Εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρχει ούτε καν σκέψη παραγκωνισμού του Σωτήρη Τσιόδρα

Ανδρέας Ξάνθος

Ο Ανδρέας Ξανθός

«Εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρχει ούτε καν σκέψη παραγκωνισμού του κ. Τσιόδρα και των άλλων μελών της Επιτροπής που έχουν συμβάλλει καθοριστικά μέχρι τώρα με τις εισηγήσεις τους στην καλή εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα», προειδοποιεί με συνέντευξη στο iEidiseis, που αναμένεται να συζητηθεί ο Ανδρέας Ξανθός.

«Όλα τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι θα υπάρξει, αργά ή γρήγορα, νέο επιδημικό κύμα», εκτιμά, μάλιστα, ο πρώην υπουργός Υγείας», ενώ στο ερώτημα εάν ο Σωτήρης Τσιόδρας θα ήταν ένας καλός υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, απαντά με νόημα:

«Προσωπικά θεωρώ ότι είναι λάθος να επιχειρείται η «εργαλειοποίηση», για λόγους πολιτικούς, επιστημόνων υψηλού κύρους και κοινωνικής αποδοχής.

Η Επιστήμη και η Πολιτική έχουν διακριτούς και αλληλοσυμπληρούμενους ρόλους, ειδικά σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων όπως αυτή που ζούμε».

Καταγγέλλει δε ότι «εκτός από 1.000 περίπου μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ που είχε εγκρίνει και προκηρύξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις οποίες μετά από 8 μήνες «ξεπάγωσε» η κυβέρνηση , ούτε 1 άλλη μόνιμη θέση γιατρού ή λοιπού προσωπικού δεν έχει προκηρυχθεί».

«Να δείξουμε αλληλεγγύη σε ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που στοχοποιούνται αλλά και να απαιτήσουμε με αυστηρότητα την τήρηση αρχών και κανόνων στη δημόσια παρουσία των στελεχών μας», αναφέρει για τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ επισημαίνει:

«Το δίλημμα «τίμιοι-διεφθαρμένοι» δεν αρκεί πλέον για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών».

Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα νέο κύμα κορωνοϊού κ. υπουργέ; Και εκτιμάτε ότι αυτό θα συμβεί το φθινόπωρο;

-Χωρίς αμφιβολία η έξαρση κρουσμάτων covid-19 που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, με ένα μεγάλο ποσοστό τους να σχετίζεται με την είσοδο τουριστών στη χώρα, αποτελεί μια ανησυχητική εξέλιξη που απαιτεί αυξημένη εγρήγορση της Πολιτείας και ενισχυμένα μέτρα υγειονομικής «θωράκισης» της χώρας , ειδικά στις «πύλες εισόδου» και στους τουριστικούς προορισμούς .

Η απομόνωση νέων κρουσμάτων δεν έχει πάρει, ακόμα τουλάχιστον, εκθετική μορφή και, σε συνδυασμό με το χαμηλότερο ποσοστό σοβαρά νοσούντων, είναι διαχειρίσιμη από την άποψη της επιβάρυνσης του ΕΣΥ.

‘Όλα τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι θα υπάρξει, αργά ή γρήγορα, νέο επιδημικό κύμα. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ο ακριβής χρόνος εμφάνισης, η διάρκεια και η ένταση του.

Αυτό που προέχει σήμερα είναι να μην επιτραπεί, με τήρηση των υγειονομικών συστάσεων από τους πολίτες και με ενισχυμένα αντανακλαστικά της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπηρεσιών σε κάθε ύποπτο κρούσμα, μια ανεξέλεγκτη διασπορά και στους μόνιμους κατοίκους και στους επισκέπτες της χώρας.

-Η κυβέρνηση, πάντως, δείχνει να μπερδεύει τις γραμμές της μετά την άρση της καραντίνας. Που οφείλεται;

-Οφείλεται στο γεγονός ότι άρχισε να υποχωρεί ο ρόλος των επιστημόνων και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, να «χαλαρώνουν» τα υγειονομικά standards και να ενισχύεται το πολιτικό στοιχείο στη διαχείριση της υπόθεσης και η επιρροή της αγοράς και των επιμέρους επαγγελματικών συμφερόντων.

Μετά την εικόνα υποτροπής της πανδημίας, η κυβέρνηση έσπευσε «ασθμαίνουσα» να επαναφέρει ρυθμίσεις που η ίδια ελαστικοποίησε (μέγιστος αριθμός ατόμων/τραπέζι στα καταστήματα εστίασης, υποχρέωση χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ , απαγόρευση πανηγυριών κλπ).

Τώρα που άρχισαν τα δύσκολα, τώρα που τέλειωσε η «ασφάλεια» που παρείχε το lockdown, τώρα που «ευφορία» και η «θριαμβολογία» της πρώτης φάσης είναι παρελθόν, εμφανίστηκαν και οι κυβερνητικές αρρυθμίες και παλινωδίες που δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν.

Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον κίνδυνο, αποφεύγοντας όμως ταυτόχρονα να ιατρικοποιήσουμε τη ζωή μας και να εγκαταλείψουμε αξίες και συμπεριφορές που μας έχουν «σφραγίσει» ως κοινωνία.

-Πιστεύετε ότι υπάρχει αποστασιοποίηση του κ. Τσιόδρα; Και ακόμα ότι θα ήταν ένας καλός υπουργός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

-Εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρχει ούτε καν σκέψη παραγκωνισμού του κ. Τσιόδρα και των άλλων μελών της Επιτροπής που έχουν συμβάλλει καθοριστικά μέχρι τώρα με τις εισηγήσεις τους στην καλή εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει δίλημμα ανάμεσα στη Δημόσια Υγεία και στην Οικονομία.

Αυτά τα δύο ή θα προχωρήσουν μαζί και σε ισορροπία στη νέα φάση ή θα προκύψει σοβαρό πλήγμα και στην υγειονομική ασφάλεια και στη βιώσιμη επανεκκίνηση του τουρισμού και της οικονομίας γενικότερα.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι λάθος να επιχειρείται η «εργαλειοποίηση», για λόγους πολιτικούς, επιστημόνων υψηλού κύρους και κοινωνικής αποδοχής.

Η Επιστήμη και η Πολιτική έχουν διακριτούς και αλληλοσυμπληρούμενους ρόλους, ειδικά σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων όπως αυτή που ζούμε.

-Τι ελλείψεις υπάρχουν σήμερα στον τομέα της υγείας, όσον αφορά και σε υγειονομικό προσωπικό, αλλά και σε κλίνες; Και τι εξαγγελίες της δεν υλοποίησε η κυβέρνηση;

-Η πανδημία λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός στα διαχρονικά ελλείμματα και δυσλειτουργίες του ΕΣΥ .

Η μεγάλη πρόκληση σήμερα είναι να υλοποιηθεί μια γενναία επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας που θα το καταστήσει ικανό να αντιμετωπίζει με πληρότητα όλες τις σύγχρονες διακινδυνεύσεις για τη Δημόσια Υγεία αλλά για τη ατομική υγεία των ανθρώπων.

Και η πιο σημαντική έλλειψη για την οποία εγκαλούμε την κυβέρνηση, αφορά στη δρομολόγηση ενός πολιτικού σχεδίου μακροπρόθεσμης ενίσχυσης του ΕΣΥ με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς), έτσι ώστε να μειώνονται ανισότητες και επιβαρύνσεις των πολιτών, να υποχωρούν οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας, να αναβαθμίζεται το επίπεδο και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η βασική εξαγγελία της κυβέρνησης που δεν υλοποιήθηκε είναι ότι θα υπάρξει «παρακαταθήκη» υπέρ της δημόσιας περίθαλψης μετά την πανδημία.

Εκτός από 1.000 περίπου μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ που είχε εγκρίνει και προκηρύξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις οποίες μετά από 8 μήνες «ξεπάγωσε» η κυβέρνηση , ούτε 1 άλλη μόνιμη θέση γιατρού ή λοιπού προσωπικού δεν έχει προκηρυχθεί.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι 4 μήνες μετά την έναρξη της κρίσης δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για τη διαχείριση του μείζονος προβλήματος του ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ και για την εργασιακή προοπτική των χιλιάδων συμβασιούχων (και αυτών που προϋπήρχαν και αυτών που προσελήφθησαν στη διάρκεια της πανδημίας).

Η μόνη λύση που δίνει ασφάλεια και ανθεκτικότητα στο σύστημα είναι η σε βάθος 3ετίας-4ετίας προκήρυξη με ειδική μοριοδότηση όλων των οργανικών θέσεων που σήμερα καλύπτουν οι συμβασιούχοι (επικουρικοί γιατροί, λοιπό επικουρικό προσωπικό, συμβασιούχοι ΟΑΕΔ) και ταυτόχρονα η νομοθέτηση της αυτόματης προκήρυξης (χωρίς Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου-ΠΥΣ) των κενούμενων θέσεων στο ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης.

-Και όσον αφορά στις αμοιβές γιατρών και νοσηλευτών;

-Η μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ, η αναμόρφωση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου και των αποδοχών των εργαζομένων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, αρχής γενομένης από το 2020, καθώς και η ένταξη όλου του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ στα ΒΑΕ, αποτελούν κρίσιμη προϋπόθεση ανασυγκρότησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στη μετά – covid εποχή.

Οι μόνιμες και αξιοκρατικές προσλήψεις, σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αμοιβών και ένα νέο πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης ειδικευμένων γιατρών στις άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές, είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε δραστικά την υποστελέχωση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και το brain–drainτων νέων γιατρών.

