Forbes: Οι τέσσερις πλουσιότεροι Έλληνες του κόσμου – Η Βίκυ Σάφρα στην κορυφή με περιουσία 7,4 δισ. δολάρια

Forbes

Forbes: Με βάση το αμερικανικό περιοδικό, ο Έλον Μασκ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στο πλανήτη. Οι Έλληνες κροίσοι που φιγουράρουν στη γνωστή λίστα…

Τέσσερις Έλληνες βρίσκονται στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του Forbes για το 2022, που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό περιοδικό.

Στην 36η έκδοση της λίστας του αμερικανικού περιοδικού “Forbes” για το 2022, με τους πλουσιότερους ανθρώπους, βρίσκονται 2.668 άτομα, με συνολική περιουσία 12,7 τρισ. δολαρίων

Ωστόσο, στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του Forbes για το 2022, που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό περιοδικό είναι και τέσσερις Έλληνες.

Οι Έλληνες της λίστας

Η Βίκυ Σάφρα

Η Βίκυ Σαφρά, με περιουσία που υπολογίζεται στα 7,4 δισ. δολάρια βρίσκεται στην 321η θέση έναντι της 339ης θέσης που ήταν το 2021.

Είναι Εβραία ελληνικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος. Γεννημένη στη Βραζιλία η Βίκυ Σαρφάτη παντρεύτηκε τον Τζότζεφ Σάφρα (1938–2020) το 1969 και απέκτησαν 4 παιδιά και 14 εγγόνια. Ο σύζυγός της πέθανε το 2020 σε ηλικία 82 ετών αφήνοντας την περιουσία του σε εκείνην και τα παιδιά τους.

Αυτή είναι επικεφαλής του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Vicky & Joseph Safra Philanthropic Foundation». Είναι υπήκοος Ελλάδας αλλά ζει στο Crans-Montana της Ελβετίας.[2] Με τον σύζυγό της απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, Δισεκατομμυριούχοι του κόσμου, από τον Οκτώβριο του 2021, η περιουσία της είναι 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα παιδιά της είναι επίσης δισεκατομμυριούχοι συνολικής περιουσίας 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από το 2021 είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα του κόσμου.

Ο Αριστοτέλης (Τέλης) Μυστακίδης

Στην 822η της συνολικής λίστας (από την 1.362η θέση το 2021) βρίσκεται ο Αριστοτέλης (Τέλης) Μυστακίδης, με περιουσία 3,6 δισ. δολαρίων. Ο 60χρονος επιχειρηματίας αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή της Glencore το 2018 και το 2021 προχώρησε σε επένδυση στην Τράπεζα Πειραιώς, μαζί με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζον Πόλσον.

Ο Φίλιππος Νιάρχος

Ο Φίλιππος Νιάρχος, κληρονόμος του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια και στην 1.096η θέση της συνολικής λίστας του Forbes (από την 1.111η το 2021).

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης

Ο Βάρδης Βαρδινογιάννης και η οικογένεια του, με επενδύσεις σε σειρά κλάδων, από την Motor Oil έως τον χώρο των media και με περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων βρίσκεται στην 2.076η θέση της λίστας του Forbes (από την 2.141η το 2021).

Οι 10 πλουσιότεροι στον κόσμο

Ακολουθούν οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, με βάση την λίστα του Forbes, στην οποία περιλαμβάνονται συνολικά 2.668 άτομα, με συνολική περιουσία 12,7 τρισ. δολαρίων:

Τα νέα πρόσωπα της λίστας

Οι 236 νέες «αφίξεις» προέρχονται από 34 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων τα Μπαρμπέιντος, η Βουλγαρία, η Εσθονία και η Ουρουγουάη -στην πρώτη τους «εκπροσώπηση». Παρά την καταστολή της δραστηριότητας στον τεχνολογικό κλάδο από την κινεζική κυβέρνηση, η Κίνα «παρήγαγε» 62 νέους δισεκατομμυριούχους (συμπεριλαμβανομένων δύο από το Χονγκ Κονγκ), τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Μεταξύ αυτών, ο 52χρονος Chris Xu (με περιουσία περίπου 5,4 δισ. δολαρίων), ο μυστηριώδης ιδρυτής της εταιρείας fast-fashion Shein, και ο 54χρονος καθηγητής μηχανικής Tang Xiao’ou (με αξία 5,7 δισεκατομμύρια δολ.), του οποίου η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης SenseTime αντλεί περίπου το ήμισυ των εσόδων της από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (οι Aμερικανοί επενδυτές δεν είχαν δικαίωμα να αγοράσουν μετοχές της IPO στο Χονγκ Χονγκ τον Δεκέμβριο λόγω κυρώσεων).

Ο πιο πλούσιος αυτοδημιούργητος νεοφερμένος είναι από την κοντινή Ταϊβάν: ο 74χρονος Zhang Congyuan (11,7 δισεκατομμύρια δολάρια), ιδρυτής της υποδηματοποιίας Huali Industrial, η οποία φτιάχνει παπούτσια για δεκάδες brands, συμπεριλαμβανομένων των Nike, Puma, UGG και Vans. Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα του, αναφέρει το insider.gr.

Ακολούθησαν οι ΗΠΑ, με 50 νέες συμμετοχές στη λίστα. Ανάμεσά τους, ο 28χρονος Garry Wang (5,9 δισ. δολ.), ο συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, με έδρα τις Μπαχάμες και ο 44χρονος Scott Shleifer (5 δισ. δολ.), συνιδρυτής του βραχίονα private equity του hedge fund Tiger Global Management.

Exit mobile version