Forbes: Η Ελλάδα μπορεί να διδάξει τον κόσμο ένα ‘χρήσιμο’ μάθημα

Ο πρόεδρος του Forbes αποστέλλει ανοιχτή επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό, του προτείνει μέτρα που θα άλλαζαν το σκηνικό στην ελληνική οικονομία και τον καλεί να πάρει εκδίκηση από τους δανειστές με το να… πετύχει.

Ο πρόεδρος του περιοδικού Forbes, Steve Forbes, αφιερώνει το editorial του στην Ελλάδα και το πιο συγκεκριμένα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό οικονομικών του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε ένα αναλυτικό κείμενο που στηλιτεύει την αποπνικτική πολιτική της Ευρώπης και μιλάει ανοικτά για γερμανοκρατούμενη ΕΕ, επιχειρεί να δώσει τα βήματα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, τα οποία και “βρίσκει” όχι στις χώρες του Βορρά, αλλά στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, όπως τη Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ ή ακόμη και η Ρωσία στην αρχή της διακυβέρνησης Πούτιν.

Βεβαίως όλες οι προτάσεις Forbes, είτε ήθελε, είτε όχι να τις εφαρμόσει ο Έλληνας πρωθυπουργός αντιλαμβανόμαστε όλοι πως μοιάζει αδύνατο να εφαρμοστούν αφού δεν θα τις ενέκριναν ποτέ οι Θεσμοί, δηλαδή η Γερμανία, όπως σημειώνει και ο ίδιο.

Επιπλέον, οι χώρες που παρουσιάζει ο Steve Forbes ως παράδειγμα προς μίμηση, έχουν ίσως αναπτυσσόμενες οικονομίες, εκείνο που δεν μας λέει όμως είναι το ύψος του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τους ή τις κοινωνικές υποδομές που παρέχουν.

Αγαπητέ πρωθυπουργέ Αλέξη Τσίπρα και ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη” ξεκινά ο κ. Forbes και σημειώνει πως το όπλο του “εκβιασμού των πιστωτών έχει αδυνατίσει“. “Επιχειρήσεις, τράπεζες και άλλοι είχαν περίσσιο χρόνο να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο. Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Οι ίδιοι σας οι πολίτες δεν σας έχουν εμπιστοσύνη, όπως αποδεικνύεται από τις μαζικές αναλήψεις από τις ελληνικές τράπεζες και την έξοδο των κεφαλαίων” αναφέρει. Το κείμενο παραθέτει τις βάσιμες αντιδράσεις της Ελλάδας στην αύξηση του ήδη γιγαντωμένου 23%, αλλά και στην παραδοχή πως το πρόγραμμα δεν λειτουργεί.

Όμως οι ιδέες σας για φορολόγηση των πλουσίων και περισσότερους κυβερνητικούς γραφειοκράτες, σχεδόν καμιά ιδιωτικοποίηση, υψηλότερους κατώτατους μισθούς είναι χειρότερες“.

Αν είστε σοβαρός ως προς τη σωτηρία της χώρας σας και να σώσετε τους πολίτες σας από την οικονομική καταστροφή, υπάρχουν βασικά βήματα που πρέπει να πάρετε για να προωθήσετε την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα κερδίζετε την ανεκτίμητη πολιτική ευκαιρία να πείτε στην τρόικα – το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ (δηλ. τη Γερμανία) που να κάνει πίσω” σημειώνει και παραθέτει τα παραδείγματα χωρών όπως η Βουλγαρία και η πΓΔΜ ως φωτεινά παραδείγματα για την επέκταση και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Φόροι – Μείωσε τους φόρους στο 10% στα ατομικά εισοδήματα, υιοθέτησε οριζόντια φορολόγηση 10%, αλλά και τα εισοδήματα των επιχειρήσεων. Με αυτό ως δεδομένο κατέβασε το ΦΠΑ στο 15%. Φυσικά οι τρόικα και όλοι οι υπόλοιποι θα ουρλιάζουν πως δεν το αντέχετε. Η απάντησή σου πρέπει να είναι πως δεν αντέχετε να μηντ ο κάνετε. Η φοροεπιδρομή στην Ελλάδα είναι ενδημικό φαινόμενο, σημειώνει ο πρόεδρος του Forbes και παραθέτει το παράδειγμα της προ Πούτιν Ρωσία που είχε ακριβώς την ίδια εικόνα. “Ο Πούτιν μείωσε τη φορολογία οριζόντια στο 13% και τα εισοδήματα εκτινάζτηκαν άμεσα“.