Το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται διάφορες αποκαλύψεις, που θέτουν σε αμφισβήτηση το ηθικό πλεονέκτημα που και κατά παραδοχή των αντιπάλων του, κατείχε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Θεωρείτε ότι είναι μόνο μια επίθεση των αντιπάλων σας ή πρέπει και πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σεδιάφορες αρνητικές υποθέσεις να βγουν από το κάδρο της πρώτης γραμμής;

-Η μεθόδευση είναι νομίζω αδιαμφισβήτητη. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα της κοινωνίας λόγω των παρενεργειών της πανδημίας , προκαλεί με τη σειρά της ανησυχία στην κυβέρνηση και φόβο για κοινωνική δυσφορία, ανεξέλεγκτες αντιδράσεις και πολιτικό κόστος το επόμενο διάστημα.

Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο, μια κυβέρνηση με την εξουσιαστική «τεχνογνωσία» της οικογένειας Μητσοτάκη αντιδρά με τα οικεία σε αυτήν «εργαλεία»: σκληρό πελατειακό κράτος και ευνοιοκρατία, χειραγώγηση των ΜΜΕ, «προληπτική» καταστολή των κινητοποιήσεων –διαδηλώσεων και, πάνω απ’ όλα, διαβολή και συκοφάντηση των αντιπάλων στο επίπεδο της πολιτικής ηθικής.

Ακόμα και με «ξαναζεσταμένη» πολιτική τυμβωρυχία 2 χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι. Υπήρξαν προφανώς και συμπεριφορές που έδωσαν λαβές σ’ αυτού του τύπου τη χυδαία επίθεση.

Τώρα η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να εκθέσουμε τους εμπνευστές και διαμορφωτές του τυχοδιωκτικού και τοξικού κλίματος στην πολιτική ζωή της χώρας , και μάλιστα σε περίοδο υγειονομικής κρίσης και όξυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα να περιφρουρήσουμε έμπρακτα τη συλλογική και την προσωπική μας αξιοπρέπεια και αξιοπιστία.

Να δείξουμε αλληλεγγύη σε ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που στοχοποιούνται αλλά και να απαιτήσουμε με αυστηρότητα την τήρηση αρχών και κανόνων στη δημόσια παρουσία των στελεχών μας.

Μόνο έτσι μπορούμε να διαφυλάξουμε το πολύτιμο ηθικό μας πλεονέκτημα, αποδεικνύοντας πειστικά ότι την «πατέντα» της ιδιοτελούς και φαύλης διαχείρισης της εξουσίας, την έχουν κατοχυρώσει άλλοι στην πολιτική ζωή του τόπου.

Στο θέμα των συμμαχιών, εμμονή στην πρόταση διαλόγου προς το ΚΙΝΑΛ για σύγκλιση ή ευθεία αντιπαράθεση με την ηγεσία του και διεμβολισμό του, καθώς τελευταία η Χαριλάου Τρικούπη-σύμφωνα και με στελέχη σας- ξανασυγκροτεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;

-Απέναντι στο γεγονός ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, θα έχουμε απλή αναλογική και άρα κυβέρνηση συνεργασίας , είναι απολύτως αναγκαίο να επιδιώκουμε καθημερινά το δύσκολο έργο των προγραμματικών συγκλίσεων με βάση ένα αριστερό-προοδευτικό σχέδιο που θα αφορά την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Υπάρχει το ευνοϊκό πεδίο της αντιμετώπισης των νέων ανισοτήτων και προκλήσεων της «επόμενης μέρας» μετά την πανδημία, της υπεράσπισης του κόσμου της εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, των δημοκρατικών θεσμών. Και οφείλουν όσοι αυτοτοποθετούνται στον προοδευτικό-σοσιαλιστικό χώρο να επιλέξουν «στρατηγικούς εταίρους» .

Αυτή η προοπτική υπονομεύεται σαφώς από την προκλητική σύμπλευση ΚΙΝΑΛ-ΝΔ και τη μετωπική αντι-ΣΥΡΙΖΑ γραμμή ειδικά στο θέμα της διερεύνησης σκανδαλωδών υποθέσεων του πρόσφατου παρελθόντος. Το γιατί , το ξέρουμε και το καταλαβαίνει και ο κόσμος .

Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται πολιτική ωριμότητα, ειλικρίνεια, αναστοχασμός, κινήσεις αυτοκάθαρσης και υπέρβασης της εχθροπάθειας, για να μεταβληθεί το σημερινό αρνητικό κλίμα.

-Με το Συνέδριό του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τι μήνυμα πρέπει να αποστείλει προς τους πολίτες;

-Και πριν και μετά το Συνέδριο του , ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να στείλει εύληπτο και πειστικό μήνυμα στην κοινωνική πλειοψηφία ότι έχει εναλλακτικό και εφαρμόσιμο πολιτικό σχέδιο για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα των ανθρώπων, για την υγειονομική, οικονομική και κλιματική κρίση που μας απειλεί.

Κυρίως όμως οφείλει να εμπνεύσει ξανά ελπίδα για τη δυνατότητα διακυβέρνησης με άλλο τρόπο, με βάση τις αξίες της Αριστεράς, με Ισότητα, Αλληλεγγύη, Κοινωνική Δικαιοσύνη , Διαφάνεια, Δημόσια λογοδοσία, Κοινωνικό έλεγχο και Δημοκρατία.

Το δίλημμα «τίμιοι-διεφθαρμένοι» δεν αρκεί πλέον για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Exit mobile version