Δείτε αναλυτικά την ψηφοφορία θρίλερ – Εντυπωσίασαν Στεφανία και Έλενα Τσαγκρινού.
Στην ιστορία πέρασε ο 65ος διαγωνισμός της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στο «Ahoy Arena» του Ρότερνταμ. Μετά από μια μαραθώνια βραδιά και μια ψηφοφορία θρίλερ μεγάλος νικητής αναδείχτηκε η Ιταλία συγκεντρώνοντας 524 βαθμούς. Μετά την ψηφορορία η Ελλάδα κατετάγη στη 10η με 170 βαθμούς θέση ενώ η Κύπρος στη 16η με 94 βαθμούς.
Από τα κλου της βραδιάς ήταν ότι τα τραγούδια τεσσάρων χωρών δεν πήραν κανένα βαθμό από το κοινό. Μηδέν βαθμούς λοιπόν πήραν από το televoting οι εξής χώρες: Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία και Ολλανδία. Η Κύπρος πήρε από κοινό 44 βαθμούς και συνολικά 94. Η Ελλάδα πήρε από το κοινό 79 βαθμούς και συνολικά συγκέντρωσε 170 βαθμούς.
Οι…. ελληνικές συμμετοχές
To δικό τους στίγμα στον 65ο τελικό της Eurovision άφησαν η Στεφανία Λυμπερακάκη με το «Last Dance» και η Έλενα Τσαγκρινού με το «El Diablo». Τα δύο κορίτσια έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό πάνω στη σκηνή και χειροκροτήθηκαν από όσους είχαν την τύχη να δουν από κοντά το διαγωνισμό.
H 18χρονη Stefania ήταν η νεαρότερη συμμετέχουσα φέτος στον διαγωνισμό εμφανίστηκε στη 10η θέση. Ανέβηκε στη σκηνή φορώντας μια ολόσωμη φόρμα σε αποχρώσεις του μoβ διά χειρός Βρεττού Βρεττάκου, που αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως το ρούχο είναι εμπνευσμένο «από την K-pop με κύριο χαρακτηριστικό τις έντονες λάμψεις». Είναι κεντημένο με 250.000 κρύσταλλα Swarovski, ενώ χρειάστηκαν 2,5 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Η έξυπνη χρήση γραφικών green box και χορευτών σε πράσινα κορμάκια, έτσι ώστε να φαίνονται τηλεοπτικά μόνο τα καπέλα και τα κοστούμια τους ήταν ένα από τα εντυπωσιακά εφέ της ελληνικής παρουσίασης.
Μάλιστα πρόκειται για ένα τηλεοπτικό τέχνασμα, το οποίο δεν έχει ξαναγίνει live στη σκηνή της Eurovision.
Το «Last Dance» είναι μια δημιουργία των Δημήτρη Κοντόπουλου, Arcade και Sharon Vaughn, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Φωκά Ευαγγελινού, ενώ τα ρούχα της Στεφανίας Λυμπερακάκη επιμελήθηκε ο σχεδιαστής μόδας Βρεττός Βρεττάκος.
Δείτε την εμφάνιση της Στεφανίας
Δείτε αναλυτικά και τις 26 χώρες που κατέβηκαν στο «Ahoy Arena» του Ρότερνταμ
Κύπρος – Κωδικός 01
Πρώτη στη σκηνή του Ahoy Arena στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ανέβηκε η δική μας Έλενα Τσαγκρινού. Με τις ευχές να τη συνοδεύουν από Ελλάδα και Κύπρο η εκρηκτική τραγουδίστρια χόρεψε τους θεατές και τους τηλεθεατές σε… διαβολικούς ρυθμούς με το «El Diablo».
Η απαστράπτουσα Έλενα ανέβηκε στη σκηνή φορώντας μια λαμπερή ασημί δημιουργία της Σήλιας Κριθαριώτη. Στη σκηνή τη συνοδεύουν τέσσερις ακόμα χορεύτριες, ντυμένες στα κόκκινα, οι οποίες κλέβουν τις εντυπώσεις με την εμφάνισή τους.
Ο καθρέπτης στο σκηνικό φωτίστηκε με τη φράση «Εl Diablo» και στο τέλος του κομματιού τα μεγάλα χρυσά γράμματα πήραν φωτιά.
H Ελληνίδα τραγουδίστρια καταχειροκροτήθηκε από τους χιλιάδες θεατές που είχαν την τύχη να βρίσκονται στο στάδιο και να παρακολουθούν το φαντασμαγορικό σόου…
Αλβανία – Κωδικός 02
Δεύτερη στη σκηνή ανέβηκε η Άντζελα Περιστέρη. Και εδώ υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η εκπρόσωπος της Αλβανίας έχει ελληνική καταγωγή. Η Άντζελα Περιστέρη εμφανίστηκε με ασημί φόρεμα και ερμήνευσε υποδειγματικά την έθνικ μπαλάντα που λέγεται «Karma». Τα εφέ στο φόντο, κυρίως κόκκινοι καπνοί, εναλλάσσονταν ανάλογα με τις κινήσεις των χεριών της τραγουδίστριας.
«Παρά πολύ καλή τραγουδίστρια η Άντζελα», ήταν το σχόλιο του Γιώργου Καπουτζίδη ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφέρει πως είναι πάντα σταθερή στη φωνή της.
Ισραήλ – Κωδικός 03
Στην τρίτη θέση ανέβηκε το Ισραήλ το οποίο εκπροσωπείται στη φετινή Eurovision από την Eden Alene και το τραγούδι «Set me free».
Το τραγούδι σε σύνθεση και στίχους Amit Mordechay, Ido Netzer, Noam Zlatin, Ron Carmi σίγουρα θέλει διακριθεί γιατί όχι να είναι και το νικητήριο.
Η σκηνική της παρουσία της 21χρονης Eden αξιοζήλευτη πάνω στη σκηνή. Αυτό που κλέβει τις εντυπώσεις είναι η εξωτερική της εμφάνιση. Από τα μαλλιά που είναι πλεγμένα σαν τιάρα μέχρι και τα λευκά μακριά νύχια της… Όλη η ομάδα κάνει χρήση ολόκληρης της σκηνής τόσο της μεγάλης όσο και της μικρής.
Η Eden Alene γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 2000 στην Ιερουσαλήμ από Εβραίους γονείς που γεννήθηκαν στην Αιθιοπία και μετανάστευσαν στο Ισραήλ.
Βέλγιο – Κωδικός 04
Τέταρτο στη σκηνή το Βέλγιο. Οι Hooverphonic εκπροσωπούν τη χώρα στο διαγωνισμό. Οι Hooverphonic, ένα από τα πιο διαχρονικά και επιτυχημένα μουσικά συγκροτήματα του Βελγίου. Το τραγούδι που ερμηνεύουν οι Hooverphonic στη φετινή Eurovision έχει τίτλο «Wrong Place». Πρόκειται για μία mid-tempo μπαλάντα η οποία δημιουργεί μία ευχάριστη ατμόσφαιρα στον ακροατή μετά το πρώτο άκουσμα. Το κομμάτι έγραψε ο Alex Callier, μέλος του συγκροτήματος και η τραγουδίστρια Charlotte Foret, η οποία κέρδισε στην βέλγικη εκδοχή του «The Voice».
Ρωσία – Κωδικός 05
H Ρωσία εκπροσωπείται από την Manizha και το τραγούδι «Russian woman», σε σύνθεση Ori Avni, Ori Kaplan και στίχους Marizha Signi.
H Manizha Dalerovna Sangin (aka Manizha) ερμηνεύει ένα τραγούδι για όλες τις γυναίκες της Ρωσίας. Σύμφωνα με την τραγουδοποιό, το «Russian Woman» εμπνέεται από το πώς έχει αλλάξει η Ρωσίδα γυναίκα μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή στο πέρασμα των αιώνων.
Τιμώντας την παράδοση η Manizha βγαίνει μέσα από το φόρεμα και μένει με την κόκκινη φόρμα. Στην οθόνη δεκάδες πρόσωπα τραγουδούν μαζί της ενώ στο τέλος σχηματίζουν τον τίτλο του τραγουδιού στην οθόνη. Στην μοναδική αυτή εμφάνιση της κυριαρχούν έντονα χρώματα όπως κόκκινο, μπλε και κίτρινο.