Ιδιωτικοποιήσεις – “Αποτελούν μια εύκολη πηγή σημαντικής χρηματοδότησης που θα ελάφρωναν τρομακτικά την πίεση στον προϋπολογισμό. Οι περασμένες κυβερνήσεις στύλωσαν τα πόδια και αποδείχτηκαν απρόθυμες να ολοκληρώσουν“.

Ο αρθρογράφος παραθέτει εδώ το παράδειγμα της Πολωνίας που προχώρησε σε σειρά στοχευμένων αποκρατικοποιήσεων που της απέφεραν δισεκατομμύρια ευρώ και σημείωσε πως όταν το 2011 βρέθηκε στην Αθήνα, παρατήρησε με έκπληξη πως ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν ήθελε ούτε καν να συναντήσει αντιπροσωπεία τους για να τους συμβουλευτεί σχετικά με αυτές.

Επιχειρηματικότητα – Μην εμποδίζετε Έλληνες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό ή Έλληνες της διασποράς να επενδύσουν στη χώρα σας. Ο κ. Forbes παραθέτει ένα πραγματικό παράδειγμα σε αυτό το σημείο λέγοντας: ‘Όταν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Πολιτόπουλος επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αμερική προκειμένου να ξεκινήσει μια ζυθοποιία, τα προϊόντα του έγιναν αντικείμενο βανδαλισμού, του έσκισαν τα λάστιχα και έλαβε απειλητικές επιστολές“.

Στο ίδιο κλίμα ο Steve Frobes προτείνει την διευκόλυνση να δημιουργήσει κανείς μια επιχείρηση στην Ελλάδα. “Χρησιμοποιήστε τη Νέα Ζηλανδία ως παράδειγμα: Χρειάζεται απλά μερικά κλικ στο διαδίκτυο για αν ανοίξει κανείς μια νέα επιχείρηση εκεί“. Ο Forbes σημειώνει πως το πιο βασικό κομμάτι της λειτουργικής οικονομίας είναι η ενίσχυση των επιχειρηματικών συμβολαίων Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσεται ως μία από τις χειρότερες χώρες του κόσμου σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα”.

Εργασιακές σχέσεις – “Οι ασφυκτικοί νόμοι που εμποδίζουν τις επιχειρήσεις και κάνουν δύσκολες τις απολύσεις, καταλήγουν να κάνουν τις εταιρίες σκεπτικές στο να προσλάβουν, ενθαρρύνοντας την μαύρη εργασία” σημειώνει. “Τα συνδικάτα θα αντιδράσουν αναφέρει ο κ. Forbes, αλλά μια καταρρέουσα οικονομία με τεράστια ανεργία δεν είναι μια ευχάριστη προοπτική“.

Νομισματική ένωση – “Μην σκεφτείτε ούτε λεπτό να φύγετε από το ευρώ” αναφέρει πάντως ο κ. Forbes. “Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η οικονομία θα κατέρρεε, καθιστώντας τις τωρινές δύσκολες στιγμές να μοιάζουν με με παράδεισο“.

Κλείνοντας, ο κ. Forbes σημειώνει πως “είναι εξαιρετικά απίθανο να υιοθετήσετε τέτοια μέτρα, ειδικά τις αλλαγές στους φόρους. Ούτε εσείς, ούτε οι δανειστές σας φαίνεστε να καταλαβαίνετε τι είναι αυτό που βοηθά στην ευημερία της οικονομίας. Δεν είστε οι μόνοι – η σύγχυση αυτού του είδους είναι παγκόσμια“. αναφέρει.

Ο κ. Forbes κλείνει την επιστολή του λέγοντας: “Σας παρακαλώ να μας διαψεύσετε βάζοντας τη χώρα σας στο δρόμο ώστε να γίνει το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία της Μεσογείου. Η μεγαλύτερη εκδίκησή σας θα είναι η επιτυχία“, αναφέρει κλείνοντας.

Πηγή: Forbes

Exit mobile version