Οι ωοθήκες της γυναίκας παράγουν φυσιολογικά κάθε μήνα μόνο 1 ωάριο. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση ωστόσο χρειάζονται περισσότερα ωάρια, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας (εγκυμοσύνης).
Γι’ αυτό το λόγο χορηγείται φαρμακευτική αγωγή (συνήθως ενέσιμα) για τη διέγερση των ωοθηκών και την πρόκληση ωορρηξίας. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, το οποίο διαρκεί συνήθως 10-12 ημέρες. Απαιτείται στενή παρακολούθηση από το γιατρό, με υπέρηχο και εξετάσεις αίματος (έλεγχος ορμονών) κάθε 3-4 μέρες.
Υπάρχουν 2 βασικά πρωτόκολλα για τη διέγερση των ωοθηκών, το «μακρύ» και το «κοντό», αλλά και πολλές παραλλαγές, που επιλέγονται με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ζευγαριού, δηλαδή ανάλογα με το ορμονικό προφίλ, την κλινική εικόνα και το ιστορικό.
Και στις δυο περιπτώσεις, χορηγούνται 2 φάρμακα: ένα για τη διέγερση των ωοθηκών για την παραγωγή ωαρίων και ένα για την καταστολή των ωοθηκών προκειμένου να μην ξεκινήσει η διαδικασία της ωορρηξίας.
«Μακρύ» πρωτόκολλο
Σε γενικές γραμμές, το μακρύ πρωτόκολλο ξεκινάει με την καταστολή των ωοθηκών και τη ρύθμιση του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, συνήθως από την 21η μέρα του κύκλου (η πρώτη μέρα του κύκλου θεωρείται η πρώτη μέρα της περιόδου).
Όταν η ασθενής αδιαθετήσει, γίνεται υπερηχογράφημα και έλεγχος των ορμονών, πριν ξεκινήσει το φάρμακο της διέγερσης, το οποίο βοηθάει τις ωοθήκες να παράγουν πολλά ωοθυλάκια.
«Κοντό» πρωτόκολλο
Το κοντό πρωτόκολλο ξεκινάει τη 2η μέρα του κύκλου. Πριν η ασθενής ξεκινήσει το φάρμακο για τη διέγερση των ωοθηκών, προηγείται υπερηχογράφημα και έλεγχος των ορμονών προκειμένου να επιβεβαιώσουμε ότι όλα είναι καλά και η ασθενής μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία χωρίς πρόβλημα. Το φάρμακο της καταστολής προστίθεται την 6η ημέρα συνήθως.
Ο «φυσικός» κύκλος
Ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί χωρίς φαρμακευτική αγωγή, χωρίς δηλαδή να γίνει διέγερση των ωοθηκών. Αυτό λέγεται «φυσικός κύκλος». Στο φυσικό κύκλο συλλέγεται 1 μόνο ωάριο και για αυτό το λόγο τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής είναι αρκετά μειωμένα. Είναι μια θεραπευτική επιλογή με συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα, γι’ αυτό δεν ταιριάζει σε όλες τις ασθενείς.
Ο φυσικός κύκλος συνήθως έχει νόημα για τις γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα της εξωσωματικής και αποτελεί τη συνιστώμενη επιλογή για γυναίκες που δεν επιτρέπεται να πάρουν φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών λόγω ιατρικού ιστορικού.
Όμως, ένας κύκλος εξωσωματικής χωρίς φαρμακευτική αγωγή τείνει να είναι πιο «απρόβλεπτος» και υπάρχουν πολλές παράμετροι που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το τελικό αποτέλεσμα, όπως να γίνει ωορρηξία πριν την ωοληψία, να μην είναι ώριμο το ωάριο ή να είναι χαμηλής ποιότητας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπάρχει έμβρυο προς εμβρυομεταφορά οπότε η προσπάθεια δεν ολοκληρώνεται. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ψυχοφθόρο για κάποια ζευγάρια.
Κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό. Η πιο σωστή θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ζευγαριού. Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής θα συζητήσει μαζί σας τις εναλλακτικές λύσεις, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και θα απαντήσει στις απορίες σας.
Ο στόχος είναι να προχωρήσετε στη θεραπεία σας έχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το τι πρέπει να γίνει, πώς και γιατί.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου εξωσωματικής και αναπαραγωγής Γέννημα IVF και κλείστε σήμερα ραντεβού για να πάρετε πληροφορίες για το πρωτόκολλο εξωσωματικής που ταιριάζει σε εσάς από την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα γυναικολόγων αναπαραγωγής.