H Manizha είναι δηλωμένη φεμινίστρια -όρο που κάνουν αγώνα για να αγνοούν μέχρι και σήμερα αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. Επίσης, μέσω των τραγουδιών της διακωμωδεί ό,τι είναι πρότυπο ομορφιάς στη χώρα, έχει κάνει και καμπάνια κατά της ενδοοικογενειακής βίας (την ονομάζει δημοσίως ‘bullying’) και υπέρ της LGBT κοινότητας -την οποία απέρριψε και με νέα νομοθεσία η κυβέρνηση.
Μάλτα – Κωδικός 06
Με το πολύ χορευτικό «Je me casse», ανέβηκε στη σκηνή το φαβορί της φετινής Eurovision με την Destiny.
Η εκπρόσωπος της Μάλτας είχε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες πριν καν φθάσει στο Ρότερνταμ. Τα στοιχήματα την έδιναν πρώτη, έχοντας κερδίσει τη Eurovision Junior το 2015.
Πορτογαλία – Κωδικός 07
H Πορτογαλία ανέβηκε στη σκηνή με τους «Black Mamba» και το τραγούδι «Love is on my side», σε σύνθεση και στίχους Pedro Tatanka.
Οι «Black Mamba» είναι ένα πορτογαλικό συγκρότημα που ασχολείται κυρίως με τη blues, soul και funk μουσική. Αποτελείται από τους Pedro Tatanka, Miguel Casais, Marco Pombinho, Rui Pedro “Pity” Vaz και Guilherme “Gui” Salgueiro.
Φέτος μάλιστα η συμμετοχή της Πορτογαλίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και η χώρα διαγωνίζεται για πρώτη φορά στη Eurovision με τραγούδι εξολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα.
Το «Love is on my side» έχει ιδαίτερο τρόπο παρουσίασης σκηνή, κάτι στο οποίο βοήθησαν και οι εντυπωσιακές ικανότητες της τεχνολογίας μαζί με τα οπτικά εφέ της σκηνής για τη φετινή διοργάνωση στο Ρότερνταμ.
Σερβία – Κωδικός 08
Η Σερβία εκπροσωπείται από τις Hurricane και το τραγούδι «Loco Loco», σε σύνθεση Nemanja Antonić, Darko Dimitrov και στίχους Sanja Vučić.
Με την σέξι εμφάνισή τους ξεσήκωσαν το Rotterdam Ahoy οι Hurricane ερμηνεύοντας το τραγούδι τους «Loco Loco».
Τα τρία κορίτσια ντυμένα στα μαύρα με πολλές πέρλες είναι αποκαλυπτικά και πολύ σέξι. Εκτέλεσαν τη χορογραφία τους με το background να γεμίζει καπνούς και να κυριαρχεί το μαύρο χρώμα.
Στη γέφυρα του τραγουδιού εμφανίστηκε από πάνω τους τεράστια ντισκομπάλα, που έδινε ένα έξτρα tip στη φαντασμαγορική τους εμφάνιση.
Μεγάλη Βρετανία – Κωδικός 09
Η Μεγάλη Βρετανία ανήκει στους Big Five και ο Τζέιμς Νιούμαν ερμήνευσε το τραγούδι «Embers». Με την ιστορία να μην είναι υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου ο Νιούμαν ελπίζει σε μια καλή θέση…
Ελλάδα – Κωδικός 10
Απαστράπτουσα η Στεφανία Λυμπερακάκη ανέβηκε στη σκηνή με το «Last Dance», τη δημιουργία των Δημήτρη Κοντόπουλου, Arcade και Sharon Vaughn, με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Φωκά Ευαγγελινού, ενώ τα ρούχα της τραγουδίστριας επιμελήθηκε ο σχεδιαστής μόδας Βρεττός Βρεττάκος.
Η 18χρονη Stefania είναι η νεότερη εκπρόσωπος που έχει στείλει ποτέ η Ελλάδα στον Διαγωνισμό, αλλά και η νεότερη τραγουδίστρια που θα λάβει μέρος, φέτος, στην Eurovision.
Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η ευρηματική σκηνοθετική ιδέα του Φωκά Ευαγγελινού, η οποία περιελάμβανε προηγμένα οπτικά εφέ και τεχνολογία που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στον διαγωνισμό της Eurovision, τουλάχιστον σε ζωντανή μετάδοση.
Ελβετία – Κωδικός 11
Ο 22χρονος ερμηνευτής από την Ελβετία ερμηνεύει το τραγούδι «Tout l’ Univers», με τα στοιχήματα να τον θέλουν πλέον στην πρώτη πεντάδα του μεγάλου τελικού της eurovision.
Ο νεαρός τραγουδιστής πρόσφατα αποκάλυψε ανοιχτά τις παιδικές του αναμνήσεις οι οποίες τον οδήγησαν στο να ασχοληθεί με το τραγούδι.
Ισλανδία – Κωδικός 12
Μαγνητοσκοπημένη και όχι ζωντανή όπως των άλλων χωρών θα είναι η φετινή συμμετοχή της Ισλανδίας στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, αφού ο κορωνοϊός τους χτύπησε την πόρτα.
«Ο Dadi og Gagnamagnid έλαβαν τη δύσκολη απόφαση να αποσυρθούν απ’ τη ζωντανή εμφάνιση στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, καθώς θέλουν μόνο να εμφανιστούν μαζί ως γκρουπ», ανέφεραν οι διοργανωτές.
Το τραγούδι τους με τίτλο «10 Years» θα παραμείνει στον διαγωνισμό και η Ισλανδία θα συμμετάσχει στον β’ ημιτελικό με ένα βίντεο από πρόσφατη πρόβα στις 13 Μαΐου.
Ο βασικός τραγουδιστής του συγκροτήματος, Dadi Freyr, σχολίασε στο Instagram ότι τα μέλη της ισλανδικής αποστολής στο Ρότερνταμ «ήταν εξαιρετικά προσεκτικά σε όλο το ταξίδι, οπότε αυτό έρχεται ως μεγάλη έκπληξη».
Ισπανία – Κωδικός 13
Με την μπαλάντα «Voy a quedarme» και τον Blas Cantó η Ισπανία κατέβηκε στο φετινό διαγωνισμό. Το «Voy a quedarme», που στα ελληνικά σημαίνει «Θα μείνω», είναι μία δυναμική μπαλάντα, την οποία έγραψε ο ίδιος ο Blas Canto μαζί με τους Leroy Sanchez, Daniel Ortega ‘Dangelo’, Dan Hammond.
«Έγραψα το τραγούδι σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους στη ζωή μου. Το έγραψα όταν πέθανε ο πατέρας μου. Και το ηχογράφησα όταν «έφυγε» η γιαγιά μου από κορονοϊο. Στην πραγματικότητα, το συναίσθημα είναι αρκετά αισθητό στη φωνή, νομίζω», είπε ο τραγουδιστής και συμπλήρωσε: «Είναι ένα τραγούδι που εκπέμπει ευαισθησία και μεγάλη δύναμη μέχρι το τέλος».
Μολδαβία – Κωδικός 14
Με άρωμα ελληνικό η Μολδαβία εκπροσωπείται από την Natalia Gordienko και το τραγούδι «Sugar», σε σύνθεση Dimitris Kontopoulos, Philip Kirkorov και στίχους των Mikhail Gutseriev, Sharon Vaughn.
Με ένα σέξι φόρεμα γεμάτο λάμψεις και ένα απίθανο χτένισμα, η εκπρόσωπος της Μολδαβίας σαρώνει στη σκηνή της Eurovision. Η Natalia με το μικροσκοπικό, αραχνούφαντο φόρεμα, το οποίο την κάνει να δείχνει υπέρμετρα σέξι.
Η Natalia καθ’ όλη τη διάρκεια της εμφάνισής της στέκεται πάνω στην πλατφόρμα και παίζει με τις κάμερες, ενώ οι χορευτές άλλοτε είναι μαζί της και άλλοτε την άφηναν μόνη στη σκηνή!
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπεύθυνη φωνητικών στην φετινή αποστολή της Μολδαβίας είναι η Βικτώρια Χαλκίτη. Ενώ ο Φωκάς Ευαγγελινός έχει επιμεληθεί και αυτή την παρουσίαση.
Γερμανία – Κωδικός 15
Η Γερμανία ανέβηκε στη σκηνή με τον Jendrik και το «I Don’t Feel Hate». Ο Jendrik κινείται ακατάπαυστα στη σκηνή, ενώ πολλά δρώμενα λαμβάνουν χώρα χωρίς όμως να αποδίδονται όλα επιτυχημένα τηλεοπτικά. Το χειλόφωνο που φοράει δεν τον βοηθάει να κρύψει τις ανάσες του κι έτσι ακούμε και το παραμικρό λαχάνιασμα στη φωνή του. Το πρωινό της ώρας σίγουρα είναι παράγοντας που επηρεάζει. Η επαφή του με την κάμερα αρκετά καλή. Τα ρούχα που φοράει είναι τα ίδια με της πρώτης πρόβας, ροζ σακάκι, μπλε παντελόνι και άσπρα παπούτσια. Στη γέφυρα του τραγουδιού (ραδιοφωνικό μέρος) μίλησε γερμανικά και αγγλικά, και καθόλου ολλανδικά σε αντίθεση με την πρώτη τεχνική πρόβα.
Μια χαρούμενη πρόταση από τη Γερμανία με ένα χαρισματικό performer που όμως κάτι της λείπει. Πολύ καλύτερη η δεύτερη πρόβα του Jendrik με τον ίδιο να βγάζει ακόμα περισσότερη ενέργεια στη σκηνή. Κάποια μικρά προβλήματα στα τηλεοπτικά πλάνα της τρίτης πρόβας, με τον Jendrik όμως να παραμένει σταθερά αξιοπρεπής.
Φινλανδία – Κωδικός 16
Oι Blind Channel ταξίδεψαν στο Ρότερνταμ εκπροσωπώντας την Φινλανδία στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι τους, «Dark Side». Αρκετά έντονη παρουσία στη σκηνή της Eurovision 2021 για τη Φινλανδία. Οι Blind Channel ξεσήκωσαν το στάδιο με το κομμάτι τους, το οποίο από την πρώτη στιγμή αντιλαμβάνεται κανείς πως έχει metal χαρακτήρα.
Για την επιλογή της φινλανδικής συμμετοχής ψήφισε όχι μόνο το κοινό της χώρας, αλλά και επιτροπές από επτά άλλες χώρες. Η βαθμολογία που συγκέντρωσε το τραγούδι με τα metal και hard rock στοιχεία, ήταν σχεδόν τριπλάσια από εκείνη που έλαβε το δεύτερο στην τελική κατάταξη υποψήφιο τραγούδι.
Βουλγαρία -Κωδικός 17
Φέτος η Βουλγαρία ταξίδεψε στο Ρότερνταμ με ένα ιδιαίτερο τραγούδι το «Growing Up Is Getting Old» το οποίο ερμηνεύει η τραγουδίστρια, Victoria.
H φετινή εμφάνιση της Βουλγαρίας στη Eurovision χαρακτηρίζεται και ως η… ήρεμη δύναμη στη σκηνή του μουσικού διαγωνισμού.
Το «Growing Up is Getting Old» μιλά για ένα ταξίδι στην αυτοβελτίωση, επανεξετάζοντας τις ρίζες και τα μέρη που νιώθει κανείς ασφαλής.
Κατά τη σύνταξη του τραγουδιού, η τραγουδίστρια από τη Βουλγαρία αποκάλυψε ότι σκεφτόταν τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή της: τη μητέρα της, τον πατέρα της, την αδερφή της και τους φίλους της. Η Victoria έγινε δημοφιλής μετά τη συμμετοχή της στην 4η σεζόν του X Factor Bulgaria και το ενδιαφέρον για τη μουσική της αυξήθηκε περαιτέρω όταν ανακοινώθηκε ως εκπρόσωπος της Βουλγαρίας για το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Ευρώπης το 2021.
Λιθουανία – Κωδικός 18
H Λιθουανία εκπροσωπήθηκε στη Eurovision 2021 από τους The Roop και το τραγούδι «Discoteque», σε σύνθεση των Vaidotas Valiukevičius, Mantas Banišauskas, Robertas Baranauskas, Laisvūnas Černovas, Ilkka Wirtanen και στίχους των Vaidotas Valiukevičius, Mantas Banišauskas, Kalle Lindroth.
Στη σκηνή είδαμε τους πέντε άντρες ντυμένους με κίτρινα κοστούμια. Ο τραγουδιστής (Vaidotas Valiukevičius), ο κιθαρίστας, τα keyboard και δύο χορευτές. Το πρώτο πλάνο ξεκίνησε με τον front man ενώ στη συνέχεις στο stage ανέβηκαν και τα υπόλοιπα μέλη. Οι χρωματισμοί τους κινήθηκαν σε μωβ αποχρώσεις ενώ ο Vaidotas Valiukevičius «έπαιζε» με την κάμερα σαν σέλφι.
Ουκρανία- Κωδικός 19
Παράδοση σε συνδυασμό με σύγχρονους ρυθμούς επιστράτευσε η Ουκρανία. Με το ιδιαίτερο electro τραγούδι «Shum», το οποίο συνδυάζει την παράδοση της Ουκρανίας και σύγχρονους ήχους, η Ουκρανία εκπροσωπήθηκε από τους Go_A.
Συγκεκριμένα, οι Go_A βρέθηκε σε ένα λευκό βάθρο με ομοιώματα δέντρων, τα οποία προσομοιάζουν στην ουκρανική φύση και στη μυθολογία, με το φόντο να γίνεται υποβλητικό και εκρηκτικά ανάλογα με τον ρυθμό του «Shum».
Η τραγουδίστρια του συγκροτήματος, Kateryna Pavlenko, ήταν εξαιρετική στην ερμηνεία του κομματιού, το οποίο είτε έχει φανατικούς υποστηρικτές είτε φανατικούς πολέμιους, και φυσικά ξεχώρισαν τα… λαχανί μανίκια της ενδυμασίας της.
Οι θεατές χειροκρότησαν ενθουσιασμένοι την ουκρανική συμμετοχή, η οποία φαντάζει ένα από τα φαβορί.
Γαλλία – Κωδικός 20
Η Barbara Pravi εκπροσωπεί φέτος την πατρίδα της στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού και έχει πολλές πιθανότητες να τον κερδίσει μιας και τα γραφεία στοιχημάτων της… χαρίζουν την πρώτη θέση! Η όμορφη Γαλλίδα κέρδισε τον Εθνικό Διαγωνισμό τραγουδιού με το τραγούδι «Voilà», μία πολύ τρυφερή μπαλάντα.
Ο διαγωνισμός Eurovision France: C’est Vous Qui Décidez (Eurovision Γαλλία: Εσύ αποφασίζεις) διοργανώθηκε από το κρατικό κανάλι και προβλήθηκε ζωντανά από το Παρίσι. Η Barbara κατάφερε να αναδειχθεί ανάμεσα σε 12 διαγωνιζόμενους καθώς κατέκτησε την υψηλότερη βαθμολογία από το κοινό και την κριτική επιτροπή.
Η Barbara Pravi είναι Γαλλίδα τραγουδίστρια και μουσικοσυνθέτης και έχει ρίζες από Σερβία και Ιράν. Δεν είναι και εντελώς άγνωστη για τη Eurovision αφού είχε συμμετάσχει στην Junior Eurovision. Έγραψε τα τραγούδια για τις πιο πρόσφατες συμμετοχές της Γαλλίας στην Junior Eurovision, τα Bim Bam Toi, που τραγούδησε η Carla, και το J’imagine, που τραγούδησε η Valentina η οποία και κέρδισε την πρώτη θέση τον Νοέμβριο του 2020.
Η Barbara έχει γράψει επίσης τραγούδια για διάσημους Γάλλους καλλιτέχνες όπως για τους Yannick Noah και Chimène Badi. Το τραγούδι της Voilà είναι ουσιαστικά βιωματικό καθώς η ίδια συστήνει τον εαυτό της στο κοινό. Μιλάει για μία αρτίστα που παρέμεινε στη σκιά για πολύ καιρό, αποκαλύπτοντας τα συναισθήματά της και ούσα εμπνευσμένη από καλλιτέχνες όπως οι Jacques Brel και Piaf.
Tα γραφεία στοιχημάτων την έδιναν ακόμα και στην πρώτη θέση, ενώ ακολουθούσαν με πολύ μικρή διαφορά οι συμμετοχές της Ιταλίας και της Μάλτας.
Αζερμπαϊτζάν – Κωδικός 21
Ποπ τσιφτετέλι και έθνικ ρυθμοί εκπροσώπησαν το Αζερμπαϊτζάν με την τραγουδίστρια Efendi να ανεβαίνει και να εντυπωσιάζει.
Έθνικ πινελιά είχε η συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν με τίτλο «Mata Hari» που απέσπασε πολύ δυνατό χειροκρότημα στην αρένα.
Συγκεκριμένα, η Efendi ντυμένη στα μαύρα, συνοδευόμενη από τέσσερις χορεύτριες που ήταν, επίσης, ντυμένες στα μαύρα χόρεψε στον ρυθμό του ποπ τσιφτετελιού «Mata Hari» ενώ στο φόντο προβάλλονταν παραδοσιακά στοιχεία και εικόνες.
O άντρας έσωσε τα αρκουδάκια, και τότε η μαμά αρκούδα έκανε το πιο εκπληκτικό πράγμα και το κοινό καταχειροκρότησε τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν.
Νορβηγία – Κωδικός 22
O Tix και οι τέσσερις δαίμονές του ανέβηκαν στη σκηνή της φετινής Eurovision με το «Fallen angel». Η Νορβηγία από τον Tix και το τραγούδι «Fallen angel», σε σύνθεση του Andreas Haukeland και στίχους των Andreas Haukelad, Emelie Hollow, Mathias Haukeland και σίγουρα είναι από τις συμμετοχές που θέλουν τη νίκη!
Ο φωτισμός έπεφτε πάνω του και ο ίδιος φωτιζόταν επίσης ενώ παράλληλα είδαμε και αστραπές με συννεφα στο φόντο. Οι “διάβολοι” τριγύρω του ήταν κρυμμένοι στα σκοτάδια. Οι φωτιές πρωταγωνίστησαν!
O ΤΙΧ, όπως γράφεται το καλλιτεχνικό του όνομα, είναι από τους πιο σπουδαίους και επιτυχημένους Νορβηγούς καλλιτέχνες της γενιάς του. Γεννήθηκε στις 12 Απριλίου 1993 στο Bærum της Νορβηγίας και εκτός από τραγουδιστής, είναι επίσης μουσικός, τραγουδοποιός και παραγωγός δίσκων. Ως παιδί έπεφτε πολύ συχνά θύμα bullying από τους συμμαθητές του στο σχολείο οι οποίοι τον φώναζαν «τιξ», λόγω του συνδρόμου Tourette από το οποίο έπασχε.
Αργότερα, η προσφώνηση αυτή μετατράπηκε σε καλλιτεχνικό όνομα δείχνοντας έτσι τη δύναμη που έκρυβε μέσα του.
Ολλανδία – Κωδικός 23
Ο Jeangu Macrooy εκπροσώπησε την χώρα του στον διαγωνισμό της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στην πατρίδα του. Ο Jeangu Macrooy θα ερμηνεύσει το «Birth Of A New Age» στη σκηνή του Ahoy Rotterdam!
Η Ολλανδία και αυτή την χρονιά επέλεξε την συμμετοχή της με απευθείας ανάθεση. Μια επιτροπή που δημιούργησε για τον σκοπό αυτό η δημόσια τηλεόραση της χώρας, ήταν επιφορτισμένη με αυτό το φορτίο.
Ιταλία – Κωδικός 24
Η Ιταλία διαγωνίζεται με τους Måneskin, οι οποίοι αναδείχθηκαν νικητές του φεστιβάλ του SanRemo και αποδέχτηκαν το «εισιτήριο» για να εκπροσωπήσουν τη χώρα στην 65η Eurovision. Οι Måneskin έγιναν ευρέως γνωστοί όταν τερμάτισαν δεύτεροι σε τηλεοπτικό talent show της ιταλικής τηλεόρασης. Οι επόμενες δισκογραφικές δουλειές τους έγιναν εμπορικές επιτυχίες, ενώ με τα κομμάτια τους σκαρφάλωσαν στην κορυφή των ευρωπαϊκών charts.
Το συγκρότημα μας δείχνει πώς μεταφέρεται μια συναυλία στη σκηνή της Eurovision με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κάμερα ακολουθεί το Damiano (τραγουδιστής) καθώς εξέρχεται από τα παρασκήνια και παίρνει τη θέση του στη σκηνή. Εκεί συναντά τη Victoria (μπάσο) και τον Thomas (κιθάρα) με την κάμερα να εστιάζει στην αλληλεπίδραση του τραγουδιστή με αυτούς. Ο Ήθαν (ντραμς) βρίσκεται σε ένα βάθρο ψηλά στο κέντρο της σκηνής.
