Εύη Νομικού: Έχει ενεργοποιηθεί ένας μεγάλος σεισμογόνος χώρος – Σπάνιο το γεωλογικό φαινόμενο στη Σαντορίνη

Εύη Νομικού: Μεγάλος σεισμογόνος χώρος έχει ενεργοποιηθεί – Σπάνιο το γεωλογικό φαινόμενο στη Σαντορίνη

Η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, μίλησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Όπως τόνισε, ένας μεγάλος σεισμογόνος χώρος έχει ενεργοποιηθεί, κάτι που παρακολουθείται στενά από την επιστημονική κοινότητα.

Ένας μεγάλος σεισμογόνος χώρος έχει ενεργοποιηθεί

Η κα Νομικού εξήγησε ότι η περιοχή αυτή έχει μελετηθεί για πολλά χρόνια από τους επιστήμονες, καθώς είναι ιδιαίτερα ενεργή.

Όλη η επιστημονική κοινότητα, τόσο η ελληνική όσο και η διεθνής, έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της σε έναν ενεργό χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Αυτός ο χώρος περιλαμβάνει πολλές ρηξιγενείς ζώνες, οι οποίες πιθανότατα ενεργοποιούνται λόγω της διέλευσης ρευστών από έναν μεγαλύτερο μαγματικό θάλαμο. Με απλά λόγια, οι μαγματικές διεργασίες μπορούν να επηρεάσουν τα ρήγματα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι επίκειται μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη, όπως φοβούνται κάποιοι” δήλωσε.

Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο υπό στενή παρακολούθηση

Η καθηγήτρια υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο αναλύεται με προσοχή.

Είναι ένα πολύ σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, και γι’ αυτό το μελετάμε εντατικά. Είναι απαραίτητο να εξετάζουμε όλα τα δεδομένα, από τη μορφολογία του πυθμένα μέχρι το τι συμβαίνει στα βαθύτερα στρώματα της γης” τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στο προηγούμενο παρόμοιο φαινόμενο του 2011, όταν μέσα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης καταγράφηκαν μαγματικές διεργασίες και έντονη σεισμική δραστηριότητα για 14 μήνες, χωρίς να οδηγήσουν σε ηφαιστειακή έκρηξη.

Τώρα, σε μια περιοχή βορειοανατολικά της Σαντορίνης, όπου υπάρχουν πολλές ρηξιγενείς ζώνες, φαίνεται πως η ενεργοποίηση προκαλείται από τις διελεύσεις ρευστών από μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν σε μεγάλο βάθος. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συνεχή ενεργοποίηση μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση” σημείωσε.

Η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί

Η κα Νομικού προειδοποίησε ότι οι κάτοικοι της περιοχής πιθανώς θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις για τις επόμενες εβδομάδες.

Δυστυχώς, ο κόσμος θα ταλαιπωρηθεί από αυτή τη σεισμική δραστηριότητα. Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό, και αυτό που έχει σημασία είναι να παρακολουθούμε προσεκτικά τη θέση των επικέντρων. Βλέπουμε ότι τα επίκεντρα αλλάζουν θέσεις, κάτι που δείχνει ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας μεγαλύτερος σεισμογόνος χώρος” εξήγησε.

Τόνισε επίσης τη σημασία της αποφυγής υπερβολικών σεναρίων σχετικά με ηφαιστειακές εκρήξεις.

Δεν πρέπει να μιλάμε για ηφαιστειακές εκρήξεις αβίαστα, γιατί αυτό φέρνει στο νου των ανθρώπων την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης πριν 3.600 χρόνια, η οποία είχε καταστροφικές συνέπειες” πρόσθεσε.

Η ανύψωση της καλντέρας και οι έρευνες

Αναφορικά με την παρατήρηση ανύψωσης της καλντέρας κατά 4 εκατοστά, η κα Νομικού εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.

Η καλντέρα της Σαντορίνης διαθέτει έναν τεράστιο μαγματικό θάλαμο. Το ρευστό που υπάρχει σε αυτόν κινείται περιοδικά, όπως συμβαίνει σε όλα τα ηφαίστεια παγκοσμίως. Από τον Αύγουστο του 2024 παρατηρήσαμε αυτή την ανύψωση μέσω δορυφορικών απεικονίσεων και μετρήσεων. Δεν σημαίνει ότι είναι κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό, αλλά είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε στενά” ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι για την παρακολούθηση του φαινομένου έχουν εγκατασταθεί επιπλέον γεωδαιτικοί σταθμοί, ενώ γίνονται συνεχώς νέες μετρήσεις και δορυφορικές παρατηρήσεις.

Ακόμα και σήμερα, πραγματοποιούνται βαρυτικές μετρήσεις, ώστε να εξετάσουμε τη βαρύτητα, τη μάζα και την πυκνότητα των πετρωμάτων στο εσωτερικό της καλντέρας. Αυτές οι μετρήσεις γίνονται από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού” πρόσθεσε.

Η σύνδεση μεταξύ μάγματος και σεισμών

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των μαγματικών διεργασιών και των σεισμικών δονήσεων, η κα Νομικού ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αποκλειστεί ποτέ αυτό το ενδεχόμενο.

Πάντα γνωρίζαμε ότι η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα ενεργή λόγω της παρουσίας του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου. Οι μαγματικές διεργασίες σε πολύ μεγάλα βάθη μπορούν να αλληλεπιδρούν με την τεκτονική δραστηριότητα, και τα δύο αυτά φαινόμενα επηρεάζουν το ένα το άλλο. Παρόλα αυτά, οι μηχανισμοί των σεισμών που μελετάμε δείχνουν ότι πρόκειται κυρίως για τεκτονικούς σεισμούς, δηλαδή μετακινήσεις του υποθαλάσσιου πυθμένα” ανέφερε.

Συνεχής παρακολούθηση των ηφαιστείων

Η κα Νομικού κατέληξε τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς επιστημονικής παρακολούθησης των ηφαιστείων της Σαντορίνης και του Κολούμπου.

Τα ηφαίστεια της Νέας Καμένης και του Κολούμπου, που γνωρίζουμε ότι είναι ενεργά, πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς με τα πιο σύγχρονα επιστημονικά όργανα. Αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε ακριβή δεδομένα και να κατανοήσουμε καλύτερα τις εξελίξεις” σημείωσε.

Πηγή: ertnews.gr

Exit mobile version