Σε έναν κόσμο που συχνά ορίζεται από περιορισμούς και εμπόδια, το παράδειγμα του David Marjot είναι εδώ για να αποδείξει πως ποτέ δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Εάν υπάρχει πίστη και θέληση μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλα μας τα όνειρα χωρίς να παίζει ρόλο η ηλικία.
Ο 95χρονος συνταξιούχος ψυχίατρος David Marjot κατάφερε αυτό που πολλοί θεωρούν ακατόρθωτο. Έγινε ο γηραιότερος απόφοιτος του Πανεπιστημίου Kingston. Απέσπασε τον μεταπτυχιακό του τίτλο σπουδών στη Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Φιλοσοφία 72 χρόνια μετά το πρώτο του πτυχίο.
Με καταγωγή από το Weybridge του Surrey, το ακαδημαϊκό ταξίδι του Marjot αποτελεί έμπνευση για άτομα όλων των ηλικιών, αψηφώντας τις συμβατικές αντιλήψεις για την ηλικία και τις ικανότητες εκμάθησης. Παραδέχεται βέβαια πως η διαδικασία αυτή αποδείχθηκε αρκετά επίπονη και πως η ηλικία του αποτέλεσε εμπόδιο το οποίο όμως με θέληση και επιμονή κατάφερε να παραμερίσει.
Τα σχέδια του για περαιτέρω σπουδές όμως δεν σταματούν με την απόκτηση του μεταπτυχιακού διπλώματος. Ειδικότερα, ο David Marjot ήδη σκέφτεται την εκπόνηση ενός διδακτορικού μερικής απασχόλησης χωρίς να τον πτοεί η προοπτική ενός μακρόχρονου ταξιδιού που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα εκατό του χρόνια.
Surrey man graduates from university at the age of 95https://t.co/XamnbHqamM
— B2Investor (@B2Investor) February 4, 2024
Ο ίδιος προσφέρει ακαδημαϊκές συμβουλές σε όσους μετά από χρόνια απουσία επιθυμούν να γυρίσουν πίσω στα θρανία. «Είναι ένα μικρό ρίσκο, αλλά το κυριότερο είναι ότι αν σας ενδιαφέρει, τότε προχωρήστε» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για τον Marjot, η έναρξη των μεταπτυχιακών σπουδών δεν ήταν απλώς μια ακαδημαϊκή προσπάθεια αλλά μια πηγή παρηγοριάς και τόνωσης μετά την απώλεια της αγαπημένης του συζύγου μετά από 65 χρόνια γάμου. Μέσα στις δοκιμασίες της θλίψης και της μοναξιάς, οι σπουδές του παρείχαν μια αίσθηση σκοπού και ζωτικότητας, υπογραμμίζοντας τη θεραπευτική αξία της πνευματικής ενασχόλησης σε περιόδους αντιξοότητας.
Το αξιοσημείωτο ταξίδι του Marjot χρησιμεύει ως οδυνηρή υπενθύμιση ότι η αναζήτηση της γνώσης δεν έχει όρια, ξεπερνώντας τους περιορισμούς της ηλικίας. Καθώς σκέφτεται την επόμενη ακαδημαϊκή του προσπάθεια, ο Marjot στέκεται ως φάρος έμπνευσης, ενσαρκώνοντας τη μεταμορφωτική δύναμη της δια βίου μάθησης και τη διαρκή ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος.