Ευθύμιος Λέκκας για την φωτιά στο Λος Άντζελες: «Βιώνουμε την μεγαλύτερη καταστροφική πυρκαγιά του αιώνα»

Ευθύμιος Λέκκας: «Ζούμε την χειρότερη πυρκαγιά του αιώνα»

Η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει για 5η ημέρα το Λος Άντζελες έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές, ενώ το κόστος της καταστροφής υπολογίζεται ήδη στα 200 δισ. δολάρια. Ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας για το γεγονός, αναλύει τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής.

Η οικονομική διάσταση της καταστροφής

«Η φωτιά αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία των πυρκαγιών και σίγουρα μία από τις πέντε χειρότερες γενικά για τον αιώνα που διανύουμε», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς συγκρίνεται με τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της εποχής μας, όπως ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ινδονησία το 2004 ή ο τυφώνας Κατρίνα το 2005. Οι απώλειες αγγίζουν τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός που κατατάσσει αυτή την πυρκαγιά στις πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές.

Καταστροφή που ξεπερνά τα γεωδυναμικά φαινόμενα

Σε αντίθεση με φαινόμενα όπως οι σεισμοί και τα τσουνάμι, οι πυρκαγιές αυτού του είδους είναι πιο σύνθετες. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να κατανοήσουμε όλες τις διαστάσεις τέτοιων φαινομένων», υπογράμμισε ο καθηγητής. Η σύνδεση δασικών και αστικών περιοχών, γνωστή ως wildland-urban interface (WUI), αυξάνει δραματικά την καύσιμη ύλη, γεγονός που καθιστά αυτές τις πυρκαγιές ιδιαίτερα επικίνδυνες.






Πολιτικές ευθύνες και συστημικές αδυναμίες

Οι κάτοικοι και οι πυροσβεστικές αρχές κατηγορούν τη δήμαρχο του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, για αποτυχία στη διαχείριση της κρίσης. «Η έλλειψη συντονισμού, οι περιορισμένοι πόροι και η ανεπαρκής προετοιμασία αποδείχθηκαν μοιραία», σχολίασε ο κ. Λέκκας. Η μη έγκαιρη παρέμβαση στις αρχικές φάσεις της φωτιάς, σε συνδυασμό με τις ακραίες συνθήκες, οδήγησε σε ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Οι φυσικές δυνάμεις που πυροδότησαν την καταστροφή

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της πυρκαγιάς είναι οι ισχυροί καταβατικοί άνεμοι, γνωστοί ως «devil winds». Αυτοί οι άνεμοι, που ενισχύονται από την κλιματική αλλαγή, συνδυάζονται με υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και τον χειμώνα, δημιουργώντας συνθήκες ιδανικές για την εξάπλωση της φωτιάς.

Η ανάγκη κατανόησης και προετοιμασίας

Ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε την ανάγκη κατανόησης της πολυπλοκότητας τέτοιων φαινομένων. «Πρέπει να επενδύσουμε στη μελέτη της εξέλιξης των φυσικών καταστροφών και των δευτερευόντων κινδύνων που τις συνοδεύουν», σημείωσε. Χωρίς αυτή την κατανόηση, κάθε προσπάθεια πρόληψης ή διαχείρισης θα παραμένει ανεπαρκής.

Συγκλονίζει Έλληνας κάτοικος στο Λος Άντζελες: «Όλα είναι κατεστραμμένα, οι εικόνες θυμίζουν τις φωτιές της Ελλάδας»

Τις δραματικές σκηνές που εκτυλίσσονται στο Λος Άντζελες με τις φωτιές – γίγας να αφήνουν στο πέρασμά τους μέχρι στιγμής 11 νεκρούς, πάνω από 10.000 καμένα σπίτια και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο περιγράφει Έλληνας κάτοικος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει τίποτα, όλα είναι κατεστραμμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας μάλιστα, ότι οι συγκλονιστικές εικόνες και τα βίντεο που έρχονται από το Λος Άντζελες συγκρίνονται με τις φωτιές της Ελλάδας.

Ο Έλληνας κάτοικος, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως ο ίδιος είναι από τους τυχερούς, καθώς η φωτιά δεν κατέβηκε στη γειτονιά όπου βρίσκεται το σπίτι του, το οποίο και εγκατέλειψε, έπειτα από εντολή εκκένωσης της περιοχής. Αντίθετα, όπως είπε αρκετοί είναι οι Έλληνες που έχουν χάσει τα σπίτια τους. «Μία ξαδέρφη μου έχασε δύο σπίτια, το δικό της και της κόρης της», συμπλήρωσε.

«Σπίτια, επιχειρήσεις, σχολεία, εκκλησίες, τράπεζες, εστιατόρια… Δεν υπάρχει τίποτα, όλα είναι κατεστραμμένα» σημείωσε περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής.






Πολύ επικίνδυνη η κατάσταση

Η κατάσταση «είναι ακόμη πολύ επικίνδυνη», προειδοποίησε χθες, Παρασκευή (10.01.25) η Ντιάν Κρίσγουελ της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (FEMA). «Οι άνεμοι εξασθένισαν σήμερα, (σσ. χθες) όμως μόλις έλαβα νεότερο μετεωρολογικό δελτίο (…) θα ενισχυθούν εκ νέου τις επόμενες ημέρες», εξήγησε έπειτα από συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο.

Σε διάφορους τομείς της αχανούς καλιφορνέζικης μεγαλούπολης, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.






Exit mobile version