφολογικά σενάρια – Τι λένε οι αναλυτές

Παγκόσμιο Πόλεμο

Αναλυτές εξετάζουν εάν οι συρράξεις και οι εντάσεις σε Ρωσία, Κίνα και Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά τις απανωτές προειδοποιήσεις από πολιτικούς και ανώτερους στρατιωτικούς

O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, ενώ οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στα ύψη Η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται. Οι εχθροπραξίες με την ευθυγραμμισμένη με το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο αυξάνονται. ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν βομβαρδιστικές επιδρομές σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη για να σταματήσουν τις επιδρομές στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μέσα στο κλίμα αυτο, ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «δεν είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε ειρήνη» και γι’ αυτό «προετοιμαζόμαστε για μια σύγκρουση με τη Ρωσία και τις τρομοκρατικές ομάδες» πριν από την έναρξη της μεγαλύτερης άσκησής της Συμμαχίας εδώ και δεκαετίες, στην οποία συμμετείχαν 90.000 στρατιώτες.

Ο Γκραντ Σαπς, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, χρησιμοποίησε ακόμη πιο σκληρή γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι η περίοδος ειρήνης μετά τον «Ψυχρό Πόλεμο» είχε τελειώσει και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του «οδηγούνται από τον μεταπολεμικό κόσμο στον προπολεμικό κόσμο» με τον ιδεαλισμό να αντικαθίσταται από τον «σκληρό ρεαλισμό». Ήταν καιρός, υποστήριξε να επανεξοπλιστεί η Ευρώπη απέναντι στην «μανία του Πούτιν».

Ο αρχηγός του βρετανικού στρατού είπε ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να «εκπαιδευτούν και να εξοπλιστούν» για να πολεμήσουν σε έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς περιέγραψε αυτούς που ζουν σήμερα ως «προπολεμική γενιά». Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους έδωσε συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι, ενώ μια ρωσική επίθεση δεν είναι πιθανή προς το παρόν, «οι ειδικοί αναμένουν μια περίοδο πέντε έως οκτώ ετών κατά την οποία αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό». Η Ευρώπη, πρόσθεσε, «αντιμετωπίζει μια κατάσταση στρατιωτικής απειλής… που δεν υπάρχει εδώ και 30 χρόνια». Η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν επίσης κάνει παρόμοιες προειδοποιήσεις τον περασμένο μήνα.

Οδεύουμε προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Αυτό είναι πλέον το μεγάλο ερώτημα που πλανάται, καθώς οι ειδικοί εξετάζουν εάν η Ρωσία, η Κίνα και η Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πλανήτη σε μία αποκαλυπτική σύγκρουση. Οι υπουργοί Άμυνας εκδίδουν προειδοποιήσεις, οι κορυφαίοι στρατιωτικοί λένε οτι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Το Sky News ζήτησε τη γνώμη ειδικών για το εάν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι μια πιθανότητα – και αν ζούμε πραγματικά σε έναν «προπολεμικό κόσμο».

«Ο πυρηνικός κίνδυνος πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» λέει ο δρ Ντέιβιντ Γουίρινγκ, λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ. «Κατά μία έννοια η κατάσταση τώρα είναι πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι ήταν το 1914 και το 1939, επειδή οι μεγάλες δυνάμεις έχουν όλες πυρηνικά όπλα.

Ο κίνδυνος εδώ δεν είναι ότι η μία πλευρά παίρνει την προμελετημένη απόφαση να πυροδοτήσει αποκάλυψη, αλλά μάλλον ότι αν μια σύγκρουση ή περιοχή έντασης κλιμακωθεί σε ένα ορισμένο σημείο, το ένα μέρος θα κάνει μια κίνηση που ένα άλλο μέρος θα παρερμηνεύσει και στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια πυρηνική ανταλλαγή παρά το γεγονός ότι κανείς δεν την ήθελε. Θα πρέπει να εξετάσουμε αυτόν τον κίνδυνο πολύ σοβαρά, ειδικά για την Ουκρανία και την Ταϊβάν. Ο περιφερειακός πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τη Γάζα, είναι απίθανο να κλιμακωθεί σε Παγκόσμιο Πόλεμο. Επί του παρόντος δεν είναι ένα σημείο ανάφλεξης μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων» λέει.

«Αλλά οι κίνδυνοι είναι αρκετά πραγματικοί, τόσο για μια γενοκτονίας στη Γάζα (όπως φοβάται τώρα μεγάλο σώμα ειδικών) όσο και μιας περαιτέρω κλιμάκωσης στην οποία θα λάβει μέρος το Ιράν και θα κλιμακωθεί στις πετρελαϊκές εστίες του Περσικού Κόλπου, πλήττοντας την παγκόσμια οικονομία»

«Η Δύση πρέπει να δράσει για να αποφύγει τον ΄Γ Παγκόσμιο Πόλεμο» προσθέτει ο Ντόμινικ Γουόγκχορν, συντάκτης διεθνών υποθέσεων του Sky News

“Είμαστε πιθανώς πιο κοντά από ό,τι ήμασταν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά μην ανησυχείτε. Δεν χρειάζεται ακόμα να εφοδιάσουμε το υπόγειο με σφαίρες και φασόλια. Τα hotspots είναι πιο καυτά από ό,τι για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα ρήγματα ανοίγουν όλο και περισσότερο και ο πόλεμος φαίνεται να πολλαπλασιάζεται. Αλλά ο συναγερμός που σημαίνουν στρατηγοί και τρομοκράτες είναι λίγο υπερβολικός και ας το παραδεχτούμε, θέλουν να δημιουργούν αίσθηση και να αναλαμβάνουν μεγαλύτερους προϋπολογισμούς και μεγαλύτερους ρόλους.

Το γεγονός είναι ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία μπορεί να αποφευχθεί πλήρως, εάν ο Πούτιν μπορεί να πειστεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο να συνεχίσει την του περιπέτεια στην Ουκρανία. Δυστυχώς αυτό είναι προς το παρόν ένα μεγαλύτερο «αν» από αυτό που χρειάζεται.

«Είμαστε σε προπολεμική εποχή» τονίζει από την πλευρά του ο Σάιμον Ντίγκινς, στρατιωτικός αναλυτής «Κατά μια έννοια, βρισκόμαστε πάντα σε έναν «προπολεμικό» κόσμο, καθώς οι πόλεμοι μπορούν να ξεκινήσουν από λανθασμένους υπολογισμούς, από ύβρεις ή παρεξηγήσεις καθώς και από εσκεμμένο σχεδιασμό.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες ακούστηκαν κάποια δυνατά βουητά και η αίσθηση ότι οι αναπόφευκτες εντάσεις ενός περίπλοκου κόσμου μπορεί να επιλυθούν μόνο με πόλεμο. Τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο, αλλά η εισβολή στην Ουκρανία συγκεκριμένα έδειξε ότι η Ρωσία βλέπει τον πόλεμο ως εργαλείο πολιτικής, ως εργαλείο για να αλλάξει την παγκόσμια τάξη υπέρ της και όχι απλώς ως μέσο άμυνας.

Η Κίνα επιδιώκει επίσης την επανένωση με την Ταϊβάν και το Ιράν, στην περιοχή του, θέλει τη «θέση του στον ήλιο». Αυτό που σημαίνει, εν ολίγοις, είναι ότι το τεκμήριο κατά της χρήσης βίας – που ήταν η βάση για την παγκόσμια τάξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για οτιδήποτε άλλο εκτός από την άμυνα – έχει χαθεί»

Exit mobile version