Χρωματισμοί σε άσπρο, μαύρο και κόκκινο δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Τα ρούχα τους διαφορετικά από την πρώτη πρόβα, σε χρωματισμό μεταλλικό του χαλκού μα ασημένια τρουκς. Ο Damiano είναι ημίγυμνος πάνω στη σκηνή, ενώ, όπως γράφει ο OGAEGREECE, ο ίδιος φωνητικά ήταν σωστός, με πολύ καλή επαφή με την κάμερα.
Η Ιταλία θα «παίξει» ψηλά φέτος και θεωρείται μεγάλο φαβορί για τη νίκη. Και κάπως έτσι… κέρδισε!
Σουηδία – Κωδικός 25
Η Σουηδία εκπροσωπήθηκε από τον Tusse και το τραγούδι «Voices», σε σύνθεση και στίχους των Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy «Joker» Thörnfeldt, Anderz Wrethov. Μια καλή σκηνική παρουσία με τον Tusse ντυμένο με κόκκινο κοστούμι, παρόμοιο με αυτό που είχε φορέσει και ως νικητής στο Melodifestivalen.
Στη γέφυρα, κόκκινο χρώμα έλουζε ολόκληρη τη σκηνή και τους τραγουδιστές ενώ στο τέλος είχαμε έκρηξη αστεριών.
Ο Τusse γεννήθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και ήρθε στη Σουηδία μόνος ως πρόσφυγας, όπου ξεκίνησε να ζει με μία οικογένεια στο χωριό Kullsbjörken όπου μένει από το 2015. Συμμετείχε ως τραγουδιστής στο Σουηδικό τάλεντ σόου Talang 2018 (ως Τουσίν Σίζα) το οποίο μεταδόθηκε στο TV4.
Άγιος Μαρίνος – Κωδικός 26
Με τον Άγιο Μαρίνο ολοκληρώθηκε το διαγωνιστικό κομμάτι του 65ου διαγωνισμού της Eurovision. Ο Άγιος Μαρίνος εκπροσωπήθηκε στη Eurovision 2021 από την Senhit και το τραγούδι «Adrenalina». Η σύνθεση και οι στίχοι του τραγουδιού με το οποίο εκπροσώπησαν τη φετινή Eurovision, είναι των Thomas Stengaard, Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy Thörnfeldt, Kenny Silverdique, Suzi Pancenkov, Malou Linn Eloise Ruotsalainen, Chanel Tukia, Senhit Zadik Zadik, Dillard Tramar.
Η Senhit εμφανίστηκε στο κέντρο της σκηνής φορώντας μια μαύρη ολόσωμη φόρμα με αποκαλυπτικό μπούστο και φτερά στα μανίκια.
Στο κεφάλι φόρεσε μια ιδιαίτερη κατασκευή με εικόνες της Παναγίας. Τέσσερις χορευτές ντυμένοι στα λευκά, με κόκκινες μπότες στο πλευρό της ενώ τα πρόσωπα τους είναι καλυμμένα με full face μάσκες.
Η Senhit γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μπολόνια της Ιταλίας από τους γονείς της από την Ερυθραία. Ξεκίνησε την καριέρα της στο εξωτερικό. Έχει εμφανιστεί σε μιούζικαλ όπως fame, The Lion King and Hair στην Ελβετία και τη Γερμανία.
Εκπροσώπησε τον Άγιο Μαρίνο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2011 που πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ με το τραγούδι «Stand By».
Η Senhit είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει και πάλι τον Άγιο Μαρίνο στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2020 στο Ρότερνταμ με το τραγούδι «Freaky!».
Ωστόσο, ο διαγωνισμός δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και έτσι επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την χώρα στον διαγωνισμό του 2021.
Στον σχολιασμό της βραδιάς ήταν η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης. Στη ραδιοφωνική μετάδοση για το Δεύτερο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, ήταν ο Δημήτρης Μεϊδάνης.
Παρουσιαστές της φετινής Eurovision, η οποία διοργανώθηκε στην Ολλανδία ήταν οι Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley και Nikkie de Jager (NikkieTutorials).