Την απόφαση να επιστρέψουν οι Θεσμοί άμεσα στην Αθήνα, ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη που ακολούθησε τη -μικρής διάρκειας- συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Επιστροφή των Θεσμών «σύντομα»
Συγκεκριμένα, ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις μας με τους Θεσμούς. Θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές», ενώ στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα στην Αθήνα τόνισε ότι «θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα επιστρέψουμε όταν και εφόσον υπάρχει τεχνική συμφωνία και εκεί θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις», αν και επανέλαβε τις «πιέσεις» περί νέας μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό και νέων παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας.
Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στην Ελλάδα, αλλά όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες», ενώ πιο ενθουσιώδης εμφανίστηκε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι «τα δημοσιονομικά στοιχεία συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν θετικά. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είχε εκπληκτικές επιδόσεις το 2016 και μπορεί να πετύχει τουλάχιστον 2% πλεόνασμα».
«Η εμπιστοσύνη επιστρέφει»
Ο Μοσκοβισί τόνισε ότι «η Κομισιόν επέμενε να υπάρχει εξισορροπημένη και αποτελεσματική λύση για τους Έλληνες, για τον ελληνικό λαό, που σηματοδοτεί το φως στο τέλος του τούνελ της λιτότητας». Παράλληλα, σημείωσε ότι «όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη επιστρέφει στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη θα είναι 2,7% φέτος και 3,% του χρόνου» και υπογράμμισε ότι «υπάρχει βούληση να γίνει μεγάλη δουλειά για να υποστηρίξουμε τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι «θα στηρίξουμε την Ελλάδα να έχει μια πολιτική εξομάλυνσης στην αγορά εργασίας».
Πάντως, και ο Γάλλος επίτροπος δεν «ξέχασε» τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για δημοσιονομικές παρεμβάσεις μετά το 2018, λέγοντας ότι «τα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος, έχουν ως σκοπό να διατηρηθεί η Ελλάδα στη σωστή δημοσιονομική τροχιά», ενώ πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο διοικητής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη που βρίσκεται σε πρόγραμμα και είναι πολύ καλό που υπάρχει κοινή βάση από τους Θεσμούς να επιστρέψουν στην Αθήνα. Πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα για μια συμφωνία».
Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Ντάισελμπλουμ περιέγραψε τα βήματα που από τούδε θα ακολουθηθούν, δηλαδή, από την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι στόχος είναι «να δώσουμε έμφαση στο μείγμα πολιτικών, από την πλευρά της λιτότητας, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μπορεί να υπάρξει το δημοσιονομικό περιθώριο, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να θέσει προτάσεις και να ληφθούν μέτρα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη», ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο συζήτησης του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι «αν υπάρξει μια συνολική συμφωνία σε αυτό το πακέτο μέτρων/μεταρρυθμίσεων θα δούμε επίσης τα δημοσιονομικά και το ζήτημα της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους στα οποία έχουμε δεσμευθεί».
«Κλείνοντας» δε το μάτι στο ΔΝΤ, ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι «με βάση αυτά που έχουμε συμφωνήσει τώρα, θα πρέπει να περάσουμε από τη λιτότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι κάτι που τόνισε και το ΔΝΤ. Είναι μια μετατόπιση της έμφασης», ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να μας φέρει σημαντικές προτάσεις. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων και όσα προκύψουν από αυτές».
Πιο εξισορροπητικός ήταν ο Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε ότι «βλέπω τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει η Ελλάδα, κάτι που πηγάζει από την επιτυχία του προγράμματος. Βλέπω ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είναι απτά. Φυσικά υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό ανεργίας και κοινωνικά ζητήματα στη χώρα» και τόνισε με έμφαση ότι «θα υπάρχουν μέτρα υπέρ της ανάπτυξης και ώθησης της εργασίας. Η Επιτροπή είναι έτοιμη, ώστε να πάρει μέτρα για να επιστρέψει η απασχόληση».