Εύα Καϊλή: Τι ποινή θα είχε στην Ελλάδα

Εύα Καϊλή

Εύα Καϊλή

Για εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατηγορείται η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, η οποία κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Σαιν-Ζιλ.

Τι μπορεί να γίνει σε περίπτωση που όλα αυτά ισχύουν; Ποια μπορεί να είναι η ποινή της; Ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος μίλησε στον ΣΚΑΪ, υποθετικά, όπως επισήμανε. «Αυτό είναι που δεν γνωρίζω γιατί είναι ένα γεγονός που το αντιμετωπίζουμε πρώτη φορά ως Έλληνες, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε σχετικά με το αν η Εύα Καϊλή θα δικαστεί στο Βέλγιο. «Δεν ξέρω με ποιο δίκαιο θα δικαστεί, εάν φτάσουμε εκεί» επισήμανε.

Αν ήταν εδώ «έχουμε τη δωροδοκία και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Και αν είναι συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που χρειάζεται τρία τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα. Τι σημαίνει δωροδοκία, δωροληψία εν προκειμένω: ότι κάποιος δίνει και παίρνει χρήματα που αντίκειται στο επάγγελμά του. Το ξέπλυμα έπεται. Όταν είναι υπάλληλος και αντίκειται στα καθήκοντά του έχει μέχρι 10 έτη. Αν όμως το κάνει κατ’ επάγγελμα έχει τουλάχιστον 10» επισήμανε ο κ. Καπερνάρος.

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες η Εύα Καϊλή

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, Σεν Ζιλ, στις Βρυξέλλες κρατείται η Εύα Καϊλή, που είναι ανάμεσα στους 4 συλληφθέντες για την υπόθεση Katar – Gate. Μετά την απαγγελία κατηγοριών από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα και τον ανακριτή, μέσα σε 48 ώρες, έως πέντε μέρες, θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον άλλου ανακριτή ο οποίος θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί ο σύντροφός της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι καθώς κι ένας λομπίστας των Βρυξελλών.

Η σύζυγός και η κόρη του ευρωβουλευτή Παντσέρι, τέθηκαν σε κατ’ οίκον κράτηση στην Ιταλία, καθώς φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του.

Σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης, και οι 4 συλληφθέντες κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ο πατέρας της Εύας Καϊλή και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Η υπόθεση χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων προκειμένου να προωθήσουν την εικόνα και τα συμφέροντα του Κατάρ στην Ευρώπη αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Όσον αφορά στο τι θα γίνει με τις θέσεις τις οποίες κατέχει η κ. Καιλή, σήμερα στις 16.00 ώρα Ελλάδας στη Διάσκεψη των Προέδρων η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα ζητήσει την αντικατάστασή της από τη θέση της αντιπροέδρου.

Δύο ημέρες αφότου ήρθε στην επιφάνεια το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο στο οποίο εμπλέκεται μέσα και το όνομα της ευρωβουλευτoύ, το Κατάρ εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις «αβάσιμες».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που έξέδωσε την Κυριακή η αντιπροσωπείας του Κατάρ στην ΕΕ, κάνει λόγο για «αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη» σύνδεση της χώρας με την υπόθεση.

«Το Κράτος του Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια σύνδεσής του με κατηγορίες για κακή συμπεριφορά. Κάθε σύνδεση της καταριανής κυβέρνησης με τους αναφερόμενους ισχυρισμούς είναι αβάσιμη και σοβαρά παραπληροφορημένη».

Exit mobile version