Ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί χωρίς να πάρετε καθόλου φαρμακευτική αγωγή, χωρίς δηλαδή να γίνει διέγερση των ωοθηκών. Αυτό λέγεται ‘Φυσικός Κύκλος’.
Στο φυσικό κύκλο συλλέγεται μόνο 1 ή και 2 ωάρια. Είναι μια θεραπευτική επιλογή με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, αλλά και κάποια μειονεκτήματα. Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σωστά και να λύσετε τις απορίες σας για τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Τα Υπέρ
- Η ασθενής δε χρειάζεται να πάρει ενέσιμα φάρμακα για τηδιέγερση των ωοθηκών.
- Η ωοληψία μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, δεν είναι απαραίτητο να γίνει με μέθη.
- Έχει νόημα για τις γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα της εξωσωματικής.
- Είναι η συνιστώμενη επιλογή για γυναίκες που δεν επιτρέπεται να πάρουν φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών λόγω ιατρικού ιστορικού.
- Είναι πιο εύκολο πρακτικά γιατί η ασθενής δε χρειάζεται να περάσει τη διαδικασία της χορήγησης των φαρμάκων της εξωσωματικής μέσω των αρμόδιων επιτροπών του ΕΟΠΥΥ.
Τα Κατά
Ένας κύκλος εξωσωματικής χωρίς φαρμακευτική αγωγή τείνει να είναι πιο ‘απρόβλεπτος’ και υπάρχουν πολλές παράμετροι που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα, όπως:
- Παρά τη στενή παρακολούθηση του κύκλου ορμονολογικά και υπερηχογραφικά, μπορεί να γίνει ωορρηξία (να ‘σπάσει’ το ωοθυλάκιο) πριν τηνωοληψία.
- Το ωάριο που θα συλλεχθεί με την ωοληψία μπορεί να μην είναι ώριμο.
- Το ωάριο μπορεί να είναι χαμηλής ποιότητας (να μην είναι κατάλληλο για γονιμοποίηση).
- Το ωάριο μπορεί τελικά να μη γονιμοποιηθεί (το ποσοστό γονιμοποίησης υπό φυσιολογικές συνθήκες κυμαίνεται περίπου στο 70%).
Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει έμβρυο προς εμβρυομεταφορά οπότε η προσπάθεια δεν ολοκληρώνεται. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ψυχοφθόρο για κάποια ζευγάρια.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο είναι εξαρχής μειωμένες (σε σχέση με έναν κύκλο με φάρμακα) λόγω του ότι υπάρχουν μόνο 1 έμβρυο (ή σπανιότερα 2 έμβρυα) προς εμβρυομεταφορά.
Φυσικός κύκλος ή εξωσωματική με φάρμακα; Ποια είναι η σωστή επιλογή;
Κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό. Η πιο σωστή θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες και συνθήκες του κάθε ζευγαριού.
Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής θα πρέπει να συζητήσει μαζί σας τις εναλλακτικές λύσεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και να απαντήσει στις απορίες σας. Ο στόχος είναι να προχωρήσετε στη θεραπεία σας έχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το τι πρέπει να γίνει, πώς και γιατί.
Υποβοηθούμενος φυσικός κύκλος
Πέρα από την επιλογή ‘φυσικός κύκλος ή εξωσωματική με φάρμακα’ υπάρχει και η ενδιάμεση λύση, αυτό που ονομάζεται ‘υποβοηθούμενος φυσικός κύκλος’. Στην ουσία πρόκειται για φυσικό κύκλο με ελάχιστα φάρμακα (ενέσιμες γοναδοτροφίνες ή άλλα φάρμακα σε χάπια) για λίγες μέρες με στόχο την ωρίμανση του ωοθυλακίου.
Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο αριθμός ώριμων ωαρίων καλής ποιότητας και άρα η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου γυναικολογίας και αναπαραγωγής Γέννημα IVF και κλείστε σήμερα ραντεβού με την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα γυναικολόγων και μαιών.