Βαριές ποινές επιβάλλουν τα Δικαστήρια του Έβρου σε όσους μετανάστες συλλαμβάνονται και οδηγούνται ενώπιον τους.
Οι ποινές αυτές μάλιστα πολύ υψηλότερες από αυτές που επέβαλλαν ως σήμερα τα ελληνικά δικαστήρια, σε μια προσπάθεια ξεκάθαρου μηνύματος αποτροπής προς την άλλη πλευρά των συνόρων.
Οι καταδίκες αυτές για το αδίκημα της παράνομης εισόδου στη χώρα, είναι βαριές ποινές φυλάκισης, χωρίς αναστολή, και υψηλά χρηματικά πρόστιμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός νόμος 3386/2005 προβλέπει φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών (έως 5 χρόνια αφού αντιμετωπίζεται ως πλημμέλημα) και χρηματική ποινή τουλάχιστον 1.500 ευρώ
Το άρθρο 83 του Ν. 3386/2005, αναφέρει χαρακτηριστικά:
“1. Ο υπήκοος τρίτης χώρας, που εξέρχεται ή επιχειρεί να εξέλθει από το ελληνικό έδαφος ή εισέρχεται ή επιχειρεί να εισέλθει σε αυτό χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Θεωρείται επιβαρυντική περίπτωση και επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, αν αυτός που επιχειρεί να αναχωρήσει λαθραίως καταζητείται από τις δικαστικές ή αστυνομικές αρχές ή υπέχει φορολογικές ή πάσης φύσεως άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο ή είναι υπότροπος”.
Επομένως, γίνεται αντιληπτό πως η ποινές αυτές αγγίζουν τα όρια της ανώτατης ποινής για το συγκεκριμένο αδίκημα και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μήνυμα αποτροπής σε οιοδήποτε έτερο δράστη ήθελε υποτεθεί ότι θα επιχειρούσε την ίδια πράξη στο μέλλον.
Μέχρι σήμερα τα δικαστήρια του Έβρου, σε περίπου 50 περιπτώσεις μεταναστών που οδηγήθηκαν ενώπιον του τις τελευταίες μέρες επιβάλλει κατά περίπτωση φυλάκιση 4 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Παράλληλα η ποινή είναι χωρίς αναστολή , δηλαδή οι καταδικασθέντες οδηγούνται στις φυλακές.
Με πληροφορίες από capital.gr