Έξαλλος ο Γιουνκέρ με τον Σαλβίνι: Καλύτερα να το βουλώσει!

Δεν μάσησε τα λόγια του ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος σε διάλογο που είχε με πολίτες, στην πόλη του Λουξεμβούργου, αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές .

Σε μία εφ’ όλης της ύλης κουβέντα, στα πλαίσια της δράσης της Επιτροπής «Διάλογοι με τους πολίτες», ο απερχόμενος πρόεδρος Γιούνκερ βρέθηκε στο Λουξεμβούργο από όπου και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα [ διετέλεσε πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Δουκάτου] και μίλησε σ’ έναν κατάμεστο χώρο μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν προχώρησε σε μια αποτίμηση της προεδρίας του, σε μια ατμόσφαιρα που θύμιζε περισσότερο φιλική παρά πολιτική κουβέντα .

Ο κ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε στα ζητήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί, έτεινε χείρα φιλίας στην Ρωσία, στηλίτευσε τα διαρκή μπρος – πίσω των βρετανών για το Brexit, αλλά και επεφύλασσε ένα βιτριολικό σχόλιο κατά του ακροδεξιού Ιταλού πολιτικού Ματέο Σαλβίνι.

Οι ερωτήσεις που δέχτηκε ποικίλες , προερχόταν από άτομα διάφορων ηλικιών και εθνικοτήτων – δεδομένου ότι περίπου ο μισό ς πληθυσμός του Λουξεμβούργου κατάγεται από γειτονικές χώρες.

Ο κ. Γιουνκέρ υπερτόνισε την αξία των ευρωπαϊκών θεμελιωδών αρχών και την ανάγκη για συμμετοχή στα κοινά στις επερχόμενες ευρωπαϊκές κάλπες . Ανέφερε, χαρακτηριστικά πως ο « κάθε ευρωπαίος θα πρέπει να σκεφτεί πως θα ήθελε να είναι η Ευρώπη της επόμενης ημέρας » . Συμβολικής σημασίας αναφορά, καθώς η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη συνοριακή πόλη Echternach, μία ανάσα από τη Γερμανία , ενώ μοιράστηκε με το κοινό του τις αναμνήσεις του από την εποχή που οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου έπρεπε να περάσουν τελωνειακό έλεγχο για τα ψώνια τους στην γειτονική Γερμανία .

Συνοψίζοντας την απερχόμενη προεδρία του, είπε χαρακτηριστικά πως η Επιτροπή του αποφάσισε να ασχοληθεί με λίγα, αλλά μείζονα θέματα και το έκανε καλά, παρά τις αντιδράσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην εξαιρετική συνεργασία με τους επιτρόπους του , ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε σ τον Φρανς Τίμερμανς, έναν από τους αντιπροέδρους της Επιτροπής .

Σχόλιο που αποκτά την αξία του, εάν αναλογιστεί κανείς πως ο Τίμερμανς είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και προέρχεται από διαφορετική πολιτική οικογένεια . Είπε, μάλιστα, ότι στην προσπάθεια για μεγαλύτερη διαφάνεια από πλευράς τους, οι επίτροποι καταγράφουν τις συναντήσεις που έχουν με διάφορα lobbies.

Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Γιούνκερ ερωτήθηκε για την αλληλεγγύη μέσα στο ενωσιακό πλαίσιο και την θέση της αναδυομένης ακροδεξιάς σ’ αυτήν . « Ο ποιαδήποτε σκέψη σε βάρος κάποιου άλλου είναι επικίνδυνη» , απάντησε καταχειροκροτούμενος και συνέχισε λέγοντας ότι οι λαϊκιστικές προσεγγίσεις της ακροδεξιάς πρέπει να ανησυχούν, αλλά όχι να τρομάζουν.

Σε ερώτηση αναφορικά με την Ουκρανία και την θέση της στην ΕΕ , ο Γιουνκέρ απάντησε πως αν η ένταξη της χώρας στην ΕΕ δεν είναι ανέφικτη μέσα στην επόμενη 15ετία. Ωστόσο υπογράμμισε πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μη ρεαλιστική, καθώς προκαλεί την Ρωσία σε μια περίοδο που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επιχειρούν έναν διάλογο με την κυβέρνηση Πούτιν για το μέλλον των διμερών τους σχέσεων, λέγοντας ότι πρέπει να «βρεθούμε στη μέση».

Σκληρή στάση κράτησε σε αντίστοιχη ερώτηση για το μέλλον της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα συμπεριφέρεται σαν να μην θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ και ότι, προς το παρόν, οι διαδικασίες είναι παγωμένες.

Οι επιμέρους σχολιασμοί του δεν σταμάτησαν εκεί όμως, με τον Γιούνκερ να αναφέρεται στον δύσκολο δρόμο ενόψει Brexit. Κατηγόρησε σε αυτό το πλαίσιο τους Άγγλους ότι «δεν ξέρουν τι θέλουν» και υποστήριξε πως «στο τέλος, το αστείο της ημέρας είναι πως οι Βρετανοί που θέλουν να φύγουν από την ΕΕ θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Ιταλία και στην διαμάχη για τον κρατικό προϋπολογισμό . Υποστήριξε μάλιστα πως η Κομισιόν ήταν λιγότερο αυστηρή απέναντι στη Ρώμη σε σχέση με τη στάση απέναντι στην Ελλάδα., λέγοντας πως δεν έχουν υπάρξει τόσο αυστηροί όσο με την Ελλάδα .Τέλος, ο Γιουνκέρ, αναφερόμενος στον ακροδεξιό υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, υποστήριξε πως λέει πράγματα τα οποία δεν ισχύουν όσον αφορά και spreads και… γι αυτό το λόγο θα ήταν καλύτερο να το βουλώσει!

Πηγή: newpost.gr

Exit mobile version